Vladimir Arsenijević


Kolumne

30.12.2015

/ Vladimir Arsenijević: Kako su Francuzi, terorizmu unatoč, posramili svoju ekstremnu desnicu

Vladimir Arsenijević

Parižani se ne žele predati, a ni popustiti pred politikom snažnog nacionalizma, isključivosti, ksenofobije francuske desnice

Kolumne

14.11.2015

Paris / Vladimir Arsenijević: Francuska, uputstvo za upotrebu, 2015

Vladimir Arsenijević

Od naivnosti "Mržnje" do dekadentne distopije "Pokoravanja", od ludističkog divljanja po predgrađima, do bolne preciznosti samoubilačkih napada islamskih terorista - to je put koji smo prešli u prethodnih deceniju ili dve.

Kolumne

18.02.2015

/ Vladimir Arsenijević: Beogradski lokal-patriotizam i kako ga preživeti

Vladimir Arsenijević

„Kad bi Evropa bila kafana, Beograd bi se nalazio negde na putu do wc-a“, primetio je nedavno, i prilično precizno, jedan moj stari prijatelj kojeg u poslednje vreme, zbog objektivnih okolnosti, viđam izuzetno retko. Pa se okrenuo u mestu i otputovao nazad za London, grad u kom živi poslednjih dvadesetak godina i iz kog ne namerava da se vraća.

Kolumne

29.09.2014

/ Vladimir Arsenijević: Slika okupiranog, a ne kosmopolitskog grada

Vladimir Arsenijević

U Beogradu je posle četiri godine, održana Parada ponosa. Međutim, slika Beograda od ranog jutra je bila zastrašujuća.

Kolumne

01.07.2013

/ Vladimir Arsenijević: Dugo putovanje u Evropu

Vladimir Arsenijević

Stvari, međutim, nikada nisu baš onakve kakve bi trebalo da budu u ovom, najboljem od svih svetova. Hrvatska, tako, ulazi u EU izmučena teškom ekonomskom krizom a od nekadašnjeg evro-zanosa izrazito je ohlađena oštrim padom poverenja u evropske institucije kod velikog dela svoje javnosti. Stoga ona ovaj važan datum dočekuje s krajnje pomešanim osećanjima i očekivanjima.

Kolumne

30.04.2013

/ Vladimir Arsenijević : Slučaj građanina Vasilija K.

Vladimir Arsenijević

Kačavenda, onaj naš građanin Vasilije K., sasvim je novi tip anti-heroja, strahovit proizvod zapadnog Balkana s kraja dvadesetog i početka dvadeset prvog veka – ekstremno egoistični sociopata koji je predugo živeo jednu od najvećih laži koje su ikada ikome pošle za rukom, dekadentan do bola i zao do srži. A opšte je poznata činjenica, na žalost, da se danas podlaci takvog kalibra kreću po samim vrhovima Srpske pravoslavne crkve da Kačavenda, ma kako impresivno njegovo zlo da bilo, u toj ekipi nikako nije jedini. Možda ni najgori.

Kolumne

19.03.2013

/ Vladimir Arsenijević o Beogradskom sindikatu: Kako su buntovnici postali nacionalisti

Vladimir Arsenijević

O problematici preostalih Srba na Kosovu oni repuju strastvenim, ogorčenim jezikom dostojnim starozavetnih proroka: „pazite na ovom polju koplja su se lomila, pravoslavlje u Srba vera nesalomiva,
 jer to je zemlja hranila, to je majka rodila, to je snaga branila, to je vera vodila“. Ili: „na drevnoj zemlji uzurpatori, tuđa ruka nam red zavodi…“

Kolumne

12.03.2013

/ Vladimir Arsenijević: Nulti čas novog mračnog doba

Vladimir Arsenijević

Sve što se, od dana Đinđićevog ubistva pa do sadašnjeg vremena, punih deset godina kasnije, dogodilo, sačinjava najnovije turobno poglavlje jedne nadasve turobne savremene priče koja staje pod kratki naslov „Srbija“. U vanrednom stanju koje je proglašeno odmah po atentatu inicirana je policijska operacija „Sablja“, koja je imala da rezultira pronalaženjem i hapšenjem svih onih koji su učestvovali u ubistvu šefa srpske vlade kao i kidanjem mreže organizovanog kriminala koja je dosezala do samih državnih vrhova.

Kolumne

23.02.2013

Ukidanje ljudskih prava na Internetu: CISPA ponovo jaše / Totalna kontrola nad masom i robovima

Vladimir Arsenijević

Teško je prihvatiti da su ovakve stvari moguće, da se zaista događaju danas, kad smo već zagazili u XXI vek od kog smo nekad toliko očekivali. Ne tvrdim da sam stručan, ali ne zove li se to, ta čvrsta veza između vazda prezainteresovane države i vazda prekrupnog (u ovom slučaju internet-) kapitala - fašizmom? I nije li slobodne građane – u času kada im oduzmete pravo da se zakonski bore i protiv jednog i protiv drugog – umesnije zvati podanicima, masom, robovima ili rajom? Ili eventualo – anonimcima?

Intervju

01.10.2012

/ Arsenijević i Judah : Jugoslavija je mrtva, živjela Jugosfera!

Vladimir Arsenijević

Sve što se događalo devedesetih definitivno je bila krvava i strašna porodična tragedija. Jugosferu ja, međutim, doživljavam kao nešto isključivo dobro i korisno, nešto što ne guši već, naprotiv, štiti sve druge, često isprepletene, sfere koje se ispod nje nalaze. Ideja sfera se, stoga, potpuno razlikuje od ideja Velike Srbije, Velike Hrvatske ili Velikog Bilo Čega (koje su i dovele do ratova), u tom smislu da sfere jedna drugu ne negiraju, da su u stanju da koegzistiraju.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.