Svetlana Slapšak


Kolumne

29.09.2020

SVETLANA SLAPŠAK / Žilijet Greko

Svetlana Slapšak

Ovaj tekst je napisan 2000. godine i objavljen u knjizi „Ženske ikone XX veka“ (Biblioteka XX vek, 2005). Žilijet Greko umrla je pre nekoliko dana, u 93. godini.

Kolumne

18.08.2020

KOLUMNA / Svetlana Slapšak: Hamlet otpora

Svetlana Slapšak

Obesti vlasti i nepravde silnih i zlostave gordih nikada nije bilo u tolikom broju na našoj maloj planeti. Ludaci, sociopati, glupaci, kompulzivni lažljivci, lopovi, prevaranti sa stočnog sajma…

Kolumne

28.05.2020

KOLUMNA / Svetlana Slapšak: Etika cediljke

Svetlana Slapšak

Kad putujete po BiH znate da ste u hrvatskoj enklavi po džinovskim plakatima sa likovima Gotovine, Tuđmana i Thompsona. Još se niste povratili, a naletite na zid šestospratnice sa likom Mladića.

Kolumne

03.03.2020

KOLUMNA / Svetlana Slapšak: Čovek sa karanfilom

Svetlana Slapšak

Prvog marta 1952. Nikos Belojanis je osuđen na smrt po optužbi koja sadrži izdaju otadžbine, špijunažu za SSSR i druge zločine, na osnovu zakona o zabrani Komunističke partije u Grčkoj.

Kolumne

12.10.2019

Kolumna / SVETLANA SLAPŠAK: Peter Handke-žalost Nobelove nagrade

Svetlana Slapšak

Handkeova izjava o sreći Srba na vest o nagradi briše sve Srbe koji ne odgovaraju njegovom miloševićevskom imaginariju. Oni drugi za njega uopšte ne postoje.

Kolumne

24.08.2019

Kolumna / Čiča i baba kojima je dozlogrdilo: Mohamed i Muftijah

Svetlana Slapšak

Čiči od 65 godina je prekipelo, pa je na teroristu naprosto seo i sačekao da se drugi vernici saberu od šoka, te da jedan od njih krene da lema teroristu…

Kolumne

05.08.2019

KOLUMNA / Svetlana Slapšak: Ujedinjeni robovi

Svetlana Slapšak

Tri meseca smo slušali radnike: bilo je Albanaca, Srba i Bosanaca. Prepoznavali smo ih po pesmama koje su pevali. Albanac je pevao na albanskom, Bosanac je pevao retko, Srbin nije imao sluha.

Kolumne

12.07.2019

KOLUMNA / Svetlana Slapšak: Pobeda klijentelizma

Svetlana Slapšak

U prilog mladom Ciprasu sa licem simpatičnog kučeta dodajem i to da je uspeo da poveže posvađane levice, da za njim ne ostaje nijedna afera, korupcijski skandal ili senka ličnog bogaćenja.

Kolumne

01.07.2019

KOLUMNA / Svetlana Slapšak: Oprosti mi, Borka!

Svetlana Slapšak

Imala je sva prava i sve mogućnosti da bude isključiva, ogorčena, pravedna i udaljena: nije iskoristila nijednu. Sve što je bilo njeno, jedinstveno, otvorila je i poklonila drugima.

Kolumne

20.04.2019

KOLUMNA / Svetlana Slapšak: Notr Dam-dama koja je preživela

Svetlana Slapšak

Današnja iživljavanja na internetu, koja spominju gladnu decu po svetu i druge spomenike uništene u užasnim okolnostima (šta nas briga za Notr Dam), imaju svog uglednog pretka: svetog Bernara.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.