Đapo je kriv zato što je živ!

ibrahimrizvanovic / 24. April 2011

Priopćenje za javnost Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES) od 19.04.2011. godine, gdje se „izražava zabrinutost događanjima u Bosni i Hercegovini, posebno u postizbornom periodu prouzrokovanom neformiranjem vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine“, najbolje dočarava svu bijedu i nemoć „dobročinskog“ lobija iz Ljubljane i vrsnih „analitičara“, da pomognu, prije svega, sebi i Dodiku, pa ako uspiju i bivšem gradonačelniku Brčko distrikta BiH Draganu Pajiću, kako ne bi propali uloženi i planirani milijunčići. Ako ne i njemu, onda će ispasti kolateralna šteta, na što je i pristao kada se „upisao na univerzitet“, jer su pravila stroga, a hijerarhija se poštuje: riba smrdi od repa, a ne od glave.

Naravno, tek sada, spomenut ću, da je isti ovaj Institut „nagradio“ brčanskog bivšeg gradonačelnika Dragana Pajića titulom „najgradonačelnika“, kada više i nije bio gradonačelnik, sukladno odluci Središnjeg izbornog povjerenstva, koje je utvrdilo njegov sukob interesa, a Sud BiH njegovu žalbu odbacio, čime je u cijelosti potvrdio odluku Povjerenstva. Naime, tadašnjem gradonačelniku Pajiću Središnje izborno povjerenstvo je krajem januara 2011. godine, zbog sukoba interesa, izreklo sankciju zabrane kandidiranja za bilo koju izbornu ili savjetničku funkciju u naredne četiri godine nakon počinjenog prekršaja od 31.12.2010. godine.

Tadašnji gradonačelnik je trebao, poštujući pozitivne pravne propise Brčko distrikta BiH i države Bosne i Hercegovine, odmah podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika. Istina, 21.03.2011. godine on je to i najavio, ali nakon konzultacija sa mentorom Dodikom i „univerzitetskim“ lobijem, najava je povučena. Od tog momenta, Pajić, formalno-pravno bivši gradonačelnik Brčko distrikta BiH, ne želi napustiti ured brčanskog gradonačelnika i predati pečat Distrikta, rugajući se pravnom sustavu Brčko distrikta BiH i države Bosne i Hercegovine.

Dakle, već ovdje imamo apsurd Instituta da nekog građanina Distrikta ocijeni „najboljim“, a da se prije toga nije „raspitao“ o njemu. Institut navodi da je istraživanje provedeno tijekom siječnja i veljače 2011. godine, pa me baš čudi kako to da, tijekom tog istraživanja Bosne i Hercegovine i njenog „najboljeg dijela“, nisu otkrili činjenicu da njihov potencijalni „najgradonačelnik“ ne poštuje pravni sustav države u kojoj živi i djeluje. Ako su ozbiljni i temeljiti, a tvrde da jesu, onda im ova „mala“ činjenica vezano za odluku Središnjeg izbornog povjerenstva i Suda BiH, nije smjela promaći. No, nismo djeca i nećemo povjerovati da se „omaklo“, jer valja „napucati“ i popraviti ugled „najgradonačelnika“ u državi i Svijetu, kako bi ga lakše obranili, iskoristili i prodali drugima. Jer, bivši gradonačelnik zadnji je bedem obrane interesa njegovog mentora Dodika i „univerzitetskog“ lobija u Brčko distriktu BiH, pa treba iskoristiti sva moguća dozvoljena i nedozvoljena sredstva, sukladno makijavelističkoj filozofiji Cilj opravdava sredstvo, a cilj je „mastan“.

IFIMES na sve moguće načine nastoji „oprati“ i „opravdati“ rad i sadašnje oportunističko ponašanje bivšeg gradonačelnika Distrikta, pa tako vrsnim „analitičarima“ IFIMES-a nikako ne ide u glavu zašto se digla tolika frka i prašina oko tog nekakvog sukoba interesa njihovog operativca i „najgradonačelnika“, a ne znaju ni zašto međunarodna zajednica, „sa svojim glomaznim birokratskim aparatom bez osjećaja za realan život,, traži poštovanje pozitivnih zakonskih propisa, jer Brčko distrikt BiH je mala sredina i „nije moguće izbjeći poslovanje sa lokalnim vlastima posebno kada se radi o farmaceutskim proizvodima i medicinskom opremom...“?!

Međutim, ulog je velik i ne smije se ništa prepustiti slučaju, pa se ide korak dalje: Eliminirati, po njima, najveću opasnost po „najgradonačelnika“, odnosno najveću opasnost po njihove interese u Distriktu – Mirsada Đapu, jer je, sudeći po njihovim reakcijama i akcijama, jedino on kadar pomutiti račune „univerzitetskom“ lobiju i mentoru iz Banja Luke! A taktika je stara koliko i dunjaluk: napadni, da se ne bi morao braniti.

Slijedom toga, IFIMES u svome spektakularnom priopćenju za javnost (19.04.2011.) otvoreno kaže da je „za relaksaciju odnosa unutar Brčko distrikta BiH potrebno sudski procesuirati Mirsada Đapu i njegove saradnike, da bi se kroz sudski proces utvrdio opseg i struktura počinjenog kriminala, koji godina opterećuje odnose unutar samog Brčko Distrikta“. Dakle, Đapo, oko tebe se sve vrti, i jedine osobe koje, faktički, krše zakone Distrikta i čine krizu u Bosni i Hercegovini si ti i tvoji saradnici, a ne naš „najgradonačelnik“. Kriv si što si živ!

Naravno, „univerzitetski“ lobi ide korak dalje i hvata malo veći „otkos“ i napada „destruktivno ponašanje brčanskog SDP BiH“, zbog najave blokade Skupštine Brčko distrikta BiH, jer oni žele „vještački izazvati nepotrebnu krizu“. Kako kaže IFIMES, „cilj eliminacije gradonačelnika dr. Pajića je da kriminalne strukture unutar brčanskog SDP-a žele prikriti dugogodišnji kriminal u Brčko Distriktu pod pokroviteljstvom i u organizaciji Mirsada Đape i pojedinaca iz SDP-a i pri tome su spremne žrtvovati i najuspješniji projekt međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i regiji, Brčko Distrikt“. E, dalje se nije moglo...

Valjda su Đapo i drugovi krivi što preživiše otvorenu agresiju i genocid sa Istoka, i podmuklo, hinjsko, „izgurivanje“ i „izrugivanje“ sa Zapada. Krivi su što održaše ideju i teritorij neovisne i suverene Bosne i Hercegovine, slobodne države i domovine za sve ljude dobre volje, bukvalno braneći njene sjeverne kapije. Krivi su što obraniše ZAVNOBiH-ski „sveti trokut“ Bosne i Hercegovine: od Une do Drine, od Save do Mora. Krivi su što su živi.

Nije mi jasno kako je promakla činjenica IFIMES-ovim „analitičarima“ da su Mirsad Đapo i, kako ih oni vole nazvati „pojedinci iz brčanskog SDP-a“, najzaslužniji što je uopće nastao i zaživio projekt Brčko distrikt BiH. Oni su najzaslužniji što je 08.03.2000. godine odlučno rečeno „NE“ svakom obliku nacionalizma i šovinizma, a rečeno „DA“ miru, tolernciji, suživotu, blagostanju, napretku. Gdje su tada bili vrsni „analitičari“ i članovi „uzvišenog“ Instituta i neka kažu šta su tada pisali o Distriktu i ljudima koji su zaslužni za njegov nastanak i razvoj, odnosno o Đapi i njegovim drugovima.

Uostalom, „univerzitetski“ lobi, „najgradonačelnik“, i ostali operativci, trebaju Đapi i drugovima zahvaliti na onom što im ostaviše u amanet, a ne onu bijedu, kaljužu i sram što su zatekli. Putem institucija zakonodavne i izvršne vlasti, svojim političkim angažmanom i djelovanjem, zaslužni su za harmoniziran sistem u Distirktu, koji podrazumijeva, prije svega, povratak izbjeglih i raseljenih osoba, multietničnost u svim institucijama, pravnu i socijalnu sigurnost, siguran i pogodan ambijent za ekonomski razvoj, uređen obrazovni sistem, visok stepen zdravstvene zaštite. Pomogli su da se izgradi nova zajednica u kojoj je moguće zajedno živjeti i raditi, uživati u svom načinu života, a u isto vrijeme njegovati pravo drugih na isto to, i neće se stati na tome!.

„Univerzitetski“ lobi, bivši gradonačelnik, njegov veliki mentor iz Banja Luke, kao i drugi operativci, svjesni su činjenice da će „najgradonačelnik“ morati pognute glave napustiti ured gradonačelnika Brčko distrikta BiH i predati pečat, jer nijednog nije vrijedan. Mnogi su željeli i radili na uništenju sadašnje teritorije Distrikta i države BiH, i bili su mnogo jači i od „univerzitetskog“ lobija, bivšeg gradonačelnika, njegovog mentora i raznih drugih pomagača, „prijatelja“, susjeda, ali to nisu realizirali, jer nisu mogli eliminirati ljude kao što su Đapo i njegovi saradnici, i sve druge, koji Bosnu i Hercegovinu i Brčko distrikt BiH u njoj vide kao svoju domovinu.

Sada se sjetih kultnog filma „Valter brani Sarajevo“ i univerzalne poruke (zaključka) njemačkog oficira kolegi, nakon razgovora o legendarnom partizanskom operativcu Valteru, pokazujući na grad Sarajevo: Ovo je Valter!. Tako isto poručujem neprijateljima Bosne i Hercegovine i našeg Distrikta u njoj, da trebaju znati da im „problem“ ne predstavlja samo Đapo, „problem“ smo svi Mi!


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.