<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Antologijski momenat kad je Poljud plakao i pjevao "Druže Tito, mi ti se kunemo" (VIDEO)

04. maj 2024, 2:09

Prošle su 44 godine od smrti doživotnog predsjednika nekadašnje Jugoslavije

Na današnji dan prije 44 godine u 42. minuti utakmica prekinuti su mečevi prvenstva Jugoslavije: Dinamo - Željezničar, Sarajevo - Osijek i Hajduk - Crvena Zvezda. 

To je napravljeno nakon objave da je umro Josip Broz Tito, vladar Jugoslavije i jedan od najpoznatijih svjetskih državnika.

Tito je inače umro u 15:05 te nedjelje, ali je vijest objavljena tek navečer tog dana, pred kraj prvog poluvremena spomenutih utakmica. Nakon što je s razglasa Maksimira, Koševa i Poljuda objavljeno da je umro "Drug Tito", igrači suparnika zajedno su tugovali, kao i publika. 

No, kako su kamere i direktan televizijski prijenos bili samo u Splitu, gdje su derbi igrali aktuellni i budući prvak Jugoslavije, za vječnost je sačuvana scena kako igrači Hajduka i Zvezde zagrljeni na centru plaču od šoka i boli, dok s tribina na kojima je 50 hiljada ljudi kreće pjesma "Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo".

Spomenuti kadrovi spadaju među najupečatljivije ne samo s nogometnih, nego i sportskih terena uopšte iz ere Jugoslavije.