SPIN NA SPIN: Bakir sprema Bošnjake na rat. I RS ima svoje “paravojne formacije”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Srba.

Milovan Matić / 28. Novembar 2017

 Prema saznanjima našeg lista, više od 9.000 srpskih mladića starosti od 18 do 35 godina tokom ove godine prošlo je školu pucanja i osnovnih taktičkih borbenih radnji, a 5.000 njih je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu.

Zvuči nestvarno. I jeste. Isto kao što je nestvarna i lažna informacija Večernjih novosti u tekstu "Bakir sprema Bošnjake na rat", a koji počinje ovako:

"Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka.

 Prema saznanjima našeg lista, više od 9.000 bošnjačkih mladića starosti od 18 do 35 godina tokom ove godine prošlo je školu pucanja i osnovnih taktičkih borbenih radnji, a 5.000 njih je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu."


Ovu priču su bez imalo zadrške prihvatili brojni mediji u RS, koji već danima traže temelj ove izmišljene priče u airsoft klubovima iz FBiH, koje optužuju za obuku i regrutovanje ratnika koji bi se borili u nekakvoj Bakirovoj vojsci.

Da zlo bude veće, razni kvazi analitičari i nacional-političari traže načine da ubijede javnost u izmišljotinu o vojsci koja se krije iza običnih airsoft klubova. Za to vrijeme, niko se nije zapitao da li isti takvi klubovi postoje u Republici Srpskoj.

A postoje, i i te kako su brojni. Uloga im je ista kao i onima iz FBiH. A da li ih zbog toga treba prozvati Dodikovom vojskom i od njih praviti priču koja ne postoji. Onako kako smo to prikazali na početku teksta. Naravno da ne. Jer,  i jedni i drugi su tu samo radi zabave.

Koliko je ova ratnohuškačka izmišljotina plasirana od strane pojedinih medija nestvarna, najbolje pokazuje i izjava airsoft klubova iz RS, koji postoje u Derventi, Prijedoru, Brodu, Šamcu, Bijeljini...

"U večerašnjem dnevniku RTRS-a, tema je bila airsoft u BiH, sa evidentnim akcentom na FBiH. Mišljenja sam da je veći broj klubova oštećen pisanjem "Večernjih novosti", odnosno da su kolateralna šteta nesavjesnih pojedinaca i grupa, koji su svojim radom, pisanjem i predstavljanjem na društvenim mrežama, doveli do situacije koju trenutno imamo svi pred sobom. Iznenađuje i da u novinama i Dnevniku 2 nijedan klub iz RS nije pomenut, pa se javnost dovodi u zabludu da klubovi postoje samo u FBiH. Jedini način da se prikaže realna slika, pored istrage nadležnih organa, jeste davanje termina u nekoj od ciljanih emisiia na RTRS, gdje će se sigurno odazvati neko od predstavnika klubova iz RS i hoću da vjerujem Airsoft Saveza FBiH."

Pisanja medija iz Srbije i RS demantovali su i airsoft klubovi iz FBiH, ali to nije nikog spriječilo da se nastavi sa širenjem neistinitih informacija i opravdavanjem onog što se opravdati ne može.

 

Airsoft klub “Crna munja” demantuje medijske navode o povezanosti sa Bakirom Izetbegovićem i navodnom pripremanju vojske od strane Izetbegovića.

“Mi se ne bavimo politikom niti nas zanimaju vaše ratnohuškačke igrice i predizborna kampanja. Međutim, u medijima se direktno spominje naš airsoft klub, gdje je zloupotrijebljeno naše ime i naše slike, te slike naših gostiju, jer smo mi u Ministarstvu pravde USK prijavljeni kao firma koja organizuje privređivanje iz oblasti sporta”, navodi Haris Mehić, predsjednik kluba “Crna munja”.

Navode da je prozivanje kluba “paravojnom formacijom” preteška uvreda, koja se može odraziti na poslovanje kluba.

 

Šta je AirSoft?

 

Airsoft je vojni simulacijski sport, sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike promjera 6 do 8 milimetara. Airsoft se razvio u Aziji u (Japanu i Hong Kongu), gdje je zbog strogih zakona teško legalno pridobiti oružje. Airsoft je popularan i u BiH. Igrači moraju nositi zaštitnu opremu (posebne naočale od industrijskog polikarbonata) i moraju imati sigurnosnu riječ za prekid igre u slučaju da nešto pođe po zlu. 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.