TRUMP SE OKOMIO NA NJEMAČKU: Kancelarka Angela Merkel nije mu ostala dužna

Američki predsjednik Donald Trump oštro je u srijedu u Bruxellesu napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok II zbog čega je, kako je rekao, Njemačka postala zarobljenik Rusije.

SB / 11. Juli 2018

"Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa veliki naftne i plinske dogovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od Rusije, dok oni svake godine plaćaju milijarde Rusiji", rekao je Trump tokom radnog doručka s glavnim sekretaorom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

 

 

 

"Njemačka je pod potpunom kontrolom Rusije. Rusija se bogati na Njemačkoj, ona je zarobljenica Rusije", dodao je Trump, koji je u Bruxelles doputovao na summit NATO-a.

 

 

Dodao je Njemačka skoro 70 posto svoje energije dobija iz Rusije te spomenuo ulogu bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u ruskom plinskom biznisu.

 

 

 

Trump je i ranije osuđivao projekt novog plinovoda Sjeverni tok koji izravno povezuju Rusiju s Njemačkom i tražio da se odustane od projekta. Oko toga projekta podijeljene su i zemlje članice EU-a.

 

 

 

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen (Kršćansko-demokratska unija CDU) žustri je reagirala  na napade američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 

 

 

„Mi smo se već gotovo naviknuli na takve napade. I s tim izlazimo na kraj“, rekla je von der Leyen i ustvrdila da se Njemačka ne osjeća „osobito pogođenim“ Trumpovima napadima.

 

 

 

Ona je kazala kako bi američki predsjednik „kao poslovni čovjek“ morao malo piše pažnje posvetiti na širi kontekst, a ne samo na brojke.

 

 

 

„Voljela bih kada on kao poslovni čovjek ne bi samo gledao na brojke nego i na to koliku korist na kraju ima NATO. Vi možete izdvajati dva posto za vojne potrebe, a da od toga NATO na kraju nema koristi“, zaključila je njemačka ministrica obrane.

 

 

 

Ona je Trumpa podsjetila to da je njemački vojni kontingent u Afganistanu drugi po veličini i da Njemačka, nakon SAD-a, najviše uplaćuje u proračun NATO-a.

 

 

 

Trupu je potom odgovorila i njemački kancelarka Angela Merkel kazavši da je Njemačka nezavisna u svojim političkim izborima.

 

 

 

 

"Veoma sam srećna što smo danas ujedinjeni u slobodi, u Federalnoj Republici Njemačkoj. Zbog toga možemo sami praviti nezavisne političke izbore i donositi nezavisne odluke. To je veoma dobro", rekla je Merkelova.

 

 

 

Ona je branila doprinos Njemačke NATO-u, nakon što je Trump izjavio da američki poreski obveznici snose preveliki teret.

 

 

 

"Njemačka je druga po broju vojnika koje daje, najveći dio našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO i do sada smo bili snažno angažirani u Avganistanu. Na taj način mi branimo interese SAD", rekla je Merkelova.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.