Završetak turneje obrazovnog programa Nevid teatra za 2018. godinu: “Čudesni kontinenti" u Bileći, 14. juna i Ljubinju, 15.juna

Suština programa je obrazovanje kroz igru i razvitak kulturnih navika kod djece još u najranijem djetinjstvu kroz aktivno i sadržajno učenje oblikovano u interesantnu i podsticajnu formu.

BUKA / 13. Juni 2018

Na angažovan način progovora o uticaju interaktivne predstave i kreativnih dramskih radionica u razvoju dječijeg mišlјenja, kreativnih potencijala, imaginacije, koncentracije, sposobnosti komunikacije, podizanju samopouzdanja, relaksaciji, samokontroli, povjerenju, fizičkom razvoju, pamćenju i socijalnoj svjesnosti, te izgrađivanju estetske vrijednosti i stavova.

Program obuhvata izvođenje autorske interaktivne - obrazovne predstave „Čudesni kontinenti“, održavanje autorskih kreativnih interaktivnih radionica i predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave u razvoju kreativnog mišlјenja kod djece još u najranijem djetinjstvu“.

Obrazovni programa Nevid teatra - NT 2018 je dio strateškog projekta Nevid teatra i obuhvata realizaciju predviđenih aktivnosti u 30 opština u periodu od 2017. do 2019. godine. Ove godine se realizuje od 28. maja do 15. juna u Stanarima, Kotor Varošu, Rudom, Foči, Han Pijesku, Novom Gradu, Krupi na Uni, Ribniku i Ljubinju.

Prošle godine, u sklopu obrazovnog programa, od 04. do 16. decembra, Nevid teatar je posjetio Kostajnicu, Kozarsku Dubicu, Kneževo, Šipovo, Jezero, Lopare, Uglјevik, Brod, Derventu i Modriču.

Autorska predstava Nevid teatra „Čudesni kontinenti” pristupa djeci na jedinstven i interaktivan način. Govori o zlom zemlјoposjedniku Vlastimiru Prigrabiću koji želi da na mjestima dječijih igrališta izgradi betonske zidove i zgrade. Suprostavlјaju mu se Štuc i Muc iz organizacije „Dijete za bombonu“. Objašnjavaju djeci da samo uz njihovu pomoć mogu da pobijede Vlastimira, te zajedno kreću na putovanja po svim kontinentima, posjećujući brojna neobična mjesta.


Predstava, u svakoj opštini, počinje u 11 časova i 55 minuta i traje 45 minuta.

U Bileći će biti izvedena u JU Dom kulture "Jevto Dedijer", dok će u LJubinju predstavu svi zainteresovani moći pogledati u JU Narodna biblioteka "Dr Ljubo Mihić".

Nakon izvođenja predstave biće održane dvije dramske kreativne radionice u trajanju do 30 minuta zavisno od uzrasta djece. Prva radionica je namijenjena za uzrast djece od tri do četiri godine starosti, a druga za uzrast djece od pet do šest godina starosti. Djeca će imati priliku da se upoznaju sa osnovama dramskih igara i tehnika, neverbalne i verbalne komunikacije, kroz čudesni svijet fantazije u kojem se izražava osjećanjima i idejama. Svi učesnici dramskih kreativnih radionica vođeni su od strane glumca/animatora da zamišlјaju, razmišlјaju i prikazuju iskustveno stečeno znanje. Smještanje u samo središte avanture stvara se pomoću osnovnih dramskih elemenata: pantomime, kreativnih pokreta, verbalnih izraza, vođene mašte, priče, zamišlјenog putovanja, improvizacije.

Prva radionica počinje u 13 časova i 55 minuta, a druga u 14 časova i 55 minuta. Radionice će biti održane u Ljubinju u JU Narodna biblioteka "Dr Ljubo Mihić", a u Bileći u JU Dječiji vrtić "Budućnost".

Šipovo, JU Dječiji vrtić "Mladost", dramske kreativne radionice
I na kraju jednodnevnog programa, u svim navedenim opštinama, možete poslušati predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave i dramskih kreativnih radionica u razvoju kreativnog mišlјenja kod djece još u najranijem djetinjstvu“. Na predavanju će se govoriti o načinima i metodama rada sa djecom predškolskog i maloškolskog uzrasta i o uticaju interaktivne predstave na razvoj kreativnog mišlјenja. Predavanje ima za cilј da približi osnovne pretpostavke, metodologiju i tehnike dramskih igara, kako bi vaspitačima/pedagozima olakšao primjenu u svakodnevnom radu sa djecom.

Namijenjeno je za sve koji su zainteresovani za vaspitno - obrazovnu teoriju i praksu, počinje u 15 časova i 55 minuta, traje 40 minuta, a biće održano u JU Dom kulture "Jevto Dedijer" u Bileći, a u LJubinju u JU Narodna biblioteka "Dr Ljubo Mihić".

Sufinasijer ovog projekta je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ulaz na sve događaje je besplatan.

Raspored izvođenja po opštinama

Stanari, ponedjeljak, 28.05.2018.
Mjesto izvođenja: JU “Centar za kulturu”

Kotor Varoš, utorak, 29.05.2018.
Mjesto izvođenja: JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”

Rudo, četvrtak, 31.05.2018.
Mjesto izvođenja: JU “Dom kulture”

Foča, petak, 01.06.2018.
Mjesto izvođenja predstave: Gradsko narodno pozorište Foča
Mjesto izvođenja radionica: JU Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj”
Mjesto održavanja predavanja: Muzej "Stara Hercegovina" - Galerija

Han Pijesak, ponedjeljak, 04.06.2018.
Mjesto izvođenja predstave: JU “Dom kulture”
Mjesto izvođenja radionica i predavanja: JU OŠ “Milan Ilić – Čiča Šumadijski“

Novi Grad, utorak, 05.06.2018.
Mjesto izvođenja: JU “Kulturno – obrazovni centar Novi Grad"

Krupa na Uni, srijeda, 06.06.2018.
Mjesto izvođenja: JU OŠ “Branko Ćopić”

Ribnik/Donja Previja, četvrtak, 07.06.2018.
Mjesto izvođenja: Omladinski dom Previja

Bileća, četvrtak, 14.06.2018.
Mjesto izvođenja predstave: JU Dom kulture "Jevto Dedijer"
Mjesto izvođenja radionica: JU Dječiji vrtić "Budućnost"
Mjesto održavanja predavanja: JU Dom kulture "Jevto Dedijer"

LJubinje, petak, 15.06.2018.
Mjesto izvođenja: JU Narodna biblioteka “Dr Ljubo Mihić”

Pregled obrazovnog programa

Obrazovna – interaktivna predstava za djecu „Čudesni kontinenti“
Predstava je namijenjena za djecu uzrasta od tri do devet godina starosti
Predstava počinje u 11 časova i 55 minuta i traje 45 minuta.

Dramske kreativne radionice
Prva radionica počinje u 13 časova i 55 minuta i namijenjena za djecu uzrasta od tri do četiri godine starosti. Druga radionica počinje u 14 časova i 55 minuta i namijenjena za djecu uzrasta od pet do šest godina starosti. Trajanje jedne radionice je do 30 minuta.

Predavanje
Tema: Uticaj interaktivne predstave i dramskih kreativnih radionica u razvoju kreativnog mišlјenja kod djece još u najranijem djetinjstvu
Predavanje je namijenjeno za sve koji su zainteresovani za vaspitno – obrazovnu teoriju i praksu, počinje u 15 časova i 55 minuta i traje 40 minuta.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.