Uhapšena naoružana “trojka” iz BiH u Zagrebu

Tri muškarca s područja BiH, koji su u četvrtak uhapšeni u Zagrebu, dan ranije došli su u Hrvatsku i u hostel se prijavili pod lažnim imenima. U istražnom zatvoru Remetinec završili su zbog posjedovanja oružja i municije.

Buka / 13. Februar 2018

Danijel M. (33) i Perica S. (48) s područja Novoga Travnika, te Ilija F. (28) iz Rame, uhapšeni su u Zagrebu, nakon što je anonimni građanin policiji dojavio kako su na Trgu Ivana Kukuljevića u “Mercedesu” bh. tablica nalazi nekoliko muškaraca s pištoljima.

Ubrzo su do “Mercedesa” došli policajci iz obližnje stanice, ali našli su samo prazno vozilo, te su krenuli u obilazak trga da vide jesu li vlasnici negdje u blizini.

Kada su se nakon desetak minuta vratili do automobila, u kojem je tada sjedio Danijel M. (33) legitimisali su ga i vidjeli da u džepu ima okvir s mecima za “škorpion”, a ubrzo su ispod sjedišta pronašli i  automatski pištolj. Ubrzo su stigla i dvojica njegovih prijatelja  Perica S. i Ilija F., pa su svi zajedno privedeni u policiju.

Kako “Jutarnji” neslužbeno saznaje, tokom obrade niko od trojice muškaraca baš nije bio razgovorljiv te su na policijska pitanja odgovarali šturo.

Najprije su vrlo neodređeno govorili o razlogu svoga dolaska u Zagreb. Danijel M. je rekao kako je došao da bi jednom rođaku pomogao oko građevinskih poslova. Za “škorpion” je rekao da je njegov, ali da mu je slučajno ostao u automobilu. Rekao je da je pištolj dobio od oca koji je bio u ratu u BiH i da je “tamo normalno da ljudi imaju oružje”.

Pretraga soba

Njegov prijatelj Perica S. rekao je, da je u Zagreb došao kako bi pravio društvo Danijelu M., te da mu je Danijel rekao da je došao pokupiti dug od jednoga čovjeka kojega nije imenovao.

Ilija F. je ispričao da je u Zagreb došao prije nedjelju dana kako bi počeo služiti kaznu dobrotvornoga rada na koji ga je osudio Opštinski sud u Dubrovniku zbog nanošenja teške tjelesne povrede prije par godina.

Kako je policija provjerila, osim Ilije F. i spomenute presude, ostala dvojica muškaraca nisu bila osuđivana. Dodatne provjere koje je policija provela nakon hapšenja otkrile su da se priče trojice muškaraca ne podudaraju.

Naime, na osnovu podataka granične policije otkriveno je kako su sva trojica u Hrvatsku ušla dan prije hapšenja u srijedu, no ono što je još interesantnije, otkriveno je da su se sva trojica prijavila u jedan hostel u Dubravi i to pod lažnim imenima.

Policija je pretražila i sobe u hostelu, međutim, navodno nisu ništa našli. Protiv sve trojice policija je podnijela prijavu zbog nedozvoljenoga držanja oružja, a istražni sudija zagrebačkog Županijskoga suda odredio im je mjesec dana istražnoga zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela i opasnosti od bijega, jer imaju i hrvatsko i bh. državljanstvo.

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.