Slavoj Žižek


Kolumne

08.01.2021

FILOZOF / Slavoj Žižek: Poslije korone neće biti povratka u normalu. Ulazimo u post-ljudsku eru

Slavoj Žižek

Vreme je da prihvatimo kako je pandemija zauvek promenila način na koji postojimo. Sada se čovečanstvo mora upustiti u izuzetno težak i bolan proces donošenja odluke o tome kako će izgledati naša „nova normalnost“.

Kolumne

20.03.2020

Život sa Coronom / Slavoj Žižek: Je li naša sudbina barbarizam sa ljudskim licem?

Slavoj Žižek

Do prije sedam dana jedva sam čekao večer: konačno sam mogao pobjeći u spavanje i zaboraviti na strahove svog svakodnevnog života... Sad je skoro suprotno: bojim se zaspati jer me muče more, zbog kojih se probudim u panici

Kolumne

19.12.2019

KOLUMNA / Slavoj Žižek: Ljudska seksualnost je sama po sebi perverzna 

Slavoj Žižek

Nešto je prirodno trulo u seksu, ljudska seksualnost je sama po sebi perverzna, podložna sadomazohističkim preokretima.

Kolumne

19.09.2019

KOLUMNA / Slavoj Žižek: Posmatranje tuđe patnje pruža nam potpuniji užitak u vlastitom životu

Slavoj Žižek

Dnevna porcija strahota iz zemalja Trećeg svijeta – ratovi, gladovanje, nasilje – koju dobijamo sa TV ekrana potrebna nam je da bismo bili potpuno srećni u našem potrošačkom raju.

Kolumne

24.04.2019

DEBATA / Slavoj Žižek: Iz debate sa Džordanom Pitersonom

Slavoj Žižek

Iz debate „Sreća: kapitalizam vs. komunizam“, održane 19. aprila u Torontu između dve ličnosti koje na globalnoj sceni predstavljaju alt-desnicu i neomarksističku levicu.

Kolumne

15.10.2018

Autorski tekst / Slavoj Žižek: Tragične smrti inspirišu Bosansko čudo

Slavoj Žižek

Nasilna ubistva dvojice mladića su ujedinile Bosance, prelazeći tvrde etničke podjele. Da li nešto napokon počinje u podijeljenoj balkanskoj zemlji?

Kolumne

04.07.2017

Pasivni promatrači / Slavoj Žižek: Zdrava hrana je glupa moda, treba pušiti, jesti čokoladu i mnogo piti

Slavoj Žižek

Ono što je doista teško prihvatiti (barem za zapadnjake) jest da smo dobili ulogu pasivnog promatrača koji samo može sjediti i gledati koja će mu biti sudbina. Da bi izbjegli takvu situaciju, skloni smo se luđački opsesivno uključiti u razne aktivnosti, reciklirati stari papir, kupovati organsku hranu, bilo što, samo da bismo bili sigurni da nešto radimo, dajemo svoj doprinos – poput nogometnog fana koji navija za svoj tim pred svojim TV-om, vičući i skačući kao će to nekako utjecati na ishod utakmice.

Kolumne

10.03.2017

In These Times / Slavoj Žižek: Moramo se uzdići iz pepela liberalne demokratije

Slavoj Žižek

Najmučniji aspekt postizbornog perioda nisu Trumpove strategije, već reakcija establišmenta Demokratske stranke na sopstveni istorijski poraz.

Kolumne

02.02.2017

KOLUME / Slavoj Žižek: Eko-pokalipsa

Slavoj Žižek

Isti brzi prelaz iz nezamislivog u normalno koji primećujemo u reakciji liberalnog dela američke javnosti na Trumpovu pobedu, postoji i u odnosu nosilaca moći prema raznovrsnim ekološkim pretnjama.

Kolumne

16.01.2017

Kolumna / SLAVOJ ŽIŽEK: "Mogao bih da se ubijem, ali imam da završim jedan tekst; prvo ću ga završiti, onda ću se ubiti"

Slavoj Žižek

Kontroverzni slovenački filozof o tome kako je to biti loš otac, agresiji koja se u njemu budi i tome kako mu je pisanje spasilo život

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.