Dejan Ilić


Recenzije

20.02.2020

RECENZIJA / Parališuće zlo

Dejan Ilić

„Autsajder“ je kombinacija detektivskog i horror žanra. Iako su je uradili prekaljeni autori, serija je stigla na ekrane bez velike pompe. Literarni predložak za seriju je istoimeni roman Stephena Kinga

Kolumne

11.02.2020

FILM / Ko radi u svijetu parazita?

Dejan Ilić

Govoriti o „Parazitu“ kao kritici kapitalizma, uz malo preterivanja, slično je kao i hvaliti seriju „Alo, alo“ kao kritiku fašizma i nacizma. Pri tom, kao „Parazit“, „Alo, alo“ je zanatski izvrsno urađena priča za sasvim dobru (iako jeftinu) zabavu.

Kolumne

26.11.2019

KOMENTAR / Veliki Kiš i Siniša Mali

Dejan Ilić

Hajde da čisto primera radi stavimo u istu rečenicu „Grobnicu za Borisa Davidoviča“ i „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije“.

Kolumne

08.11.2019

Kolumna / Šaljivdžija

Dejan Ilić

Šta nam o protestima u Hong Kongu, Libanu, Ekvadoru, Čileu ili Kataloniji govori to što demonstranti u svim tim zemljama nose masku klovna to jest šminkaju se u Džokera.

Kolumne

26.10.2019

SERIJA / „Nadzirači“

Dejan Ilić

Dočekali smo da HBO napokon počne da emituje novu seriju Damona Lindelofa, poznatog kao autora popularnih „Lost“ i „The Leftovers“. Ta serija najavljuje se praktično od početka 2019…

Tema

20.05.2019

SAMO ZA FANOVE / Zašto je Daenerys morala da ode?

Dejan Ilić

Od odbacivanja svih vidova emancipacije, preko površnih i ignorantskih rasprava o novom uređenju kraljevstva do bordela – to je sažetak istorije (političkih) ideja u „Igri prestola“.

Kolumne

16.05.2019

GOT / Debakl

Dejan Ilić

Jedan jedini zmaj bio je dovoljan da u prah smrvi utvrđeni grad koji je odolevao prethodnih 7 sezona. Ako je jedan zmaj dovoljan, šta je Daenerys čekala do kraja 8. sezone, tim pre što ih je ranije imala čak tri?

Kolumne

10.12.2017

Beograd / Sviraj to još jednom, Bakire

Dejan Ilić

Nije bilo nijednog razloga da trojica predsednika iz Bosne i Hercegovine dođu u Beograd.

Region

11.11.2017

Dejan Ilić / Ponosni crvi

Dejan Ilić

Jedini cilj škole trebalo bi da bude jednostavna aritmetika, najviše do 500, pisanje vlastitog imena, te doktrina da treba biti častan, marljiv i dobar i pokoravati se poslodavcu. Čitanje nije uslov.

Region

08.11.2017

Dejan Ilić / Kalkulanti

Dejan Ilić

Da li univerzitetski radnici imaju volju i snagu advokata i da li će kao i udruženje advokata biti u stanju da prisile vladu da u skupštinu vrati na izmenu tek izglasani zakon o visokom obrazovanju?

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.