Giorgio Agamben


Kolumne

26.04.2020

STAV / Giorgio Agamben: Razmišljanja o kugi

Giorgio Agamben

Društvo je s lakoćom prihvatilo osećaj zaraženosti kugom, zatvaranje u kuće, ukidanje svog načina života, odbacivanje veza prijateljstva, ljubavi, rada, čak i verskih i političkih ubeđenja.

Kolumne

12.07.2019

FILOZOFIJA / Giorgio Agamben: Jezik i smrt

Giorgio Agamben

Glas [la Voce] kao izvorna metafizička artikulacija između prirode i logosa. Označavanje i pokazivanje. Status fonema. Bitni odnos između jezika i smrti kao Glas.

Kolumne

20.07.2017

PREVOD / Giorgio Agamben: Otvoreno - čovjek i životinja

Giorgio Agamben

Prijevod: Mario Kopić Giorgio Agamben, L'aperto: L'uomo e l'animale, Bollati Boringhieri: Torino 2002. Objavljeno u časopisu Europski glasnik, br. 17/2012.

Kolumne

06.09.2015

/ Giorgio Agamben: Mi, izbjeglice

Giorgio Agamben

Izbjeglice se kao masovni fenomen prvi put pojavljuju krajem Prvog svjetskog rata, kada se demografska i teritorijalna struktura Srednje i Istočne Europe zbog propasti Ruskog, Austro-Ugarskog i Osmanskog Carstva te pojave novog poretka nastalog mirovnim ugovorima iz temelja promijenila

Kolumne

16.09.2013

/ Giorgio Agamben: Što je logor?

Giorgio Agamben

Ono što se zbivalo u logorima u tolikoj mjeri nadilazi pravni koncept zločina da se pravno-politička struktura, u kojoj su se ti događaji odigrali, često naprosto prestajala razmatrati. Logor je samo mjesto u kojem je realizirana najapsolutnija conditio inhumana (neljudska situacija) koja je ikada postojala na zemlji: to je ono što naposljetku vrijedi kako za žrtve tako i za potomke.

Kolumne

31.03.2013

/ Giorgio Agamben: Latinska imperija uzvraća udarac

Giorgio Agamben

Takozvano jedinstvo EU počinje da puca po šavovima i imamo priliku da vidimo šta je od njega ostalo: nametanje interesa bogate manjine siromašnoj većini. U većini slučajeva ovi interesi su u skladu sa interesima samo jedne nacije, što se u istoriji nije pokazalo kao dobro rešenje. Nije samo besmisleno zahtevati od Grka i Italijana da žive kao Nemci; čak i kada bi tako nešto bilo moguće, to bi dovelo do destrukcije njihovog kulturnog nasleđa.

Kolumne

23.12.2011

/ Giorgio Agamben: Što je savremenik?

Giorgio Agamben

<p><strong>Opažati u mraku sadašnjosti tu svjetlost koja nas nastoji dosegnuti, ali ne uspijeva, to znači biti savremen. Zato su savremenici rijetki. I zato biti savremen jeste, ponajprije, pitanje hrabrosti: to znači biti kadar ne samo uprijeti pogled u mrak epohe, nego također, opažati u tom mraku svjetlost koja se, usmjerena prema nama, beskonačno od nas udaljava. I još: biti tačan na zakazanom sastanku koji je moguće jedino promašiti.</strong><br />

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.