Zaim Muzaferija, legenda BiH glumišta

Lik starog Jusufa u filmu "Ovo malo duše" tumačio je legendarni glumac Zaim Muzaferija, zapravo najpoznatiji naturščik u BiH. Uvodni dijalog iz Kenovićevog filma samo je, međutim, kratki hommage Zaimu Muzaferiji,

Buka / 05. Novembar 2013

U odličnom scenariju Ranka Božića, po kojem je Ademir Kenović 1986. režirao TV film Ovo malo duše, stari Jusuf govori svojim prijateljima: “Meni je jedan Čeh, veterinar, još prije onog rata pričao da po tom nji'ovom vjerovanju u starim knjigama piše da je Bog bio naumio čo'eku da živi hiljadu godina.”

“Hiljadu godina? To bi bio život. I šta je bilo?”, upita jedan od Jusufovih ahbaba. “To je bilo kad je Bog prvog čo'eka stvorio Adema, dobro se sjećam, Adem se zvao. Dao mu sav rahatluk: i pojest, i popit, i ženu mu stvorio, samo u nekake jabuke da ne diraju, k'o biva to su Božje jabuke, a sve drugo je nji'ovo. Al' ta ženetina navrati Adema da trgaju jabuke, Bog vidio, kako ne bi, naljutio se i kapak. Nesta rahatluka, nesta svega. Otad ti se čo'ek muči, živi i umire k'o i svako hajvanče, sve zbog ote žene”, objasnio je stari Jusuf. “O jeb'o joj ja mater!”, reče mu prijatelj.

 

 

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.