13 najpopularnijih letovališta u Evropi

Todorovic / 25. Maj 2016

Evropa je unikatan kontinet kada je u pitanju turistička ponuda, raznovrsnost i mogućnosti. Gotovo nigde u svetu ne možete naći toliku raznolikost geografskih karakteristika, toplotnih pojaseva, prirodnih lepota, mentaliteta i različitih nacionalnosti kao što je to slučaj u Evropi. Zato je Evropa verovatno najposećenije utočište za sve ljubitelje letovanja, mediteranske klime i mora.

Turisti širom sveta se upućuju ka Evropi svake godine, između maja i septembra, a razlog za to nisu isključivo kulturne i istorijske znamenitosti koje možemo sresti u gotovo svim kontintentalnim gradovima Evrope, već letovališta koja nude i jedno i drugo. To su manja ili veća mesta na obali Sredozemlja, sa svim njegovim morima, u najrazličitijim državama. Od Portugala i Španije na zapadu Evrope, do Grčke, Bugarske i Turske na istoku.

Ovo su najpopularnija letovališta u Evropi, koja vole kako naši ljudi, tako i strani turisti:

Palma de Maljorka (Španija – Sredozemno / Balearsko more)

Palma de Maljorka je nekada bila najpopularnija destinacija za letovanje u Španiji, kada su naši turisti u pitanu. Tačnije, smatrala se za idealno letovalište. Dobro se sećamo kada je Policajac sa petlovog brda i svojom porodicom odlazio na letovanje upravo tamo. Maljorka je veliko ostrvo u zapadnom Mediteranu, čiji je glavni grad upravo grad Palma. Nalazi se južno od Barselone i odiše karakterističnim španskim duhom, uticanim arapskim elementima, s obzirom da se upravo ovde smenjivala vlast i uticaj kroz duge vremenske periode. Nešto slično se može iskusiti i na Siciliji koja je uticana najrazličitijim „posetiocima“. Palma de Maljorka broji oko 400.000 stanovnika, tako da spada u najmnogoljudnije popularne letnje destinacije.

Ljoret de Mar (Španija – Balearsko more)

Ljoret de Mar letovalište koje krasi Costa Brava obalu Španije i spada u najpopularnija letovališta u Španiji. Costa Brava ili Divlja obala, kako se još naziva ova oblast je divlja u bukvalnom smislu. Stenovite, hrapave ivice koje je isklesalo divno Sredozemno more tokom milenijuma i milenijuma je učinilo ovaj severoistočni deo španske obale, interesatnim i lepim. Žurke u Ljoretu se prepričavaju, a dnevne oaze prirode poput bašta Santa Klotilde su utočište za odmor. Ako je BalkanFun leto 2016 Ljoret de Mar aranžman koji Vas interesuje za letovanje u Španiji, imaćete priliku da otkrijete ogromnu glavnu plažu Ljoreta, sa mnoštvom manjih uvala, rezervisanih za prave ljubitelje prirode, kao i veliki broj sadržaja na plaži, šetalištu i u glavnim ulicama. Barovi, noćni život i restorani su nezaobilazni, a fantastčna stvar je i relativna blizina Barselone, koja je udaljena svega 75 kilometara, pa su izleti u Barselonu prilika da upoznate pravu katalonsku duš i fantastične arhitekturne bravure Gaudija.

Ibica (Španija – Sredozemno / Balearsko more)

Još jedno mesto koje nikad ne spava, baš kao i Ljoret de Mar, samo na još luđi način, jeste Ibica. Ostrvo žurki, i opuštenih popodneva, peščanih plaža i slobodnog života. Već dugi niz godina, počevši od 60-ih 70-ih godina XX veka, Ibica predstavlja utočište za mlade širom sveta, koji žude za letovanjem za mlade i ispunjenjem sopstvenih potreba na odmoru. Ponekada ozloglašena, ibica ipak jeste raj u svom ličnom smislu. Ibica nudi pregršt noćnih klubova i opuštenih kafića u kojima se možete izvaliti i uživati uz lounge muziku, uz osećaj kao da ste u filmu. Ibica je još zapadnije ostrvo od Maljorke i nalazi se nadomak nje, a pored toga što nudi sadržaj za potpuno opuštanje i dobar provod, čak i geografski predstavlja vrstu bega u „daleke krajeve“. Barem kada su u pitanju turisti iz našeg regiona.

Taormina (Sicilija – Jonsko more)

Sicilija je verovatno najfenomenalnije mesto koje možete poželeti, ako ste raspoloženi za mediteranski odmor sa divnim letnjim mesecima, zelenim poljima, maslinjacima i zanimljivim reljefom. Dodajte na to simpatične kamenite uvale sa malim, privatnim plažama samo za Vas i neku voljenu osobu i odmor je savršen. Pogotovo ako se odlučite da odete na istok Sicilije, i verovatno najpopularnije turističko mesto na moru, Taorminu. Taormina je gradić koji izlazi na Jonsko more, koje je pritom samo jedno od 3 mora koja zapljuskuju Siciliju, i nalazi se nedaleko od Etne, te je izlet do poslednjeg aktivnog vulkana u Evropi definitivna preporuka! Simpatično mediteransko mesto, sa kamenim kućicama i kaldrmom, prostranim baštama iznad kojih se izvijaju visoke krošnje drveća i glasnim Italijanima. U blizini Taormine se nalaze i gradovi Katanija i Sirakuza, koji su neki od najvećih gradova na Siciliji. Uživanje garantuje mnoštvo manjih plaža u blizini, kao i plaža Đardini Naxos po kojoj je istočna obala Sicilije poznata.

Rimini (Italija – Jadransko more)

Rimini možda nije mesto za koje se odlučuje veliki broj stranih turista, kao ni turista iz Srbije, međutim Italijani vrlo često letuju upravo tamo. Rimini je gradić na istočnoj obali Italije koji se nalazi u njenom centralnom delu, a koji izlazi na Jadransko more. U pitanju je grad dugačke plaže koja je pritom i veoma široka, te imate utisak širokih Kalifornijskih plaža čiji se pesak prostire daleko, daleko od same vode. Ovo omogućava da plaža bude dobro uređena sa mnoštvom suncobrana i ležaljki, te ovo nije mesto ukoliko volite divlje plaže i privatniji ambijent. Ipak, Rimini je odlična polazna tačka da obiđete unutrašnjost Italije, ili recimo interesantni San Marino.

Mikonos (Grčka – Egejsko more)

Verovatno najpopularnije ostrvo u Grčkoj kada su u pitanju strani posetioci, koje nažalost postaje sve više rob svojih potreba i tražnje. Mikonos je odavno već previše izgrađen i prenaseljen, iako još uvek odaje utisak morske idile sa autentičnim grčkim kućicama u belo – plavoj boji, naslaganih jedna iza, i iznad druge. Mikonos, kao centralno ostrvo u mnoštvu ostrva na Egejskom moru, na istočnoj strani Grčke, poseduje toplu i čistu vodu, koja je pogodna za ronjenje. Ipak, Mikonos je posebno poznat kao mesto na koje se upućuje najveći broj Amerikanaca i mladih posetilaca iz Evrope. Ovde se organizuju neka od najluđih letovanja za mlade, ali za one sa nešto dubljim džepom.

Zakintos (Grčka – Jonsko more)

Ako ne dolazite iz Zapadne Evrope ili iz Amerike, definitivna party destinacija je Zakintos, uz ostala ostrva na Jonskom moru. Naravno i ovde dolaze Evropljani, pogotovo Britanci željni provoda, međutim, Zakintos je ostrvo koje je postalo ideal mladih i svih željnih fantastičnih plaža i prirode, a tako će biti i za leto 2016. Iako je pomalo nezgodno stići, mladima ne smeta nešto autobuska vožnja, pa je aranžman “BalkanFun leto Zakintos bus” idealan način da se uštedi novac i obiđe jedna od najpopularnijih destinacija u Evropi. Ovo ostrvo poseduje i 1 nacionalni park, zaliv Laganas, a u kom se nalaze neke od najređih morskih životinjskih vrsta. Između ostalog Zakintos i ostala ostrva su dom za džinovske Caretta-Caretta kornjače, koje se ovde vraćaju svake godine kako bi položile svoja jaja. Kupanje na ovim delovima plaže je strogo propisano i svi turisti se moraju pridržavati pravila, a jedna od najpoznatijih plaža u celokupnoj Grčkoj, se nalazi upravo na Zakintosu. U pitanju je svetski poznata plaža Navagio beach ili plaža „Shipwreck“ kako je još zovu, poznata po olupini broda koji se nasukao na ovom mestu.

Krf (Grčka – Jonsko more)

Krf leto 2016 je najavljeno kao najluđe letovalište za domaće mlade turiste, pošto je Krf ostrvo istorije, sa kojom se i mi možemo povezati. Nema domaćeg turiste koji nije čuo za značaj Krfa tokom Prvog svetskog rata, i šta je značilo konačno stizanje srpske vojske do ovog ostrva. Ipak, pored istorijske note, koja seže daleko u antički period i mnogo pre toga, a preko venecijanskog, francuskog i britanskog uticaja, stvorio se unikatan duh Krfa koji privlači najraznovrsnije profile turista. Upravo zato ovde utočište mogu naći kako maldi željni zabave, žurki i provoda, što garantuje mesto Kavos na jugu Krfa, tako i svi oni koji se odluče za miran odmor sa porodicom. Za takvu vrstu odmora su verovatno najinteresantnija severna mesta na ostrvu, ili sam glavni grad Krfa, koji nosi isto ime. Ne propustite priliku da posetite ostrvo Vido ukoliko se uputite za leto na Krf, na najsevernije ostrvo na Jonskom moru. Rame uz rame uz Krf se po popularnosti mogu pridružiti još dva jonska ostrva, Kefalonija i Lefkada, svako lepo na svoj način, ali uz obavezno tirkizno plavo more i fantastične peščane plaže. Posebno je poznata plaža Mirtos pa će za leto 2016 Kefalonija biti jedna od najposećenijih turističkih destinacija.

Santorini (Grčka – Egejsko more)

Santorini je jedno od najpoznatijih Grčkih ostrva, i ono je obično rezervisano za turiste sa nešto dubljim džepom. Santorini se nalazi takođe u sklopu brojnih egejskih ostrva, i pravi je dragulj Egeja. Njegov prepoznatljiv izgled koji podrazumeva belo plave kućice naslagane poput stepenica, pravi verovatno najromantičnije prizore koje možete zateći bilo gde na letovanju. Odavde nam dolaze sve one fantastične svadbene fotografije, slike romantičnih večera i zalasci sunca koje možemo samo da sanjamo, pa nije čudo što se Zdravko Čolić odlučio da snimi spot baš na Santoriniju. Ipak, ako je za Vaš džeš Santorini izvan domašaja, tu su brojna druga ostrva u Grčkoj, a između ostalog tu je i Skiatos.

Skiatos (Grčka – Egejsko more)

Iako takođe spada u nešto skuplje opcije, za koje se opredeljuju najčešće strani turisti, treba ga pomenuti upravo zbog njih. Iako je u pitanju malo ostrvo na istočnoj obali Grčke, kroz njega godišnje prođe ogroman broj turista, a velika prednost Skijatosa je postojanje aerodroma, čak iako je u pitanju tako malo ostrvo. Upravo taj aerodrom je poznat po svojoj kratkoj pisti, i svako sletanje je pravi doživljaj za sebe ako letujete avionom. Priroda Skiatosa i mir koji možete zateći na ovom ostrvu i u okviru njegovih idiličnih hotela na obali, su razlog zbog kog se mnogi turisti upućuju upravo ovamo za letnji odmor.

Krit (Grčka – Egejsko more)

Krit je najjužnije najveće ostrvo u Grčkoj, i tako posmatrano, moglo bi se reći da zauzima izuzetno bitnu stratešku poziciju u Mediteranu. Verovatno je to razlog zbog kog je bilo tako popularno kroz milenijume i milenijume, i razlog oformljavnja prvih grčkih civilizacija. Krit postaje sve popularnije ostrvo među srpskim turistima a poznato je po lepoti svojih plaža, od kojih neke odaju utisak tropskih arhipelaga koji stvaraju male peščane / podvodne mostiće između sebe, omogućavajući prelazak sa jednog dela ostrva na drugi, kao i sa kopnenog dela Krita na manja satelitska ostrva. Upravo tako izgleda plaža Elafonisi na krajnjem zapadu ostrva Krit, koje je zaista ogromno. Zato je čak i besmisleno smatrati ga destinacijom za sebe, uzevši u obzir mogućnosti koje pruža. Pored Krita, na Egejskom moru takođe treba pomenuti i ostrvo Ios, koje se nalazi severno od Santorinija, i ostrvo Rodos, koji se nalazi gotovo u Turskoj.

Turska letovališta Antalija i Kušadasi (Egejsko more)

Kada smo pomenuli Tursku, red je da predstavimo i verovatno dve najpopularnije turističke destinacije na Turskoj obali Egeja. U središnjem delu zapadne obale Turske, koja izbija na Egejsko more, nalazi se grad Kušadasi, koji je tokom dvadesetog veka iznikao u jedno od najpopularnijih letovališta u Turskoj, na Mediteranu i uopšte u Grčkoj. Razlog za to je fantastično more, lepe plaže, sveobuhvatnost i blizina nekih od najznačajnijih istorijskih i kulturnih spomenika. Između ostalih najpre se misli na drevni grad Efes. Neverovatne prirodne geološke formacije, koje se mogu videti u mestu Pamukkale, koje u prevodu znači pamučna tvrđava ili brdo, oduzimaju dah, a obližnji drevni rimski grad je još jedna od stavki koje se moraju videti. Kušadasi nudi spoj najrazličitijih detalja koje ne možete videti nigde drugde, pa čak ne ni u susednoj Grčkoj. Antalija je jedna od najpopularnijih letnjih destinacija, locirana na južnoj strani turske egejske obale, i predstavlja značajan grad ove regije, kako turistički tako i privredno. Obe destinacije su udaljene, ali je ipak Kušadasi znatno pristupačniji kada je u pitanju putovanje autobusom.

Evropa je prosto prevelika da bi se njena najpopularnija letovališta svela na trinaest pomenutih destinacija. Naravno da treba dodati Sardiniju i Francusku obalu na ovu listu, međutim, upravo ove pomenute destinacije su pravi miks popularnosti među srpskim turistima i turistima iz ostatka Evrope i Amerike. Ako ste posetili neka od ovih letovališta, javite nam kako je bilo i da li ste imali neke zamerke? Koje biste Vi destinacije dodali na listu?


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.