Bosna i Hercegovina, rajska država (osnovni podaci)

Apolon / 16. August 2011

Ustavno uređenje:

Bosna i Hercegovina je po svom ustavnom uređenju.... nešto. Elem, kao unikat u svijetu sastavljena je od dvije jedinice koje nazvaše entitetima, de facto  savezna republika....  Jedan od ta dva entita uređen je po republičkom principu, a drugi kao federacija kantona, pa  mu ga to dođe kao savez republike i savezne republike..... Takvo nakazno kakvo jeste, ne može funkcionisati samostalno, pa funkcioniše uz pomoć tutora, tj. Visokog predstavnika, pa uz sve nabrojano dobijamo još i klasičan protektorat. Pitanje za milion km- definišite ovakvu tvorevinu?

Historija:

Još u srednjem vijeku bila je država. Velike carevine koje su gospodarile njom danas su davna prošlost, ali ona je ostala. Nakon propasti tih carevina mnogi su je pokušali uništiti, ali ona je uprkos svemu  opstala. Danas ponovo kao država. Samo puka slučajnost ili ne?

Ova kategorija mogla bi komotno i pod rubriku hobi i rekreacija. Zbog čega? Pa zato što je historija ovdje uz politiku najvažnija sporedna stvar, bilo da se radi o nepismenoj babi, pekaru, stolaru, kuharu, budite uvjereni da je u pitanju vrsni poznavalac prošlosti koji sve zna (posebno izraženo kod jedne etničke grupe, kod ostale dvije manje-više). Tako jedni znaju da su oni kao nebeski narod tu bili prije svih, a onda se razne hulje poturčiše i pokatoličiše i tako izdadoše pradjedovsku vjeru i rod, ali oni su ti koji imaju eksluzivno pravo na ovo parče zemlje, jer bijahu tu prije svih. Sjeća se on dobro kako mu je djed Jovo na guslama istinu zborio. Drugi imaju također vrlo sličan pogled na prošlost, samo uz malo manje fanatizma i mitomanije, ali je nesumnjivo da je ovo sve bilo njihovo. Pa eno, onaj jedan kralj imao isto ime kao njegov dida, mislim, kud ćeš veći dokaz. Treći pak, iako suštinski ne previše zainteresovani za to, uslijed naleta jedne i duge propagande počeše njegovati romantičarske halucinacije o nesretnim bogumilima od kojih svi redom potječu. Ili pak jedna dobra grupa vjeruje da su potomci Turaka. Ne treba on poznavati historije, ne trebaju njemu naučni ili bilo kakvi drugi dokazi, ako on za sebe kaže da je Turčinonda  tako je!

Privreda:

Uslužne djelatnosti naprosto cvjetaju- javne kuće, kladionice, kafići i u najzabačenijim rupama rade punom parom cijeli dan. Proizvodnja naravno ne postoji, jer radna snaga obituje u nekom od navedenih objekata.  Poljoprivrede također nema jer su se sela slila u grad.

 

Ako zbog ovog mislite da je najunosnije biti vlasnik nekog javnog objekta, može ali i ne mora biti tačno, jer u tom slučaju morate računati na plaćanje reketa raznim sivim eminencijama. Ukolikoželite savjet kako se snaći u ovakvoj situacijj preporučujem da se  uvalite u neku od administartivnih fotelja. A nije da je izbor mal- 14 vlada, 14 parlamenata (ne računajući lokalne) pa biraj brate.

 

Stanovništvo:

Tri vjerska plemena koja još nazivaju i nacijama koji zajedno čine "konstitutivne narode" prema kojima se ravna sve u ovoj državi- od pranja zuba do biranja predsjedništva. Iako govore istim jezikom, isto izgledaju, ponašaju se slično, vrlo sličnu kulturu imaju, godinama ih političke strukture kroz svoje medijske perjanice mozga pokušavaju ubjediti da jednostavno ne mogu živjeti zajedno jer su nepremostive razlike među njima.  Tako odgajani od malih nogu žive u strahu od onog pored sebe za koga su ga ubijedili da mu je historijski neprijatelj koji mu želi sve najgore.

 

Što se tiče njihovog broja to je vrlo teško odrediti. Posljednji popis je izvršen daleke 1991., a nakon genocida, etničkih čišćenje, dobrovoljnih iseljenja, broj i struktura stanovništva ostaju misterije. Prema CIA-nim procjenama u BiH živi 4,5 a prema domaćim 3,5 miliona nesretnika. Koji miliončić manje-više!

 

 

Kultura:

Nekad bijaše jedna od glavnih prepoznatljivosti ove zemlje, ali ruralizacija i zatupljivanje stiglo zajedno sa plodovima kapitalizma su učinili svoje. Tako nam muzička ikona i neprikosnoveni genije postade autor plagijata najvećih hitova MTV-a začinjenih maestralnom poezijom tipa: "Ma nek, neka padaju ćuskija", "Nek se lole lolaju, nek se trole trolaju", "988, niko ne zna ko sam",  "Ljubav nije paradajz, mahni mi bar suzom iz tramvaja". Također ne treba zaboraviti ni razne Seke, Selme, Goge, Cece, Stoje koje haraju državom, što u medijima što u muzičkim oazama poput Aque, Inn-a  i sličnih pizdarije.

Književnost se još i drži tu i tamo  jer ogromna većina stanovnika ne čita knjige što joj omogućava da liči na nešto. Iskreno se nadam da Selmi Bajrami neće pasti napamet da piše knjige. Film je rijetko svjetla na kraju tunela.

 

Mediji:

Kad su u pitanju printani mediji rekordne tiraže postiže reketaška organizacija za interese svog vlasnika, zvana "Dnevni Avaz". Prilično je zajebano zamjeriti se njemu, jer osim što ćete imati tu čast da njeni nepismeni novinari svakodnevno vježbaju maštu ispisujuću najmonstroznije laži o vama, vrlo je vjerovatno da ćete se moći pozdraviti sa svojim dotadašnjim statusom i ugledom u društvu, kao i postignućima za koje će vas Fahrini puleni već ubjediti da ih niste nikad ni ostvarili nego podvalili.

Što se pak tiče televizija, dovoljno je reći da svaka od njih ima barem po dva reality showa, minimalno jednu fekalija-trač emisiju i da su najgledaniji sadržaji: Operacije trijumf, Izgubljeni, Zvijezde sa Zvijezdama, Big Krava Hosue, Red Carpeti....... Edukativni, dječiji, kulturni programi gotovo da i ne postoje, jer ko to još gleda, a valja se boriti za oči ograničene stoke.

 

Sport:

Država koja na olimpijadi ima predstavnika skoro koliko i konstitutivnih naroda. Dovoljno!www.zadenija.blogger.ba


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.