Vanja Šunjić


Buka desk

06.04.2021

PROTESTI / BORBA ZA ŽIVOT Građani na ulicama Sarajeva: Fadile tvoj humor ubija... Bujrum Srbijanci na hurme

Vanja Šunjić

Danas je na ulice Sarajeva izašlo oko 3 500 građanki i građana i još oko 450 njih u automobilima, kako bi iskazali nezadovoljstvo prema državnoj i federalnoj vlasti.

Buka desk

27.03.2021

MEĐUNARODNI DAN TEATRA / Nihad Kreševljaković: Neophodna nam je nostalgija za budućnošću, imamo obavezu vjerovati da zlo ne pobjeđuje

Vanja Šunjić

Na Međunarodni dan teatra razgovaramo sa Nihadom Kreševljakovićem, historičarem, teatarskim, filmskim i književnim djelatnikom.

Kampanja protiv govora mržnje

25.03.2021

BUKA PODCAST / Midhat Kapetanović: Vučko, Zagi i Pobjednik su simboli svih dobrih ljudi u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu

Vanja Šunjić

Jako je važno da starije generacije prenesu mudrost mlađima, ne samo po pitanju kulture i estetike, nego i poštivanja i otvaranja srca prema drugačijima.

Buka desk

15.03.2021

BUKA PODCAST / Režiserka Marta Popivoda: Danas je podjednako subverzivno praviti queer ili partizanski film

Vanja Šunjić

Postoji višedecenijska tabuizacija socijalističkih ideja i NOB-a. Istorijska marginalizacija tog perioda i revizionizam su vrlo prisutni.

Region

20.02.2021

Region / "Ne znamo kome od nas će sutra, ili ove noći policija pokucati na vrata" Politolog iz Ljubljane o situaciji u toj zemlji...

Vanja Šunjić

"U Ljubljani se mnogo toga dešava ovih dan i to je vrlo zabrinjavajuće. Imamo autoritarnu vlast koja je odlučila da vrijeme globalne epidemije iskoristi za velike društvene promjene."

Kampanja protiv govora mržnje

03.02.2021

BUKA PODCAST / Nataša Miljanović Zubac: Vojislav Šešelj nema pojma ko sam ja, ovo je moderna lomača na koju sam stavljena u nečijem obračunu

Vanja Šunjić

"Ovo je moderna lomača na koju me neko stavio, u nekom obračunu, iz nekog razloga. Satirali su me kroz tabloidne medije, klevetali me, nanijeli duševnu bol meni, mojoj porodici i djeci. Ja sam zgrožena", kaže za Buku novinarka Nataša Miljanović Zubac.

Kampanja protiv govora mržnje

25.01.2021

PREPOZNAJ.BA / BiH je pogodno tlo za desni populizam, radikalizam i ekstremizam

Vanja Šunjić

Potrebno je prepoznati i reagovati na sve prijetnje koje mogu dovesti do nasilnog ekstremizma. 

Kampanja protiv govora mržnje

21.01.2021

BUKA PODCAST / Lejla Kusturica: Kada ste mlada žena i borite se za istinu i pravdu, izloženi ste govoru mržnje

Vanja Šunjić

"U posljednje vrijeme su se počele voditi kampanje na društvenim mrežama protiv mene. Jedan nepristojni gospodin, vlasnik firme koja proizvodi turbine za MHE je komentarisao svaku moju objavu."

Tema

16.01.2021

Desk / Rok Glavan za BUKU: Sve ovo što nam se sada dešava možete naći u Alan Fordu

Vanja Šunjić

U Muzeju Jugoslavije u Beogradu je 2. decembra otvorena gostujuća izložba Alan Ford trči počasni krug, autora Roka Glavana. Izložba je bila jedan od najposjećenijih kulturnih događaja u Sloveniji 2019. godine, sa oko 10 000 posjetitelja.

Buka desk

08.01.2021

INTERVJU / Knjiga će izazvati provokacije i na jednoj i na drugoj strani, jer se tiče tamnih strana onih drugih

Vanja Šunjić

Knjiga “Život u limbu – knjiga ožiljaka”, autora Igora Čoka i Slavena Raškovića bavi se Kninom, gradom koji je danas u Hrvatskoj sveden na mit, dok je istina o njegovoj nedavnoj prošlosti uveliko potisnuta ili tabuizirana.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.