Za svog bolesnog druga tinejdžeri napravili pametnu igračku (FOTO)

Ovo su pravi drugari

BUKA / E.P. / 21. Oktobar 2016

Petnaestogodišnji Andre Emil Weiseth i njegovi drugari kreirali su sopstveni start-up odnosno proizvod koji bi mogao pomoći desetinama hiljada bolesne djece, koja ne mogu izaći van svoje kuće.


Naime, oni su odlučili da naprave ROBOTA-pametnu igračku, koja bi teško oboljeloj djeci pomogla u druženju sa svojim drugarima, kada ovi nisu u mogućnosti da budu sa njim. Mali korak ali bitan.

 Tako ovaj minijaturni robot može biti korišten kao prava hodajuća igračka ali i kao prenosilac informacija na velike udaljenosti. Drugim riječima, putem ovog robota i prateće tehnologije moguće je da tako bolesna djeca prsustvuju nastavi, da čuju sve šta se dešava tokom nastavnog procesa. Kao mobilni uređaji, poput telefona i tableta, ali koje izgleda kao igračka.

Kako nam je rekao Andre tokom predstavljanja ovog robota na sajmu inovacije u Oslu željeli su samo da pomognu bolesnom drugu.

 


 


Svakako da ovakve igračke ne mogu zamijeniti prave drugare, niti to naši inovatori žele. Oni žele da ovaj robot bude uz bolesne drugare, u trenucima kada to stvarni drugari ne mogu.

Takve inovacije nisu samo pasivne igračke, već način da se ovako teško bolesna djeca aktiviraju i povežu sa svojim vršnjacima te razvijaju njihove vještine komunikacije.

 

 

 Tokom sajma ovaj maleni robot zainteresovao je i norvešku kraljevsku porodicu, pa su tako i oni imali priliku uvjeriti se šta sve ovaj maleni robot može raditi.

 

 


 

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.