Yanis Varoufakis


Kolumne

31.12.2019

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Zamislite svijet bez kapitalizma

Yanis Varoufakis

Bila je ovo loša godina za anti-kapitaliste, ali i za kapitalizam. Poraz laburista u Britaniji je udarac za radikalnu levicu. Ali i kapitalizam se našao na udaru kritika, posebno u SAD.

Kolumne

25.04.2019

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Prvo su došli po Asanža

Yanis Varoufakis

„Neka gori u paklu“, širom sveta govore dobri ljudi koje je razbesnelo to što je WikiLeaks objavio elektronsku poštu Hillary Clinton. Zašto, pitaju oni, nije objavio ništa skandalozno o Trumpu ili Putinu?

Ekonomija

31.03.2019

Kolumna / Yanis Varoufakis: Kapitalizam i stagnacija

Yanis Varoufakis

Kada je posle sloma berze 1929. usledila Velika depresija, gotovo svi su bili saglasni da je kapitalizam kao sistem nestabilan, nepouzdan i sklon stagnaciji. U narednim decenijama predstava o kapitalizmu se promenila.

Kolumne

29.03.2019

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Kapitalizam i stagnacija

Yanis Varoufakis

Kada je posle sloma berze 1929. usledila Velika depresija, gotovo svi su bili saglasni da je kapitalizam nestabilan, nepouzdan i sklon stagnaciji. U narednim decenijama predstava o kapitalizmu se promenila…

Kolumne

26.01.2019

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Brexit kao praznik demokratije

Yanis Varoufakis

Oblaci nezadovoljstva nadvijaju se nad Velikom Britanijom. Pripadnici oba referendumska tabora su demoralisani. Ipak, iako ćorsokak brexita nosi brojne rizike, Britanci bi možda trebalo da mu se raduju.

Kolumne

04.10.2018

Varoufakis / Yanis Varoufakis: Demokratizacija brexita

Yanis Varoufakis

Što je bliži brexit to je važnije da britanski građani zadrže kontrolu nad njim. Iako je demokratija proces preispitivanja donetih odluka, preispitivanje brexita na novom referendumu nije dobro rešenje.

Kolumne

18.09.2018

The Guardian / Yanis Varoufakis: Nova internacionala

Yanis Varoufakis

Naša epoha će se pamtiti po trijumfu globalne desnice. Da li će se pamtiti i po humanističkom suprotstavljanju toj opasnosti zavisi od spremnosti progresivnih snaga sveta da izgrade svoju internacionalu.

Kolumne

03.07.2018

Project Syndicate / Yanis Varoufakis: Evropsko poricanje stvarnosti

Yanis Varoufakis

Evropski establišment je izdao dva saopštenja koja bi se mogla smatrati važnim da su barem delimično tačna: jedno je objava kraja grčke dužničke krize, a drugo francusko-nemački sporazum o redizajniranju evrozone.

Kolumne

24.06.2018

The Guardian / Yanis Varoufakis: Kako zaustaviti Trumpa

Yanis Varoufakis

Njegova administracija postiže dobre ekonomske rezultate u zemlji. On je izdejstvovao smanjenja poreza na prihod i dobit o kakvima republikanci pre nekoliko godina nisu mogli ni da sanjaju. I to nije sve.

Kolumne

02.06.2018

KOLUMNA / Yanis Varoufakis: Gorka žetva Angele Merkel

Yanis Varoufakis

Jedna od uobičajenih grešaka evropskih lidera u tumačenju neprijateljstva koje predsednik Donald Trump pokazuje prema tradicionalnim američkim saveznicima, kao i spremnosti njegove administracije da svojim postupcima ugrozi međunarodni poredak, je uverenje da je to nešto novo i jedinstveno. To nije tačno.

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.