Yanis Varoufakis


Kolumne

13.01.2021

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Sedam tajni 2020. godine

Yanis Varoufakis

Države su pustile kandže i pokazale zube. Zatvarale su granice i spuštale avione, uvodile zabrane kretanja u gradovima, ukidale pozorišta i muzeje, zabranjivale nam da poslednji put vidimo roditelje na samrti.

Kolumne

10.11.2020

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Poslije Trampa

Yanis Varoufakis

Normalnost i obnova uljudnog ponašanja u Beloj kući: tome se nadaju elite koje su podržale Džoa Bajdena, sad kad je pobedio na izborima. Nas ostale, međutim, ne privlači ova skromna ambicija.

Kolumne

14.10.2020

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Igre redistribucije

Yanis Varoufakis

Treba primeniti unapređene verzije intervencija dvojice Ruzvelta. Umesto uzaludnih rasprava o porezima na imovinu, progresivne snage treba da se posvete strategiji koja se sastoji od 3 elementa.

Kolumne

06.09.2020

Desk / YANIS VAROUFAKIS: Ljeto postkapitalizma

YANIS VAROUFAKIS

Investitori su izgubili interesovanje za realnu ekonomiju. Tržišta kapitala nastavila su da rastu dok se ekonomija raspadala i to je prihvaćeno kao nova normalnost. A onda je došla pandemija.

Kolumne

13.07.2020

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Klasni rat u doba pandemije

Yanis Varoufakis

Kriza evra koja je počela pre desetak godina dugo je prikazivana kao rezultat sukoba štedljivog severa i rasipničkog juga. Odgovor EU na pandemiju dodatno će produbiti ovaj klasni sukob…

Kolumne

31.12.2019

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Zamislite svijet bez kapitalizma

Yanis Varoufakis

Bila je ovo loša godina za anti-kapitaliste, ali i za kapitalizam. Poraz laburista u Britaniji je udarac za radikalnu levicu. Ali i kapitalizam se našao na udaru kritika, posebno u SAD.

Kolumne

25.04.2019

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Prvo su došli po Asanža

Yanis Varoufakis

„Neka gori u paklu“, širom sveta govore dobri ljudi koje je razbesnelo to što je WikiLeaks objavio elektronsku poštu Hillary Clinton. Zašto, pitaju oni, nije objavio ništa skandalozno o Trumpu ili Putinu?

Ekonomija

31.03.2019

Kolumna / Yanis Varoufakis: Kapitalizam i stagnacija

Yanis Varoufakis

Kada je posle sloma berze 1929. usledila Velika depresija, gotovo svi su bili saglasni da je kapitalizam kao sistem nestabilan, nepouzdan i sklon stagnaciji. U narednim decenijama predstava o kapitalizmu se promenila.

Kolumne

29.03.2019

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Kapitalizam i stagnacija

Yanis Varoufakis

Kada je posle sloma berze 1929. usledila Velika depresija, gotovo svi su bili saglasni da je kapitalizam nestabilan, nepouzdan i sklon stagnaciji. U narednim decenijama predstava o kapitalizmu se promenila…

Kolumne

26.01.2019

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Brexit kao praznik demokratije

Yanis Varoufakis

Oblaci nezadovoljstva nadvijaju se nad Velikom Britanijom. Pripadnici oba referendumska tabora su demoralisani. Ipak, iako ćorsokak brexita nosi brojne rizike, Britanci bi možda trebalo da mu se raduju.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.