The Guardian


Kolumne

17.12.2020

The Guardian / EU i razvoj biometrijskih tehnologija

The Guardian

Jedna novinarka je opisala kako je testirana na granici između Srbije i Mađarske. Iako je istinito odgovarala na pitanja, veštačka inteligencija uređaja za kontrolu granica prijavila je da laže.

Kolumne

17.09.2020

Globalno / The Guardian: Aklimatizacija demokratije

The Guardian

Čak se i najbolje demokratske zemlje slažu: u slučaju rata demokratija se privremeno suspenduje

Kolumne

29.07.2019

THE GUARDIAN / Mjesec

The Guardian

Indija, Kina i Izrael već su tamo poslali lunarne letilice bez posade, dok Amerika promoviše projekat „Mesečeve kapije“. On podrazumeva izgradnju svemirske stanice koja će kružiti oko Meseca…

Kolumne

29.08.2018

The Guardian / Uklanjanje kamena iz surove prošlosti

The Guardian

Pedro Sánchez i njegova socijalistička vlada doneli su odluku koja će pomoći Španiji da ostavi za sobom nasleđe građanskog rata i fašističke prošlosti.

Kolumne

27.07.2018

/ Sorosova filozofija i njena fatalna greška

The Guardian

Istog dana krajem maja kada je dobila otkaz na TV ABC zbog rasističkih tvitova o Obaminoj savetnici Valeri Džeret, glumica Rozen Bar je optužila Čelsi Klinton da je udata za Sorosovog nećaka.

Kolumne

17.06.2018

The Guardian / Opijeni nacionalnom slavom

The Guardian

Na prosto nizanje istorijskih činjenica odgovoreno mi je histeričnim ličnim napadima, što je reakcija tipična za zavisnika u procesu odvikavanja. Ovde je to Britanija zavisna od svoje nacionalne slave.

Vijesti

19.12.2017

The Guardian / Muslimanska rediteljica koja je snimala neonaciste: „Mislila sam da neću preživjeti.“

The Guardian

Prošlog ljeta, rediteljica Deeyah Khan počela je dobivati prijetnje mučenjem, silovanjem, smrću, koje žene iz marginaliziranih grupa, pogotovo aktivistice i glasne žene, često dobivaju. U intervjuu sa BBC-om, Khan je navela činjenicu da Velika Britanija nikada neće biti zemlja samo bijelaca, te da se treba izgraditi budućnost u koju svi pripadamo jednakim dijelom.

Tema

25.08.2017

INTERVJU / Grayson Perry: Nostalgičan sam za vremenima kad su galerije zjapile prazne

The Guardian

Sad su pankeri penzioneri, tetovaže pitome, a Damien Hirst je za porodičnog izlaska. Grayson Perry uoči svoje nove izložbe – The Most Popular Art Exhibition Ever! / Najpopularnija izložba svih vremena! – konačno prihvata činjenicu da se jučerašnje pobune danas unovčavaju

Kolumne

18.05.2017

The Guardian / Manifest laburista – hrabar korak

The Guardian

U Britaniji se levičari dele na one koji veruju da su tržišta nužno zlo i one koji misle da su ona nepotrebno zlo. Manifest Džeremija Korbina laburiste svrstava među ove druge.

Kolumne

10.02.2017

KOLUMNA / The Guardian - Nazovimo to amerikanizam

The Guardian

1938. izveštač New York Timesa je upozorio: „Ako fašizam dođe u Ameriku on neće nositi etiketu Made in Germany, njegov simbol neće biti kukasti krst; čak se neće ni zvati fašizam već amerikanizam.“

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.