SPUSTI RUKU BOSANČIĆU: Istaknuti HDZ-ovac pjevao domoljubnu pjesmu na Bleiburgu, a sada mu prijeti 10 godina zatvora

Anđelko Bosančić, istaknuti član dugopoljskog HDZ-a i bivši lokalni dužnosnik, uhićen je tijekom komemoracije na Bleiburškom polju i od subote se nalazi u pritvoru kod Klagenfurta, piše Slobodna Dalmacija.

Buka / 17. Maj 2018

Prema informacijama kojima raspolažu, Bosančić je, unatoč upozorenjima da se ove godine neće tolerirati nikakvi ekstremistički ispadi, navodno u jednom trenutku, glasno pjevajući, desnicu visoko podignuo u zrak. Odmah su ga detektirali pripadnici austrijske policije te priveli. Neki od očevidaca, koji nisu željeli istupati javno, kazali su kako je dugopoljski HDZ-ovac prethodno došao u sukob s jednom od posjetiteljica nazočnih komemoraciji.

 

Rimski pozdrav

 

O incidentu je prvi javno progovorio predsjednik HSP-a i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević. Prenoseći svoje dojmove na Facebook stranici 'Karlo Starčević – HSP – pravaški vođa 21. stoljeća', a ne navodeći o komu se točno radi, napisao je kako je 'čuo za neko komešanje ispred bine gdje je jedan stariji gospodin navodno digao ruku u 'rimski pozdrav''.

 

 

'Prilikom povratka u koloni je jedna skupina žena komentirala da se radi o čovjeku iz zaleđa Splita. Neki su spominjali da se radi o HDZ/SDP provokatoru', još je dodao Starčević i pozvao svoje pratitelje da se izjasne o tome.

 

Njegovu objavu pratila je i fotografija na kojoj je zaokružena glava prosijedog čovjeka i svjedoči o trenutku kad su ga priveli austrijski policajci.

 

Isti je detalj ovjekovječio i Cropixov fotoreporter Robert Fajt, a raspolažemo i istim fotografijama koje je snimio jedan od posjetitelja. Nepobitno je da je riječ o Anđelku Bosančiću. Austriju je putovao zajedno sa skupinom sumještana, uglavnom HDZ-ovaca, među kojima su bili i bivši načelnik i župan, a danas predsjednik dugopoljskog ogranka stranke, Zlatko Ževrnja, kao i lokalni poduzetnik Ljubo Marasović.

– Anđelko, po onome što sam ja mogao vidjeti, nije napravio ništa loše. Bio je u jednoj skupini od desetak hodočasnika koji su dizali ruke, i lijevu i desnu, mahali zastavama, pljeskali, pjevali... Nije napravio ne znam što – kazao je Marasović u telefonskom razgovoru.

 

Prema informacijama kojima on raspolaže, Bosančiću je nakon privođenja i ispitivanja oduzeta osobna iskaznica i druge isprave.

 

Od stoljeća sedmog

 

– Sada ga treba ispitati sudac i odrediti mu kaznu, ako je kriv. Mislim da će ona biti novčana – dodao je Marasović.

 

Razgovarali smo i sa Zlatkom Ževrnjom. Kaže da je bio smješten u prvom redu, dok su Bosančić i Marasović bili u trećem, četvrtom i dalje, tako da ništa nije mogao vidjeti, pogotovo da je privedeni Dupopoljac podizao desnicu.

 

– Kada je krenula Žankova pjesma 'Od stoljeća sedmog', jedna skupina ljudi, u kojoj se našao Bosančić, bila je malo raspjevanija. Tik do njega bila je jedna gospođa koja se popela na stolicu. Mislio sam u prvi tren da je policija došla tražiti od nje da siđe. Anđelko je preozbiljan čovjek, 12 godina je bio i županijski vijećnik, i zato mislim da se radi o pogrešci, što će on i dokazati na sudu nakon što se pregledaju snimke. To da je radio incidente na sliči mi na njega – izjavio je Ževrnja.

 

Od trenutka privođenja, s Bosančićem nije imao kontakta. Mobitel na koji su ga zvali i novinari Slobodne tijekom jučerašnjeg dana cijelo je vrijeme bio nedostupan. Ževrnja je kazao kako se pritvoreni Dugopoljac čuo s članovima obitelji.

 

– Ja vam o tome ne bih davao nikakve izjave. Zahvaljujem na pozivu. Možda nekom drugom prilikom – odgovorio nam je Bosančićev sin Mario.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.