The Guardian


Kolumne

29.08.2018

The Guardian / Uklanjanje kamena iz surove prošlosti

The Guardian

Pedro Sánchez i njegova socijalistička vlada doneli su odluku koja će pomoći Španiji da ostavi za sobom nasleđe građanskog rata i fašističke prošlosti.

Kolumne

27.07.2018

/ Sorosova filozofija i njena fatalna greška

The Guardian

Istog dana krajem maja kada je dobila otkaz na TV ABC zbog rasističkih tvitova o Obaminoj savetnici Valeri Džeret, glumica Rozen Bar je optužila Čelsi Klinton da je udata za Sorosovog nećaka.

Kolumne

17.06.2018

The Guardian / Opijeni nacionalnom slavom

The Guardian

Na prosto nizanje istorijskih činjenica odgovoreno mi je histeričnim ličnim napadima, što je reakcija tipična za zavisnika u procesu odvikavanja. Ovde je to Britanija zavisna od svoje nacionalne slave.

Vijesti

19.12.2017

The Guardian / Muslimanska rediteljica koja je snimala neonaciste: „Mislila sam da neću preživjeti.“

The Guardian

Prošlog ljeta, rediteljica Deeyah Khan počela je dobivati prijetnje mučenjem, silovanjem, smrću, koje žene iz marginaliziranih grupa, pogotovo aktivistice i glasne žene, često dobivaju. U intervjuu sa BBC-om, Khan je navela činjenicu da Velika Britanija nikada neće biti zemlja samo bijelaca, te da se treba izgraditi budućnost u koju svi pripadamo jednakim dijelom.

Tema

25.08.2017

INTERVJU / Grayson Perry: Nostalgičan sam za vremenima kad su galerije zjapile prazne

The Guardian

Sad su pankeri penzioneri, tetovaže pitome, a Damien Hirst je za porodičnog izlaska. Grayson Perry uoči svoje nove izložbe – The Most Popular Art Exhibition Ever! / Najpopularnija izložba svih vremena! – konačno prihvata činjenicu da se jučerašnje pobune danas unovčavaju

Kolumne

18.05.2017

The Guardian / Manifest laburista – hrabar korak

The Guardian

U Britaniji se levičari dele na one koji veruju da su tržišta nužno zlo i one koji misle da su ona nepotrebno zlo. Manifest Džeremija Korbina laburiste svrstava među ove druge.

Kolumne

10.02.2017

KOLUMNA / The Guardian - Nazovimo to amerikanizam

The Guardian

1938. izveštač New York Timesa je upozorio: „Ako fašizam dođe u Ameriku on neće nositi etiketu Made in Germany, njegov simbol neće biti kukasti krst; čak se neće ni zvati fašizam već amerikanizam.“

Kolumne

25.01.2017

The Guardian / Beograd novi Kale

The Guardian

Beograd je „novi Kale izgubljenih i nasukanih ljudi“, upozoravaju Lekari bez granica. Uslovi u gradu, gde 2.000 ljudi spava u napuštenim skladištima opisuju se kao „užasni i nezamislivi“.

Reportaže

30.12.2016

Intervju / Gebelsova sekretarica (105) je još živa: Ne kajem se ni zbog čega

The Guardian

Brunhilda Pomsel ima 105 godina i poslednja je preživela osoba iz najužeg kruga Rajha. Ona je bila sekretarica Jozefa Gebelsa i sada je po prvi put u životu dala intervju za britanski Guardian.

Kolumne

15.11.2016

Timothy Garton Ash / Kako zaustaviti populiste

The Guardian

Izazov pred nama je očigledan: suočavamo se sa globalizacijom anti-globalizacije, sa širokim frontom populista, sa nacionalističkom internacionalom. „Danas Sjedinjene Države, sutra Francuska“, tvitovao je Jean-Marie Le Pen. Predstoji nam duga i teška borba do pobede. Možda ćemo usput morati da pronađemo novog „lidera slobodnog sveta“. Ali na kraju ćemo pobediti.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.