Minel Abaz


Politika

07.09.2016

Osvrt / Minel Abaz: Pogledajte im samo plakate- mali izbori a velike teme (FOTO)

Minel Abaz

Prvi dan kampanje, 2. septembra sam imao tu nesreću izaći iz kuće i provozati se tramvajem kroz Sarajevo

Kolumne

06.06.2016

/ Minel Abaz: Borba za Rog

Minel Abaz

Na današnji dan prije 3 godine u Sarajevu je počela borba za najmlađe, poslije znana kao JMBG. Danas, 3 godine poslije u Ljubljani se vodi jedna druga, ali slična borba. Borba za autonomiju, borba za Rog.

Kolumne

10.03.2016

HOMOFOBIJA / Minel Abaz: Upoznajte Harisa Zahiragića

Minel Abaz

Tema ovog članka nažalost nije Ludvig Vitgenštajn, ali ćemo ga se morati dotaći kako bi došli do glavnog dijela, i zaključka ovoga teksta.

Kolumne

04.07.2015

O REFERENDUMU / Minel Abaz: Ne znači da

Minel Abaz

Mi nemamo referendum, nas se ne pita. Ali dok ga ne bude, trebamo se solidarisati sa Grcima. I reći NE. Ne za mjere štednje, ucjenu i poniženje. Ali da za otpor, demokratiju i solidarnost.

Kolumne

07.02.2015

/ Minel Abaz: Godinu dana poslije protesta - šta da se radi?

Minel Abaz

Voditi politiku Ljevice znači, u prvome redu, imati neobično živo razvijen smisao za ocjenu stvarnosti, gledati u oči istini i ne obmanjivati se frazama...

Kolumne

19.12.2014

/ Malala: Gubitnica Nobelovom nagradom

Minel Abaz

Prije godinu dana, nakon smrti Mandele, Slavoj Žižek je napisao: Da je Nelson Mandela zaista pobijedio, ne bi ga smatrali unverzalnim herojem. Da parafraziramo – da je Malala zaista pobijedila, ne bi dobila Nobelovu nagradu.

Kolumne

07.02.2014

Protesti u BiH / Tuzlanski protesti: Ko sije bijedu, žanje gnjev!

Minel Abaz

Bosanskohercegovačko društvo je duboko podijeljeno ratom i post-ratnim politikama, ali protesti kao ovi mogu biti dobra prilika za prevazilažnje nametnutih, dominirajućih etno-nacionalnih podjela, i jačanje klasne svijesti, i potrebe o (samo)organizovanju radnika i radničke borbe.

Kolumne

27.11.2013

/ Pismo mladog Sarajlije: Sarajevu ne treba spomenik Francu Ferdinandu!

Minel Abaz

Na redakciju BUKA stiglo je otvoreno pismo mladog istoričara upućeno ministru Emiru Hrenovici, i načelniku Općine Stari Grad, Ibrahimu Hadžibajriću, povodom najave dizanja spomenika prestolonasljedniku Francu Ferdinandu.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.