Zapaljena zastava Makedonije u Solunu, reagovalo Skoplje

Makedonska vlada osudila je "izolovane incidente", posebno paljenje makedonske zastave, što se dogodili tokom protesta povodom novog imena Makedonije.

Agencije / 22. Januar 2018

Poručilo je da će zvanično Skoplje nastaviti iskreno da gradi poverenje sa Grčkom.

U saopštenju objavljenom na svojoj internet stranici, Ministarstvo osuđuje "izolovane incidente" izazvane od pojedinaca i grupa u jučerašnjem protestu u Solunu, ocijenivši ih kao "politiku mržnje i netolerancije."

Prema fotografijama koje su juče objavili grčki mediji, grupa demonstranata je tokom protesta spalila makedonsku zastavu.

"Vlada nastavlja iskreno da gradi poverenje sa Grčkom , kako bi doprinijela dostojanstvenom rješenju svih otvorenih pitanja u interesu građana obe zemalje", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova je, kao se navodi, uvjereno da je region i Makedonija i grčka na putu dobrosusedske saradnje koja će rezultirati ispunjavanjem uslova za evrointegracione procese Makedonije, što će doprinijeti stabilnosti i ekonomskom razvoju cijelog regiona.

"Većina građana želi bliske i prijateljske odnose koji doprinose unapređenju saradnje i perspektive između dve zemlje ", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Prema grčkim medijima, na protestu u Solunu učestvovalo je između 90 i 100 hiljada demonstranata.

Proteste su organizovale desničarske nacionalističke organizacije, koje ne prihvataju da se u novom imenu Makedonije koristi reč Makedonija tvrdeći da " Makedonija je bila, jeste i ostaće Grčka ".

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.