Milica Plavšić


Društvo

26.09.2021

BiH / Četvrt vijeka borbe za prava žena: Naš cilj je nulta tolerancija društva na nasilje

Milica Plavšić

Kada samo počeli raditi, na primjer, silovanje u braku nije bilo prepoznato kao krivično djelo. Muškarac je mogao legalno silovati ženu s kojom živi u braku. Danas to nije moguće."

Region

26.09.2021

FOTO PRIČA SA BRIONA / Kako su ostrva na kojima se umiralo od malarije postala elitno ljetovalište i Titov mali raj

Milica Plavšić

Na Brionima nije uvijek bilo idilično i lijepo kao danas. Ostrva su svojevremeno bila močvarna, a stanovništvo je umiralo od malarije.

Društvo

23.06.2021

IZ UGLA BIVŠIH STUDENATA / Savjet mladim ljudima koji upisuju fakultet: Idite tamo gdje vas srce vuče, nemojte slušati priče o tome šta je perspektivno

Milica Plavšić

Ljeto je za većinu vrijeme godišnjih odmora, ali za mnoge mlade ljude to je vrijeme kada donose prve velike odluke u svom životu.

Intervju

21.06.2021

INTERVJU / Danilo Kovač, profesor banjalučke Gimnazije: Razvoj kritičkog mišljenja kod učenika predstavlja prioritet

Milica Plavšić

"Mislim da rad na razvoju kritičkog mišljenja učenika predstavlja prioritet. Nezaobilazno memorisanje nastavnog sadržaja predstavlja tek prvi stepen znanja."

Buka desk

18.06.2021

INTERVJU / Od Kine do Španije u potrazi za poslom: „Ovdje jako cijene obrazovan kadar i nisu tražili da se učlanim u stranku“

Milica Plavšić

„Tri odjeljenja moje generacije iz Gimnazije su vani, Njemačka, Švedska Danska, Amerika... Ima, naravno, i sjajnih ljudi koji su ostali i rade na dobrim pozicijama, ali ja uvijek slijedim svoj instinkt“, počinje Ena priču o tome zašto je otišla iz BiH.

Kampanja protiv govora mržnje

31.05.2021

Kampanja / Podcast sa najboljim blogerima na temu govora mržnje

Milica Plavšić

Na završnom događaju Kampanje, koji je održan 25. maja putem Zoom-a, razgovarali smo sa autorima najboljih blogova, a tom prilikom proglašen je i finalni pobjednik.

Buka desk

31.05.2021

INTERVJU / Miranda Lončar, stand-up komičarka: Od svih žena s ovih prostora Mostarke su najdirektnije i najbrutalnije

Milica Plavšić

"Ja sam za heavy metal humor. Volim kad me fora izbaci iz takta, posrami, skandalizira, ukratko kad me katapultira iz moje zone sigurnosti u nepoznati teritorij", kaže za portal Buka Miranda Lončar, jedna od rijetkih stand-up komičarki u našoj regiji.

Društvo

28.04.2021

BiH / “TO JE JEDNO SAVRŠENSTVO" Spahić se pohvalio Kovid pasošima, dok građani dobijaju "nota račun"

Milica Plavšić

Nakon neugodnih pitanja i nemuštih odgovora o količini vakcina koje je Bosna i Hercegovina uspjela nabaviti i broju vakcinisanih građana, novinarka N1 postavila je Spahiću pitanje o Covid pasošima.

Buka desk

07.04.2021

SVIJET NA DLANU / Banjalučke profesorice od Amerike do Australije: Tri različite životne priče i jedna stvar koja ih povezuje

Milica Plavšić

Od užarenog australijskog pijeska, preko urbane njujorške džungle, do egzotičnog Tajlanda...

Kampanja protiv govora mržnje

12.02.2021

BUKA RADIO / Danijela Majstorović: Nije tačno da ćemo uvijek biti taoci jedne ideologije, moguće je misliti nanovo i rađati nove politike

Milica Plavšić

Nije uvijek da ćemo biti taoci jedne ideologije, da ćemo biti korisni idioti koji će raditi za sistem, moguće je misliti nešto nanovo i rađati neko novo političko.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.