SPREMNI NA VEĆE INVESTICIJE Čak 72 odsto kompanija u BiH planira da poveća broj zaposlenih

Rezultati ovogodišnjeg privrednog istraživanja u BiH, kojim je bila obuhvaćena 81 kompanija, pokazali su da 72 odsto njih planira povećati broj zaposlenih.

BUKA portal / 07. Novembar 2018

 

 

Zbirno gledano, 99 odsto ispitanika računa sa povećanjem ili istim brojem zaposlenih u ovoj godini.

U istraživanju koje je sprovelo Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK) u saradnji sa kompanijom Deloitte BiH, navodi se da trenutnu privrednu situaciju u zemlji 52 odsto kompanija ocjenjuje kao lošu, dok 43 odsto smatra da je situacija u privredi zadovoljavajuća, a samo pet odsto da je dobra.

Ove godine ispitane kompanije imaju namjeru investirati više nego prethodnih godina, pa tako čak 62 odsto njih želi povećati svoje investicije, dok ukupno 94 odsto računa sa jednakim ili većim investicijama u ovoj godini, što je veoma pozitivan signal.

„Ispitanici su izrazili veliko nezadovoljstvo kada su u pitanju borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, javna uprava, politička i socijalna sigurnost, poreski sistem i poreske uprave. Eksplicitno su ukazali na političku nestabilnost i lošu privrednu klimu. Tako, 13,5 odsto kompanija smatra da će se povećati troškovi za plate u tekućoj godini, što je najlošiji rezultat od kada se istraživanje sprovodi“, navodi se u istraživanju.

 

S druge strane, ispitanici su najzadovoljniji bili produktivnošću i zalaganjem zaposlenih, izgledima za članstvo u EU, kvalifikacijama radnika, troškovima rada, kvalitetom i raspoloživošću lokalnih dobavljača.

Pored toga, geografski položaj BiH se eksplicitno navodi kao prednost.

Uprkos svim izazovima tržišta u BiH, 78 odsto kompanija bi ovu državu opet izabralo kao lokaciju za poslovanje.

Čak 63 odsto ispitanih kompanija očekuje povećanje izvoza, što je najbolji rezultat od kada se istraživanje sprovodi u BiH. Preostalih 36 odsto očekuje da će obim izvoza ostati nepromijenjen, a samo jedan odsto da će doći do smanjenja.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.