Kada se ugasi sijalica gdje nestane svjetlo?

Glupost je neuništiva. Harlaukanje i neartikulisano ispuštanje glasova je postala naša stvarnost. Nie ovo realiti ovo je naša stvarnost koju nismo sposobni artkulisati

BAF / 25. Decembar 2019

Gledam naslov na portalu jednih novina „Vukanović: Ova država je talac grupe ludaka kojima je sila pomutila razum, vrijeme je za ustanak!“  Ne sporeći ovo u naslovu dalje čitam tekst. Samo navodi i izdvajam mali dio manipulativnih misli:Želimo jednakost…Dosta je mržnje, dosta je podjela, dosta je zla. Dosta je pljačke.“ I sa ovim izjavam sam saglasan.

Da li pod utiskom pisanja izvještaja o jednom projektu iz teatra koji sam radio pod nazivom „Kako ubiti glupost“ ili iskustveno, razmišljam:Koliko gluposti i manipulativnih riječi može čovjek izgovoriti u samo nekoliko rečenica.

 Kakvu jednakost nam nudi ova agresivna grupa. Jednakost u kojoj ni jednom rečenicom Vukan,Jelena i Draško ne pominju druge izuzev Srba. Možda se može definisati kao nacionalsocijalizam da nam nude.Jelena čak na jednom skupu,mislim u Hercegovini, dok Vukana slavi kao heroja i borca citira Dražu Mihajlovića i divi se njemu. To je stav grupe koja k tomu još govori da je dosta zla i podjela. Izgleda da je jedinstvo zamjene jednoumljem. Draško na Skuštini RS ne da da se raspravlja o njegovoj 4 miliona vrijednoj kući niti govori o porijeklu imovine kao i o ratnom profiterstvu. Plajčke su radili drugi ali ne on i njegovi. Izgeda da ni sam grupa nije u znaju za šta je a protiv čega.

U mraku živimo dugo da jednostavno ne primjećujemo novo zlo koje dolazi.

Razmišljam, kako je moguće u mraku pronaći svijeću. Gdje je nestalo svjetlo kada se ugasi sijalica.Lebon bi rekao da je lakše prihvatiti tudže mišljenje nego formirati svoje. Ja sam uvjek mislio suprotno. Zato formiram svoje mišljenje,na osnovu iskustva i nekih drugih saznanja,o tome šta se dešava danas. Ima jedna, neko kaže da je iz nekih vjerskih kniga, neko kaže da nije ali je istinita. Ono što radite drugima desit će se vama. Ako kao sistem vrijednost uvedete silu,onda samo to možete i očekivati. Prisljećamo li se možda šta je radženo drugma prie tridesetak godina. Nismo li htjeli RS i digli ustanak. Sad opet treba da ga dignemo.Slažem se.Ali ako dižmo ustanak trebamo znati za kakvu ideju ćemo dati svoje živote i živote naše djece. Da li će Davidov otac Davor Dragićević praviti istu glupost.  Jesmo li u ratu uzvikivali parole o ljudskim pravima, humanizmu i sl.

Kada je rječ o ratu najveća je manipolacija ove grupe sa pitanjem priključenja NATu. Jer sa priključenjem u NATO nema rata.

Ili možda trebami boti agresivni kao Draško, i Vukan  i urlikanje postizati ono što pameću i znanjem nismo sposobni. Nije ovo realiti, ov je naša stvarnost koju nismo sposobni artikulisati. A suština je u kolonijalnoj svijesti jer RS ide po mišljenje u Srbiju i Rusiju. Nisu sposobni sami razmišljati. 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.