Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan: Poznato kad bi BiH mogla dobiti status kandidata

Prema indikativnom vremenskom okviru Evropske komisije proizilazi da će 2019. godina biti ključna za države Zapadnog Balkana.

Buka / 16. Januar 2018

U dokumentu se navodi da bi u toku te godine Kosovo i Srbija trebale da postignu “sveobuhvatnu normalizaciju odnosa”, što bi “otvorilo put za dalji suštinski napredak Kosova na putu ka evropskim integracijama”.

Takođe, ista godina će biti važna i za Albaniju i Makedoniju koje bi trebale otvoriti pristupne pregovore sa Briselom, a Bosna i Hercegovina bi tek tada trebala dobiti status kandidata.

Otvaranje mogućih pristupnih pregovora sa Sarajevom se predviđa tek 2023. godine. Ta godina će, prema prognozi Evropske komisije, biti u znaku završetka pristupnih pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom, a 2024. se planira potpisivanje pristupnog sporazuma koji bi stupio na snagu godinu dana kasnije, odnosno krajem 2025, kada i ove dvije zemlje postanu nove članice EU.

Prema gore navedenom 2019. godine će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata a 2023. otvoriti pristupne pregovore, navodi RSE

 

 


Buka preporuka

EU/BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.