Svjetski mediji o zajedničkom protestu za Davida i Dženana

Vijest o protestima u Sarajevu prenio je i Washington Post, te mediji u Seattleu, San Franciscu, Saudijskoj Arabiji…

Buka / 16. Maj 2018

  

U Sarajevu su jučer održani zajednički protesti zbog nerazjašnjene smrti dvojice mladića, Dženana Memića i Davida Dragičevića, a ova vijest odjeknula je i u svjetskim medijima.

 

Američki ABC prenosi pisanje AP-a te navodi da je protestima prisustvovalo više hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji su tražili pravdu.

 

„Građani su na protestima poručili da konačno treba doći kraj korupciji i nemaru u državi. Oni su optužili vlasti u BiH da prikrivaju ubistva dvojice mladića. Ovi protesti su ujedili ljude iz Sarajeva i Banje Luke, a pokazali su i sveopšte nezadovoljstvo ljudi u BiH niskim životnim standardom, raširenom korupcijom i pokušajima podjele stanovništva po etničkoj pripadnosti. Demonstranti su nosili natpise na kojima je stajalo: ‘Ko štiti ubice’ i ‘Želimo istinu'“, piše AP.

Najavljen je nastavak protesta sve dok istina o smrti dvojice mladića ne bude otkrivena i iznesena u javnost.

Euronews je prenio pisanje Reutersa koji ističe da porodice traže pravdu i da su zajedničkim protestima pokazale kako je moguće izbrisati etničku podijeljenost u BiH.

„Kritičari prilika u BiH ističu da je politički sistem u zemlji baziran na nacionalističkim strankama koje se bave koruptivnim radnjama“, navodi Reuters.

Dodaju da su očevi poginulih mladića, Davor Dragičević i Muriz Memić, zatražili su da se otkriju imena ubica, saučesnika te da se kazne i oni koji su prikrivali dokaze.

Vijest o protestima u Sarajevu prenio je i Washington Post, te mediji u Seattleu, San Franciscu, Saudijskoj Arabiji…

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.