Srbi u Lisinskom oduševljeno pljeskali Kolindi i Vučiću: "Živeo srpski narod"

U KONCERNOJ dvorani Lisinski održava se skupština Srpskog narodnoj vijeća na kojoj je prisutan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Index.hr / 13. Februar 2018

Na skupštini su gvorili i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Milan Bandić i Milorad Pupovac.

Tok događaja

17:51 Na kraju je govorila o srpskoj manjini u Hrvatskoj kojoj je poručila da je njihova domovina Hrvatska. "Hrvatska je vaša domovina, hvala vam i živjeli", zaključila je.

 

17:49 "Nedopustivo je kako u domovini Nikole Tesle još uvijek ima domova ez struje, ali moram naglasiti da te probleme dijele i neki građani Hrvatske. Kada razgovaram s građanima diljem Hrvatske ne razmišljam koje us nacionalnosti nego koji su njihovi problemi, Nitko u hrvatskoj ne može biti građanin drugog reda", dodala je.

 

17:47 "Hrvatska je članica EU i NATO saveza, a članstvo Srbije u EU hrvatski je interes. Za otvorena pitanja vjerujem da ih samo trebamo riješiti bez vanjskih uplitanja. To ne može ići bez naših manjina. Drago mi je da su ovdje i Hrvati iz Srbije i drago mi je predsjedniče čuti vaša obećanja o napretku hrvatske manjine u Srbiji. To je dosita znak da se podupiremo u rješenju manjinskih pitanja", rekla je.

 

17:45 "Sudbina nestalih bila je jedna od glavnih tema naših razgovora. Rješenje tog pitanja važno je za naše države i nacije koje su dio europske baštine i kršćanske civilizacije. To je ujedno preduvjet za razgovore o većim temama o gospodarskoj i svakoj drugoj suradnji. Ovaj posjet predsjednika Vučića izraz je našeg uvjerenja da imamo dužnost uspostaviti suradnju koju neće moći poremetiti povremeni ekscesi", dodala je.

 

17:43 "Režimi iza nas ostavili su traume koje i danas osjećamo. Premda se o prošlosti ne možemo u svemu složiti vjerujemo da je došlo vrijeme u kojemu se možemo voditi razboritosti a ne osjećajima. Zahvaljujem predsjedniku Vučiću što je ova dva dana proveo u Hrvatskoj", rekla je.

 

17:40 Za govornicu je izašla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

 

17:37 "Vaš opstanak ovdje znači i nam opstanak i uli nas kako i koliko da poštujemo i borimo se za svoj srpski narod, jezik i pismo. Borit ćemo se mirom i vašom hrabrošću i vašom ljubavlju koju imate prema Srbiji i poštovanjem koje imate prema Hrvatskoj. Želim vam sve najbolje, vama i vašim obiteljima dobro zdravlje. Živjelo prijateljstvo Srbije i hrvatske, Živio srpski narod i želim da me u još boljem raspoloženju dočekate sljedeći put. Hvala vam najljepše", rekao je Vučić nakon čega se dvoranom Lisinski prolomio pljesak.

 

"Rekao sam da u sljedećih 100 dana od mene i političara u Beogradu nećete čuti ružnu riječ o Hrvatskoj, Iako u Beogradu pričaju da sam svojom posjetom ponizio Srbiju, ali mislim da ni jedan građanin Srbije nije razočaran nego ponosan na ovo što sam napravio", dodao je.

 

17:33 "Mi smo u ovaj veliki i težak posao ušli, a da ga je malo tko razumio. Malo tko je htio praviti bolje odnose Srba i Hrvata. Čestitam na hrabrosti predsjednici Kitarović jer me je pozvala", rekao je i dodao kako je mislio da će posjet ipak biti lakši nego što je bio.

 

Rekao je kako se danas sastao s povratnicima kojima je rekao da se "ništa ne brinu, jer dok sam ja u ovoj zemlji, ja ću biti meta, pa ću gledati da što češće dolazim".

 

17:27 "Danas sve što sam uradio, gledao sam na svaku riječ jer ja ću već sutra biti u Beogradu. Politika koju vodim je da vi ovdje s komšijama Hrvatima možete da gradite zajedničku budućnost i o njoj razmišljate bez straha.

 

Ako to bude politika bolja za Hrvate u Srbiji čini mi se da će oni uzvratiti boljom politikom prema vama ovdje. Hvala zato svima vama da nam u ne tako lakim uvjetima uspijete očitati lekciju kako da se odgovorno ponašamo i kako da posvećenim radom mijenjamo budućnost. Kao što je rekao gradonačelnik Bandić, dajte da pokažemo tu toelranciju. Ne moraš s drugim o ničemu da se složiš ali saslušaj ga. ja vam obećavam da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske ali ćemo zato gledati i koliko god možemo da pomognemo vama Srbima u Hrvatskoj i na svakom drugom mjestu u regionu.

 

Da bi se očuvao naš identitet, jezik i pismo. Svi znamo da su odnosi između hrvatske i Srbije opterećeni brojnim problemima lai samo zajedničkim naporima možemo da prevaziđemo probleme. To će se dogoditi htio to netko u srpskoj ili hrvatskoj politici ili ne. to će se dogoditi.  Trebamo da se uzdamo u mnoge druge narode koji su razumjeli da je budućnost važnija od prošlosti", rekao je.

Izvor Index.hr


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.