Slavoj Žižek


Kolumne

20.03.2020

Život sa Coronom / Slavoj Žižek: Je li naša sudbina barbarizam sa ljudskim licem?

Slavoj Žižek

Do prije sedam dana jedva sam čekao večer: konačno sam mogao pobjeći u spavanje i zaboraviti na strahove svog svakodnevnog života... Sad je skoro suprotno: bojim se zaspati jer me muče more, zbog kojih se probudim u panici

Kolumne

19.12.2019

KOLUMNA / Slavoj Žižek: Ljudska seksualnost je sama po sebi perverzna 

Slavoj Žižek

Nešto je prirodno trulo u seksu, ljudska seksualnost je sama po sebi perverzna, podložna sadomazohističkim preokretima.

Kolumne

19.09.2019

KOLUMNA / Slavoj Žižek: Posmatranje tuđe patnje pruža nam potpuniji užitak u vlastitom životu

Slavoj Žižek

Dnevna porcija strahota iz zemalja Trećeg svijeta – ratovi, gladovanje, nasilje – koju dobijamo sa TV ekrana potrebna nam je da bismo bili potpuno srećni u našem potrošačkom raju.

Kolumne

24.04.2019

DEBATA / Slavoj Žižek: Iz debate sa Džordanom Pitersonom

Slavoj Žižek

Iz debate „Sreća: kapitalizam vs. komunizam“, održane 19. aprila u Torontu između dve ličnosti koje na globalnoj sceni predstavljaju alt-desnicu i neomarksističku levicu.

Kolumne

15.10.2018

Autorski tekst / Slavoj Žižek: Tragične smrti inspirišu Bosansko čudo

Slavoj Žižek

Nasilna ubistva dvojice mladića su ujedinile Bosance, prelazeći tvrde etničke podjele. Da li nešto napokon počinje u podijeljenoj balkanskoj zemlji?

Kolumne

04.07.2017

Pasivni promatrači / Slavoj Žižek: Zdrava hrana je glupa moda, treba pušiti, jesti čokoladu i mnogo piti

Slavoj Žižek

Ono što je doista teško prihvatiti (barem za zapadnjake) jest da smo dobili ulogu pasivnog promatrača koji samo može sjediti i gledati koja će mu biti sudbina. Da bi izbjegli takvu situaciju, skloni smo se luđački opsesivno uključiti u razne aktivnosti, reciklirati stari papir, kupovati organsku hranu, bilo što, samo da bismo bili sigurni da nešto radimo, dajemo svoj doprinos – poput nogometnog fana koji navija za svoj tim pred svojim TV-om, vičući i skačući kao će to nekako utjecati na ishod utakmice.

Kolumne

10.03.2017

In These Times / Slavoj Žižek: Moramo se uzdići iz pepela liberalne demokratije

Slavoj Žižek

Najmučniji aspekt postizbornog perioda nisu Trumpove strategije, već reakcija establišmenta Demokratske stranke na sopstveni istorijski poraz.

Kolumne

02.02.2017

KOLUME / Slavoj Žižek: Eko-pokalipsa

Slavoj Žižek

Isti brzi prelaz iz nezamislivog u normalno koji primećujemo u reakciji liberalnog dela američke javnosti na Trumpovu pobedu, postoji i u odnosu nosilaca moći prema raznovrsnim ekološkim pretnjama.

Kolumne

16.01.2017

Kolumna / SLAVOJ ŽIŽEK: "Mogao bih da se ubijem, ali imam da završim jedan tekst; prvo ću ga završiti, onda ću se ubiti"

Slavoj Žižek

Kontroverzni slovenački filozof o tome kako je to biti loš otac, agresiji koja se u njemu budi i tome kako mu je pisanje spasilo život

Kolumne

22.05.2016

KOLUMNA / Slavoj Žižek: Problem fašizma demokratije

Slavoj Žižek

Kada volja većine očigledno krši osnovne slobode, ne samo da imamo pravo već dužnost da se suprotstavimo većini. To nije razlog da se preziru demokratski izbori – ali oni sami po sebi nisu pokazatelj Istine.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.