ŠTA SE DEŠAVA U ELEKTROKRAJINI Smanjili dobit za 93 odsto

Banjalučka Elektrokrajina je za devet mjeseci ove godine smanjila dobit za skoro 15 puta u odnosu na isti period prošle godine, pokazuje finansijski izvještaj tog preduzeća.

BUKA portal / 06. Novembar 2018

Ukupna dobit Elektrokrajine je, zaključno  sa septembrom, iznosila samo 231.846 KM što je pad od 93 odsto u odnosu na treći kvartal 2017. godine koji su završili sa profitom od 3.375.296 KM.

Elektrokrajina je za prvih devet mjeseci ostvarila prihode od 168,5 mil KM, što je za 1,5 miliona manje nego u istom periodu lani.

To nije omelo ovo preduzeće da rashode poveća za 1,6 miliona i oni su na kraju trećeg kvartala iznosili 168,2 mil KM.

Na povećanje rashoda je svakako uticalo i novo zapošljavanje. Za godinu dana Elektrokrajina je zaposlila 19 novih radnika, pa je na kraju septembra imala ukupno 1.843 zaposlena.

Kao razlog za pad dobiti u ovom preduzeću se pravdaju smanjenjem prihoda od kamata, povećanjem troškova po osnovu nabavke materijala i amortizacije, te zbog primjene novog kolektivnog ugovora za zaposlene.

"Elektrokrajina je nastavila sa pozitivnim finansijskim poslovanjem u prvih devet mjeseci ove godine uz dodatno smanjenje distributivnih gubitaka i održavanje visokog nivoa naplate električne energije. Smanjena neto dobit u odnosu na isti period prošle godine uzrokovana je, između ostalog, smanjenjem prihoda od kamata, povećanjem troškova po osnovu nabavke materijala i amortizacije, te zbog primjene novog kolektivnog ugovora za zaposlene", istakli su u Elektrokrajini.

Pohvalili su se i da su ukupne obaveze preduzeća u istom periodu smanjene за 9,3 mil KM ili za 4,2 odsto.

Prema finansijskom izvještaju, obaveze Elektrokrajine iznose 221,1 mil KM, od čega se 168,6 mil KM odnosi na kratkoročne obaveze. To su u najvišem dijelu, oko 130 miliona, obaveze prema dobavljačima.

Dugoročne obaveze iznose 52,4 mil KM i uglavnom se odnose na kredite.

Elektrokrajina je smanjila i iznos koji potražuje za 14,2 mil KM, pa su ukupna potraživanja ovog preduzeća na kraju septembra iznosila 137,3 miliona.

Pad dobiti Elektrokrajina je bilježila i na polugodištu. Zaključno s junom ostvarila je dobit od 3,3 mil KM, što je za dva miliona manje nego u prvom polugodištu prošle godine.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.