Noam Čomski


Kolumne

14.08.2018

/ Noam Čomski: Masovni mediji žele odvratiti pažnju ljudi

Noam Čomski

Jedan od razloga zašto pišem o medijima jest taj što me zanima cijela intelektualna kultura, a dio te kulture koji je najjednostavniji za proučavanje su mediji. Pojavljuju se svaki dan. Možete napraviti sustavno ispitivanje. Možete usporediti jučerašnju verziju sa današnjom. Postoji puno dokaza koji ukazuju na ono što je laž, a što nije, te način na koji su stvari strukturirane.

Kolumne

06.07.2016

Svijet / Noam Čomski: Nuklearno oružje, klimatske promene i izgledi za opstanak

Noam Čomski

TomDispatch prenosi poglavlje iz autorove nove knjige: Ko upravlja svetom?, Metropolitan Books 2016

Kolumne

30.06.2016

/ Nuklearno oružje, klimatske promene i izgledi za opstanak

Noam Čomski

U januaru 2015, Bilten atomskih fizičara je pomerio kazaljke Sata sudnjeg dana na tri minuta do ponoći, što je nivo opasnosti nezabeležen u poslednjih 30 godina.

Kolumne

17.08.2015

/ Čomski: Sistem vrjednovanja učenika i nastavnika vještački

Noam Čomski

“Pogledajte šta se dešava obrazovanju. U posljednje vrijeme, naglasak je na ocjenjivanju i djece i nastavnika, pa se učenje svodi na pripreme za testove. A testiranja utiču kako na sudbinu učenika, tako i nastavnika”, ističe Čomski.

Kolumne

11.04.2015

/ Noam Čomski o štetnosti ocjenjivanja i rangiranja djece i nastavnika

Noam Čomski

Sam sistem vrednovanja je potpuno vještački. Nastavnici se ne rangiraju prema svojoj sposobnosti da pomognu djeci da ostvare svoje potencijale i istraže svoje kreativna interesovanja. Te stvari ne podležu testovima.

Kolumne

08.06.2014

/ Noam Čomski: Kratka istorija anarhizma

Noam Čomski

Ljudi su društvena bića, i kakav će neko postati prvenstveno zavisi od društvenih, kulturnih i institucionalnih okolnosti njegovog života.

Kolumne

16.10.2013

/ Noam Čomski : Obamina doktrina

Noam Čomski

Nedavna čarka između Obame i Putina povodom američke izuzetnosti, opet je potpalila tekuću diskusiju o Obaminoj doktrini: menja li predsednik smer ka izolacionizmu? Ili će svetom ponosno nositi zastavu izuzetnosti? Diskusija je suženija nego što se može pomisliti. Ove dve pozicije imaju značajno zajedničko polazište, kako je to jasno opisao Hans Morgentau, pokretač sada preovlađujuće, nesentimentalne „realističke“ škole međunarodnih odnosa.

Kolumne

07.08.2013

/ Noam Chomsky : Ima li Snoudena u avionu?

Noam Čomski

Poput Snoudena, Mening je počinio zločin otkrivanja Amerikancima – i drugima – šta njihova država radi. To je ozbiljno narušavanje „bezbednosti“ u operativnom smislu reči, poznatom svakome ko je čitao deklasifikovana dokumenta. „Bezbednost“ obično znači bezbednost državnih zvaničnika od radoznalih očiju građana kojima oni, teoretski, podnose račun. Države se uvek pozivaju na bezbednost – u Snoudenovom slučaju, bezbednost od terorističkog napada.

Kolumne

27.06.2013

/ Noam Čomski: Obesmišljena demokratija

Noam Čomski

Vlade nastavljaju da smanjuju troškove i podižu poreze, bez obzira šta narod o tome misli. Prate se direktive Evropske komisije, a izbori su skoro besmisleni, rekao je čuveni filozof Noam Čomski u svom predavanju u Bonu.

Kolumne

20.03.2012

/ Noam Čomski: Može li civilizacija da preživi kapitalizam?

Noam Čomski

U najkraćem – u čitavom svetu, urođenička društva trude se da zaštite ono što ponekad zovu „pravima prirode“, dok se civilizovani i prosvećeni podsmevaju ovoj budalaštini.To je upravo suprotno od onoga što bi razum predvideo – ukoliko se ne radi o nekom uvrnutom obliku razuma filtriranom kroz realno postojeću kapitalističku demokratiju.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.