Damir Pilić


Kolumne

22.05.2020

Region / Rekonstrukcija događanja na Bleiburgu i pozadina likvidacija: Churchill je htio da se ustaše i partizani sukobe u Sloveniji

Damir Pilić

Bila je to zapravo šarolika gomila njemačkih vojnika i njihovih kvislinga iz više zemalja istočne Europe, uključujući i albanske baliste i mađarske horthyjevce, i Kozake i Čerkeze. Svi su imali isti cilj: probiti se do austrijske granice.

Kolumne

06.06.2016

Država / Boris Buden: Naša država jeste moćna, uspjela je uništiti sve – društvo, jezik, kulturu.

Damir Pilić

Sad je priča dovršena, a to je konačna integracija Hrvatske u globalni kapitalizam. Zato Orešković ne mora znati hrvatski jezik. To je simbolički završetak jedne epohe: hrvatski jezik više nije potreban, osim u Crkvi. Po mom sudu, hrvatska priča je završena

Tema

02.12.2015

/ Bogdan Jakovčević: Vidio sam kako je poginuo Sava Kovačević

Damir Pilić

Ovaj intervju trebao je izaći prije dva mjeseca, povodom 70. godišnjice bitke na Sutjesci, u kojoj je Šoltanin Bogdan Jakovčević sudjelovao kao pripadnik Prateće čete 5. brigade 3. crnogorske divizije NOVJ, i gdje je bio svjedok pogibije mitskog proleterskog komandanta Save Kovačevića.

Kolumne

10.03.2015

VOJSKA GLADNIH NA PUTU / Egzodus građana Kosova prema zemljama EU-a: Državu ne možemo jesti!

DAMIR PILIĆ

Biblijski egzodus građana Kosova prema zemljama EU-a već tjednima zaokuplja pažnju europske javnosti. Deseci tisuća ljudi, bježeći od siromaštva, u autobusnim konvojima napuštaju Kosovo i kreću u neizvjesno forsiranje pravca sjever-sjeverozapad, preko Srbije do Mađarske, i potom do Austrije ili Njemačke, s ciljem dobivanja azila u tim zemljama.

Kolumne

23.10.2014

/ Kako je Marin Čilić Hrvat, a Milan Bandić Hercegovac

Damir Pilić

Kad je Čilić nedavno osvojio US Open, uglavnom ste iz medija doznavali da je turnir osvojio Hrvat, a tek tu i tamo da je posrijedi Hercegovac. Bosnu, naravno, nitko nije spominjao. Sada, kada je uhapšen Bandić, stvar je obrnuta: uglavnom doznajete da je uhapšen Hercegovac, a ne Hrvat. Čemernu Bosnu i opet nitko ne spominje.

Društvo

09.10.2012

PSIHOLOGIJA / Veliko istraživanje o pomirenju Hrvata, Srba i Bošnjaka

Damir Pilić

Tri četvrtine svih napetosti i nesporazuma nestat će s ovoga svijeta kad se postavimo u položaj naših protivnika i shvatimo njihovo stajalište. (Mahatma Gandhi)

Reportaže

05.10.2011

/ Budi se istok i zapad:Čile naprijed, ostali stoj!

Damir Pilić

<p><strong>U ovom tekstu pokušat ćemo se pozabaviti s dva pitanja: što je zajedničko svim ovim neredima na četiri kontinenta i koja je kulturna pozadina, odnosno kulturni i kulturološki pandan toj političkoj pobuni - postoji li svojevrsni “kulturni pobunjenički program“ koji objedinjuje prosvjednike iz Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike?</strong><br />

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.