Hannah Arendt


Kolumne

10.01.2019

SJEĆANJE / Hannah Arendt: Sjećanje na W. H. Audena

Hannah Arendt

Srela sam ga kad smo oboje bili u poznim godinama – u dobu kada laka, dugo sticana bliskost prijateljstva iz rane mladosti više nije moguća, jer nije ostalo dovoljno života koji bi se mogao podeliti, ili se bar nama tako čini.

Kolumne

08.06.2017

FILOZOFIJA / Hannah Arendt: Sloboda i politika

Hannah Arendt

Predavanje Hannah Arendt u Švajcarskom institutu za međunarodne studije 22. maja 1958. Objavljeno u: Die Neue Rundschau, Heft 4, Frankfurt/M. 1958, str. 670-694.

Kolumne

09.02.2017

TOTALITARIZAM / Hannah Arendt: O totalitarizmu, lažima…

Hannah Arendt

Totalitarizam počinje s prezirom prema onom što imate. Sljedeći korak je misao: „Stvari moraju da se promijene, sve je bolje od ovog”. Totalitarni vladari organizuju ovu vrstu masovnog sentimenta.

Kolumne

27.09.2015

/ Hannah Arendt: Mi izbjeglice

Hannah Arendt

Izbeglice su ljudi koji traže utočište u nekoj drugoj zemlji zbog svojih političkih stavova ili nečega što su učinili. I mi smo potražili utočište – ali pre toga ništa nismo uradili, a većina nas ni u snu ne bi zastupala radikalne političke stavove.

Kolumne

27.01.2015

/ Hannah Arendt: O reakcijama na Ajhmana u Jerusalimu

Hannah Arendt

Primila sam mnogo pisama od Jevreja koji su podržali moju knjigu. Što se tiče jevrejskih lidera – nekoliko rabina i Savet za judaizam. Jevreji koji su podržali moju knjigu su uglavnom nalik meni – Jevreji koji nemaju jakih veza sa jevrejskom zajednicom, ali koji nisu ravnodušni prema činjenici svog jevrejstva.

Kolumne

14.10.2015

14. oktobar 1906 - 4. decembar 1975. / Hannah Arendt: Totalitarizam razara ljudsku suštinu

Hannah Arendt

Dva svetska rata u jednoj generaciji, između njih neprekidni lanac lokalnih ratova i revolucija

Kolumne

15.12.2013

/ Hannah Arendt: Pisma Heideggeru

Hannah Arendt

Došla sam ne znajući što Tvoja žena Elfriede od mene očekuje. Pismo sam pročitala u autu, napola pospana. Ako bih znala, ni za trenutak ne bih oklijevala. Moje se početno oklijevanje temeljilo samo na onome što se razumije pod ”Njemica”, i što su mi rekli upravo to popodne uz čaj. Molim Te, nemoj me krivo razumjeti; lično mi je sasvim svejedno. Nikada se nisam osjećala Njemicom i već dugo se ne osjećam Jevrejkom. Osjećam se kao ono što zapravo jesam – djevojka iz tuđine.

Kolumne

12.09.2013

O FILOZOFU / Hannah Arendt: Martinu Heideggeru je osamdeset godina

Hannah Arendt

Duhovnu fizionomiju ovoga vijeka nije tako presudno sa-odredila Heideggerova filozofija, za koju se s pravom može pitati da li uopće postoji (Jean Beaufret), nego ju je sa-odredilo Heideggerovo mišljenje. To mišljenje posjeduje samo njemu svojstven kvalitet bušenja koji, kad bi ga se htjelo jezički shvatiti i dokazati, leži u tranzitivnoj upotrebi glagola ”misliti”. Heidegger nikada ne misli ”o” nečemu, on misli nešto.

Kolumne

06.12.2013

/ Hannah Arendt: Mišljenje i moralni obziri

Hannah Arendt

Privuklo mi je pažnju ovo totalno odsustvo mišljenja. Zar je moguće počiniti zlodelo, ne samo propustom nego upravo činjenjem, uz odsustvo određenih „osnovnih motiva” (kako ih zakon naziva), štaviše uz odsustvo motiva uopšte, uz odsustvo bilo kakvog poticaja interesa ili volje? Zar pokvarenost, ma kako je definisali, biti „rešen da se bude hulja”, nije nužan preduslov činjenja zla? Da li naša sposobnost da rasuđujemo, da razlikujemo ispravno od pogrešnog, lepo od ružnog, zavisi od naše sposobnosti da mislimo?

Kolumne

05.08.2012

GRADOVI I DNEVNIK / Hannah Arendt: Od Pariza do Tel Aviva

Hannah Arendt

Ova sedmica ovdje zaista nije bila rajsko blaženstvo, i nisam baš posebno uživala. U nekoliko sam navrata htjela sve poslati do đavola i otputovati. Heideggerova je žena skoro mahnita od ljubomore, što se pojačalo tokom svih ovih godina dok se očito neprestano nadala da će me on jednostavno zaboraviti.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.