Provjerili smo kada će se bez carine u BiH moći unijeti roba vrijedna do 600 KM

Umjesto dosadašnjih 200 KM

Buka/T.Čalić / 14. Mart 2018

 Iako je Vijeće ministara BiH 1. februara donijelo Odluku o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, ona još uvijek nije stupila na snagu. Riječ je o odluci kojom će doći do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanje uvoznih dažbina.

Kako nam je rekao Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO, jedan od zaključaka iz Odluke bio je u suprotnosti sa Zakonom o carinskoj politici, te je 19.02 isti vraćen na razmatranje Vijeću ministara BiH.

Naredna sjednica ovog tijela zakazana je za 20. mart, ali zaključak, odnosno Oduka nisu na dnevnom redu. 

U službi za informisanje Vijeća ministara nam nisu željeli dati bliže informacije izuzev da će “javnost će biti blagovremeno informisana”.

Stoga teško je očekivati da će nova povoljnija pravila za kupljenu robu u inostranstvu u skorije vrijeme stupiti na snagu. 

Podsjetimo stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke, između ostalog, propisano  je da putnik, u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, u ličnoj prtljazi može prenijeti nekomercijalnu robu bez plaćanja uvoznih dažbina u vrijednosti do 600 KM, umjesto dosadašnjih 200 KM, čime se vrši usklađivanje s propisima u Europskoj uniji gdje iznosi 300 eura. 

Prema trenutnim propisima kada građani BiH dobijaju pakete iz inostranstva, trenutno se oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM. Dobra vijest je da stupanjem na snagu i početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inostranstva i istu plaća prilikom narudžbe. S druge strane oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja.

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.