ŽIVOT POČINJE U 40. Ovaj Užičanin ugasio je firme u Srbiji, sada živi na Baliju i ima KARIJERU IZ SNOVA

Dok većina nas pod "menjam život iz korena" misli na novu frizuru, više povrća i manje interneta, Užičanin Branko Milovanović (50) pre 10 godina odlučio je da u pravom smislu reči ostvari svoje snove – nekadašnji preduzetnik odbacio je kaput, a ronilačko odelo načinio svojom drugom kožom.

Blic.rs / 12. Januar 2018

 Danas živi na Baliju, drži kurseve ronjenja, a vreme provodi plivajući sa ajkulama i upoznavajući egzotične predele i drevnu kulturu Balinežana.

- Nakon što sam navršio 40. spakovao sam kofere i otišao iz Srbije, svestan da mi treba promena. Dotadašnju ljubav prema različitim ekstremnim sportovima pretvorio sam u karijeru – naučio sam da ronim, kao instruktor nekoliko godina radio sam na Kipru i Tajlandu, sve dok tokom proputovanja po jugoistočnoj Aziji, jedna poseta Baliju nije rekla da je ta zemlja stvorena za mene - priča nam Milovanović kako je sve krenulo.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaBranko neprestano upoznaje lepote ovog "ostrba bogova"

Kako nam je ispričao, život je tamo takav da raspršuje sav stres koji "mi Evropljani taložimo u sebi".

- Ljudi su uvek nasmejani i spremni da vam pokažu svoje najbolje osobine, a svet ispod mora toliko je bogat da ga samo oko centralne Indonezije ima više nego u celom ostatku planete zajedno – priča ovaj Užičanin.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaŽaboglave ribe

Lepote Balija ovaj Srbin još otkriva i potom pokazuje svojim gostima – kako profesionalnim roniocima, tako i onima koji nikada ranije nisu obuli peraja, dok su njegovi snimci podvodnom kamerom prikazivani na TV stanicama "National Geographic" i "Discovery Channel".

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaPrvo ronjenje je ljubav na prvi pogled

- Pri prvom zaranjanju svako doživi udar adrenalina i slatku euforiju zbog ulaska u nepoznati svet, kao i spoznaje bestežinskog stanja. Prvi zaron je uvek "ljubav na prvi pogled". Kasnije se adrenalin izgubi, ali žudnja za svetom ispod površine mora postaje sve jača. Kod mene je to preraslo u ljubav prema istraživanju i dokumentovanju tog prostranstva kamerom, kao i prema prenošenju znanja drugim ronicima – kaže on.

Druženja sa ajkulama

Petlja je, ipak potrebna koliko i zanesenost, jer su lokacije do kojih Branko dolazi gliserima, a potom zaranja nekada i rizične za ronjenje zbog jakih vodenih struja, ali samim tim i zanimljive za ronjenje sa ajkulama, jer baš tu one vole da love.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaDruženje sa ajkulama

- Moje kolege i ja sa ajkulama ronimo u otvorenoj vodi. Kavez je za ljude koji se boje ajkula, kao i za fotografe željne senzacionalnih fotki, jer da bi prizvali ajkule, oni bacaju glave tuna oko kaveza. Fotografišu ih kada su vrlo agresivne i ne mare što se mogu povrediti ako nekada ugrizu kavez. Mi ronimo sa ajkulama u njihovom prirodnom staništu i u njihovom domu se ponašamo kao dobri gosti. Samo tako otkrivamo njihovu pravu prirodu – kaže hrabri čovek.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaBrankovi "ljubimci" - Georgina, Adam i Stiv

Kako nam objašnjava, kada uoče ajkule, prilaze im roneći na većoj dubini nego što su one.

- Ako leži na dnu, i mi se spustamo blizu dna, jer ako smo iznad njih, uznemirićemo ih i one će otići. Sa opremom i mehurićima koje ispuštamo, za njih smo vanzemaljaci, no one su znatiželjne koliko i mi, te ako sve uradimo kako treba, družiće se sa mnom i mojim roniocima. Iako mogu da ih dodirnem, to ne činim, jer ni mi ne bi voleli da nas neki vanzemaljac čačka – sa osmehom će on.

Neverovatni prizori pod vodom

Pod plavo-zelenom površinom oko Branka plivaju i mante, džinovske raže čiji raspon krila seže i do sedam metara, mola-mole - najveće koštane ribe na svetu, teške po nekoliko tona, a onda i morski konjići i kornjače, ribe koje podsećaju na kineske zmajeve, trakaste jegulje i koralolike živuljke.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaČudesni svet pod vodom

Malene crne ribe koje brane svoju teritoriju oko anemone, frkću na njega ako im se približi isuviše brizu, a uz zvuk sopstvenih mehurića on lako ulazi i u meditaciju tokom zarona. Bezbroj boja i tekstura, nijansi koje svoj pravi odraz dobijaju tek pod vodom, stvaraju svet snoviđenja, raskošan i veličanstven u isto vreme, toliko neobjašnjiv da je teško poverovati da sa kopnenim deli istu planetu.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaElegantne meduze

Oduševljen onim što je video pod vodom, Branko je počeo da se bavi morskom biologijom, čije je bogatstvo do sada samo pet odsto istraženo.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaRibe koje podsećaju na krokodile

Slikali smo istu mantu na tri kraja sveta

- Mante, ajkule i mola-mole imaju svoje "otiske prsta", tačke na telu po kojima se svaka od njih razlikuje. Kada naiđemo na neku novu, fotografišemo je i unosimo u bazu podataka, a na neke stavljamo i satelitski tag da bi pratili njihovo kretanje. Upoređujući baze fotografija, jednom smo zapazili da smo Andrea Maršal u Mozambiku, moj prijatelj Rik na Mjanmaru i ja na Tajlandu u periodu od 15 meseci slikali jednu istu mantu – tako smo shvatili da se ove raže kreću po celoj planeti – objašnjava on.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaMante plivaju po celom svetu

Potpuno novima u bazi podataka dodeljuju imena - uglavnom srpska.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaBranko svakodnevno uči o ovom nestvarnom svetu

- Prvim mantama sam dao imena svoje dece - Ivana, Nikola i Marko, a onda i sestrića i sestričina, tako da ima dosta "srpskih" raža. Prva ajkula kojoj sam kumovao jeste Georgina – po junakinji iz Radovana trećeg. Kada sam je sreo, bila je u kasnoj trudnoći, već u 13. mesecu. Nakon porođaja, Georgina je odmah ponovo zatrudnela, iako ajkule obično prave pauzu od godinu dana. Ali eto, ona je "večno" trudna i bez muža – kroz smeh priča Branko i dodaje da se srpski na Baliju čuje i na kopnu - kada on doziva svoju mačku Milevu i psa Šabana.

Kao u "20.000 milja pod morem"

Nauka se sve češće osvrće na podvodni svet, tražeći inspiraciju za nove tehnologije, a Branko je imao priliku da bude deo toga.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaZa ogromne matne zainteresovan je i NATO

- Jednom su mi došli gosti, naučnici koji su radili jedan novi projekat za NATO, i želeli da ih vodim na ronjenje sa mantama da bi ih snimali 3D kamerama. Mante imaju savršenu hidrodinamiku, a telo im je ogromne površine, odakle su oni dobili ideju da naprave veštačku mantu - solarni panel, sa autonomnim kretanjem, kamerama i radarima kojim će se snimiti i mapirati konfiguracija dna svih mora i okeana sveta. Manta bi onda kada joj baterije oslabe izranjala na površinu da se dopuni preko solarnih ćelija, posalje podatke satelitu i krene u novo zaranjanje. One bi mogle da zamene istraživačke podmornice sa ljudskom posadom– kaže Branko.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaPod vodom oko njega plivaju i sipe

Pored džinovskih raža naučnicima su zanimljive i minijaturne životinje.

Foto: Zero Gravity Diving Bali / RAS SrbijaRibon Il - životinja koja je tokom života bespolna, a onda muškog, pa ženskog pola

- Postoji jedna vrsta rakova, Peacock Mantis, koja drži ruke savijene ispred sebe, a na laktu ima nešto slično orozu na pištolju – kada se ruka otvori, kao da opali pištolj, i ona se kreće brzinom od oko 80 milja na sat, što je prebrzo za kretanje u vodi, koja je 784 puta gušća od vazduha. Na usporenom snimku se mogu uočiti mikro mehurici kavitacije nastali od kuvanja vode zbog brzine kretanja. Taj udarac rakovi koriste u borbi sa drugim vrstama rakova ili da razbiju školjku čijim mesom se hrane – nama bi za to trebala macola, a životinjici veličine dvadesetak centimetara samo brzina udarca. Sada se po ugledu na oblik njihove ruke proizvode propeleri za glisere i brodove – objašnjava on.

sorti_stranci_vide_srbiju_vesti_blic_safe_sto

Karijera iz snova

Na Baliju Branko je sonovao firmu "Zero gravity diving – Bali", ronilački centar i turističku agenciju koja gostima organizuje kompletan odmor na ovom ostrvu – od smeštaja do aktivnog odmora, snorklinga, raftinga kroz džunglu u stilu Indijane Džonsa, druženje sa majmunima, obilazaka prirodnih lepota kao i neki od 6.005 hramova koliko ih ima na ovom Ostrvu bogova.


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.