Šta prvo morate uraditi kada dođete na jednu od crnogorskih plaža

Pre nego što prostrete svoj peškir na pesak ili ležaljku pogledajte ka kućici gde stoji spasilac. Na njoj stoji nešto što vam daje upozorenje da li je možda ipak pametnije da se danas ne kupate....

BUKA / 10. August 2018

Zelena zastavica na crnogorskim plažama označava da je kupanje bezbedno, žuta da je ograničeno i može biti opasno, a crvena da je zabranjeno ili da spasilac nije na dužnosti.

Iako su ovih dana na crnogorskim plažama uglavnom zastupljene zelene zastavice, to nisu jedina pravila kojih se turisti, ali i nadležni moraju pridržavati dok borave na plaži.

Šta zakon nalaže i kako treba da bude uređena svaka plaža na crnogorskom primorju za 150 minuta objasnila je Ivana Lazović, PR Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom:

 

  • Svaki zakupac plaže dužan je da poseduje na svakih sto metara jednu spasilačku kulu sa pominimum jednim spasiocem koji od strane Crvenog krsta Crne Gore koji ima licencu za spasavanje na vodi.
 
  • Na svakih 50 metara mora biti postavljen spasilački info-pult, gde svi turisti i meštani mogu da se informišu o trenutnoj situaciji i bezbednosti na samoj plaži.
 
  • Poseban akcenat stavljen je na Veliku plažu kod ušća Bojane u more u Ulcinju, gde postoji veći broj morskih virova i nepredveđenih dubina. Plivanjem u ovom delu mora turisti se izlažu većoj opasnosti, pa se upozoravaju da na samom ušću ne ulaze u vodu i da se dobro informišu kod spasilačke službe.
 

 

B 92

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.