Učiteljica snimala autističnu devojčicu dok je plakala, da "dokaže" da nije za školu

Devojčica, koja je navikla da majka dolazi odmah po završetku časova, briznula je u plač i burno reagovala, a učiteljica je uzela telefon i počela da je snima

Novosti.rs / 05. Novembar 2018

UČITELjICA u OŠ "Branko Radičević" u Ravnom Selu, u opštini Vrbas, snimala je autističnu devojčicu, učenicu četvrtog razreda, kako bi dokazala da dete nije za inkluzivnu nastavu i da je treba isključiti iz škole. Direktor je protiv učiteljice podneo krivičnu prijavu, a Humanitarno kulturno društvo "Multiart" iz Vrbasa, koje brine o deci s posebnim potrebama, zahteva da bude sankcionisan i drugi prosvetni radnik, jer je držao devojčicu dok ju je koleginica snimala.
Prema rečima direktora škole Vladimira Kaljevića, majka devojčice, za koju ističe da je vrlo odgovoran roditelj, javila je personalnom asistentu da će kasniti dvadesetak minuta u dolasku po dete. Međutim, devojčica, koja je navikla da majka dolazi odmah po završetku časova, briznula je u plač i burno reagovala, a učiteljica, koja nije njen odeljenski starešina, uzela je telefon i počela da je snima. Devojčicu je to dodatno uznemirilo, a sve vreme ju je držao njen učitelj, koji je uplakano dete preuzeo od personalnog asistenta. Učiteljica, koja je snimala dete, doskorašnji je direktor OŠ "Branko Radičević", a učitelj pređašnji.
- Dete je ispričalo majci šta se dogodilo, a to su potvrdili i radnici škole, o čemu su sačinjene službene beleške. Sama učiteljica nije negirala da je snimala dete. Učitelj je u razgovoru o tom slučaju ostao bukvalno nem, a o tome kako se ponašao pokazao bi snimak, u koji nismo imali uvida - rekao je direktor.

On kaže da je nedopustivim snimanjem deteta naneta bruka školi, zbog čega je pripremljen i disciplinski postupak, čije će aktiviranje zavisiti od reakcije javnog tužioca, kojem je podneta prijava protiv učiteljice. Direktor navodi i da je devojčica premeštena u drugo odeljenje.

Društvo "Multiart" je oštro osudilo snimanje deteta, naglašavajući da Srbija ima vrlo jasan i strogo definisan Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba s invaliditetom.

- Ako je dete primljenu u inkluzivnu nastavu na osnovu stručnog mišljenja psihologa i pedagoga, onda to niko drugi ne može da ospori, a pogotovo ne da prikuplja dokaze da se dete izbaci iz škole - kaže Boris Bijelović, potpredsednik UO i koordinator programskih aktivnosti sa decom u "Multiartu". 

Devojčica premeštena u drugo odeljenje


ADVOKATSKA POMOĆ PORODICI

Majka, koja je želela da ostane anonimna, kazala je da neće pokretati privatnu tužbu zbog snimanja deteta, jer smatra da je dovoljno što je škola podnela prijavu. "Multiart" i Savez udruženja Srbije za podršku osobama sa autizmom ponudili su besplatnu advokatsku pomoć ako porodica devojčice bude izložena bilo kakvom pritisku.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.