Božo Ljubić: Kasao, zastao, s'dušom se rastao...

Aldi Halilović / 06. April 2011

Predsjednik „mlađeg“ HDZ-a, dr. Božo Ljubić, najavio je da će napustiti politiku „ako pravnici Vijeća Europe dokažu da je vlast u Federaciji BiH zakonita“.

Predsjednik „mlađeg“ HDZ-a, dr. Božo Ljubić, najavio je da će napustiti politiku „ako pravnici Vijeća Europe dokažu da je vlast u Federaciji BiH zakonita“. Ovakav „pravni ispad“ Ljubića je za pohvaliti, ali nažalost, isti nije objasnio široj javnosti, ko je, kada i kojim putem podnio zahtjev, molbu ili sličan pravno-politički upit pravnicima u pomenutoj instituciji. Isto tako nije objasnio, ukoliko smatra da je vlast u tzv. većem entitetu neustavna, zašto nije insistirao na ocjeni ustavnosti nove vlasti u Ustavnom sudu FBiH. Istom onom Sudu od kojeg je bivša Predsjednica FBiH Borjana Krišto tražila ocjenu ustavnosti, pa je iz politikanskih razloga brže, bolje povukla.

Dr. Ljubić je, nažalost, nastavio zamajavati svoje glasače i one koji su u njemu vidjeli „zadnji spas“ za BiH Hrvate. Podsjetimo se, ne tako davno, mnogi lokalni i inostrani dužnosnici su polagali velike nade u dr. Ljubića.

Pokojni predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman ga je pokušao instalirati na čelo HDZ-a BiH, ali su ga tvrdoglavi Hercegovci odbili.

Martin Raguž, bivši predsjednik Međužupanijskog-međuopćinskog vijeća 1. Hrvatske samouprave, je preko Ljubića pokušavao napraviti svoju stranku, ali su ga tvrdoglavi Hercegovci odbili.

Međunarodni predstavnici, koji su u Ljubiću vidjeli „novi val hrvatske politike“, zbog toga što je bio odbačeni HDZ-ov političar, su mu pomogli u osnivanju političke stranke, ali su tvrdoglavi Hercegovci odbili i međunarodne političke sugestije.

Ljubića je, između ostalog, gurao i Haris Silajdžić, slijedom vještačke koalicije napravljene protiv Aprilskog paketa, obećavajući BOLJE ustavne promjene bez entitetskog glasanja. Prisjetite se, kao što se danas Ljubić poziva na Savjet Evrope, tada je i Silajdžić navodnom podrškom te institucije rušio ustavne promjene u aprilu 2006. Veliki zagovornik ukidanja entitetskog glasanja, po instrukcijama svog starog/novog šefa Dragana Čovića, svezao je političke zastave sa najvećim zagovornikom istog tog entitetskog glasanja, predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Na posljednjim izborima Ljubić je razočarao i svoje političke partnere - HSP, s kojim je Ljubićev HDZ 1990 ostvario zapažen rezultat. Ubrzo nakon izbora, Lubić je izigrao politički savez i birače koji su mu dali podršku, te se vratio svom već spomenutom starom/novom šefu Draganu Čoviću. Toliko o legitimitetu...

Nakon svih prevara i razočarenja nije ni čudo da se dr. Ljubić gubi: „kasao zastao, s'dušom se rastao...„

Tako mu se ponaša i stranka, ukoliko je uopšte moguće više HDZ 1990 nazvati strankom. Osim dva kantonalna poslanika u Posavini, svi kantonalni poslanici „devedesetke“, kao i neki federalni poslanici, uveliko ispijaju kafe sa HSP-ovcima, tražeći novu zvijezdu na hrvatskom političkom nebu.

Paradoksalno; Dragan Čović, koji se toliko trudio da razori i uništi Ljubićevu stranku, sada se bori da istu očuva. Kako mu ovo prvo nije pošlo za rukom, tako mu ni ovo drugo baš ne polazi za rukom.

Ljubićeva najava povlačenja iz politike, u kombinaciji sa Silajdžićevom najavom ostavke, je samo dobar „Lineks“ za bosanskohercegovačku političku scenu. Možda se neke stvari napokon pročiste, a ostaje samo pitanje ko će povući vodu. Kada je Ljubić u pitanju, dug je red - od Ilije Filipovića, Rade Bošnjaka i Dragana Vrankića, do „mladih Draganovih lavova“ predvođenih Marinkom Čavarom...


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.