Milica Plavšić


Intervju

10.09.2019

BUKA INTERVJU / Bojan Mikulić, samozatajni umjetnik koji je izradio monumentalne skulpture u Višegradu

Milica Plavšić

Proteklog vikenda otvoren je Muzej žrtvama stravičnog masovnog zločina iz Drugog svjetskog rata. U Starom Brodu, kod Višegrada, iz hladne rijeke Drine izranjaju ljudske figure čija lica odražavaju sav užas njihovog stradanja.  

Tema

09.09.2019

CRTEŽI NA PREVODILAČKIM BILJEŠKAMA / Upoznajte Tijanu Medić, Banjalučanku koja spaja prevođenje, crtanje i matematiku

Milica Plavšić

Tijanini crteži mogu se naći i na popularnom sajtu Bored Panda.

Tema

02.09.2019

Banjaluka / OČISTILA DVA KILOMETRA ULICE KRVLJU da pokaže "banalnost svih naših imaginarnih tvorevina, zbog kojih se svako par godina kolektivno poubijamo"

Milica Plavšić

Ideja je bila da se vizuelno i tjelesno predstave posljedice ideologije „čistokrvnosti“ koju susrećemo još u ranim politikama nacizma, fašizma, i svih ostalih pokreta koji su za cilj imati eksplicitno „očistiti“ jednu rasu ili naciju od različitosti.

Društvo

30.08.2019

ŠEHITLUCI / Sječa drveća na Banj brdu je "ekocid", tvrdi grupa građana. Iz Šumskog gazdinstva Banja Luka odgovaraju - Sve je u redu!

Milica Plavšić

Redakcija portala Buka dobila je e-mail od, kako se u pismu navodi, “grupe građana”, u kojem se iznose oštre optužbe na rad Šumarskog gazdinstva Banja Luka u vezi sa sječom drveća u rekreativnoj zoni Banj brdo - Šehitluci. 

Društvo

05.06.2019

UPOZORENJE / Prof. dr Zehra Dizdarević: Moramo voditi računa da nam se ne desi London 1952. god., kada je preko 1000 ljudi umrlo od zagađenog vazduha

Milica Plavšić

„Moramo voditi računa da nam se ne desi to što se desilo u Londonu, kada je zbog čađi bilo jako mnogo smrtnih slučajeva. To su bili tzv. stresogeni smrtni slučajevi,  respiratorni sindromi, koji su ubili preko 1000 ljudi."

Društvo

05.06.2019

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE / Djeca će promijeniti svijet

Milica Plavšić

„Ja mislim da djeca mogu uraditi puno toga i da mogu promijeniti svijet. Mi smo dovoljno veliki i odrasli da razumijemo šta se dešava.“

Buka desk

15.06.2019

MEDIJI U BIH / SITUACIJA JE ZABRINJAVAJUĆA Političari u BiH zagospodarili javnim servisima, dok slobodne novinare napadaju i vrijeđaju

Milica Plavšić

Sloboda i nezavisnost medija – neophodan korak ka evropskim vrijednostima

Društvo

27.05.2019

VRBAS / Ako HITNO ne ZAUSTAVIMO UNIŠTAVANJE NAŠE RIJEKE, ostaćemo bez glavnog izvora života za grad

Milica Plavšić

Proteklih dana građani Banjaluke zabrinuti su zbog učestalih ekoloških incidenata na rijeci Vrbas, koja predstavlja krvotok grada i snabdijeva stanovništvo vodom za piće. 

Društvo

01.06.2019

PRIJEDOR / NE ŠKOLUJU IH ZA BIRO: Škola čiji maturanti imaju zagarantovan i dobro plaćen posao

Milica Plavšić

Svakodnevno slušamo o visokoj stopi nezaposlenosti mladih u BiH, o mladim ljudima koji ne uspijevaju da pronađu posao jer znanja koja su stekli tokom školovanja ne odgovaraju potrebama savremenog tržišta rada. Jedna škola odlučila je tome stati ukraj.

Ekonomija

12.04.2019

DOBRA EKONOMIJA / MILIJARDE EURA SPREMNE ZA NJIH: Zakon ih je prepoznao, uskoro novi tip preduzetnika u BiH

Milica Plavšić

Ova udruženja zapravo su društvena preduzeća, kojima  - za razliku od tradicionalnog preduzetništva - u prvom planu nije profit, već zadovoljenje potreba društva u kojem djeluju.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.