Kako su kaktusi postali životni poziv Desanke Vrhovac

LanaRanka / 07. Mart 2018

Obilazeći mnoge sajmove upoznala sam mnoge vrijedne žene koje su me odušeljavale svojim proizvodima. Jedna od tih zanimljivih žena je i Desanka Vrhovac koja se bavi uzgajanjem kaktusa. Ova proizvodnja je na našim prostorima još uvijek nepoznanica i zanimljiva za većinu stanovništa.

Još daleke 2002. godine gospođa Desanka je na poklon dobila kaktuse za koje je kupila ukrasne posude i namjeravala da joj kaktusi samo budu ukras. Život je imao druge planove. Uskoro se njena kolekcija katusa počela uvećavati i uz nagovor i pomoć  kćerke Jelena, koja je tada bilia student druge godine Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci, kaktusi su postali njen životni poziv.

Tokom vremena kolekcija se stalno povećavala i obogaćivala novim vrstama. Pored kaktusa u kolekciji su se našle i vrste raznih sukulenata. Tu su vrste iz  iz rodova Thelocactus, Mammillaria, Aloa, Orbea, Ariocarpus,  Lapidaria, Agava,  mnogobrojne čuvarkuće i mnogi drugi kaktusi i sukulenti. 

Za uspješno uzgajanje kaktusa potrebni su ljubav i znanje

"Na početku to je bio više hobi i dodatni posao, ali je ljubav prema kaktusima i želja za stalnim učenjem o ovim divnim biljkama bila presudna. Danas je hobi prerastao u ljubav prema cvijeć,u ali i povrću u koji je uključena cijela porodica. Kćerka Jelena mi prije svega pomaze savjetima, a sin oko održavanja temperature u plasteniku, u nabavci repromaterija, transportu već gotovih proizvoda. Uz njihovu pomoć sam se odlučila da proširimo proizvodnju i na rasad povrća, a sad i na organsku proizvodnju."- kaže  Desanka.

Kaktusi i sukulenti su idealni pokloni. Za svakog se može pronaći kaktus ili sukulent koji će ga oduševiti svojom bojom ili oblikom. Zauzimaju mali prostor, veoma brzo možete imati svoju malu kolekciju.  Prije nego što se odlučite za kupovinu kaktusa potrebno je znati da kaktusi vode porijeklo iz suvih, pustinjskih područja Južne,  Srednje i Sjeverne Amerike. To su biljke koje treba smjestiti pored prozora sa južne strane. Najmanje je pogodan sjeverni položaj. Tokom toplih dana proljeća, ljeta i jeseni kaktusi se mogu držati u dvorištu ili na terasi. Izuzetno im odgovara osunčan položaj, u sjeni slabije napreduju. 

Desanka ističe da je uzgajanje kaktusa i sukulenata veoma zahtjevno: "Kaktusi su osjetljivi na nisku tepmperaturu, a u običnim plastenicima je teško postići optimalnu temperaturu. Tokom ovih hladnih dana plastenik zagrijavamo pomoću peći. Kada je temperatura u minusu moramo ložiti svaka 2h kako bi održali optimalnu temperaturu, potrebno je da stalno dežuramo i ložimo peć. Osim osjetljivosti na temperaturu kaktusi imaju i svoje posebne zahtjeve. Jedan od tih zahtjeva je da se kaktusi ne zalijevaju od oktobra do kraja februara."

Supstrat za kaktuse treba biti pjeskovit. Možemo kupiti gotov namjenski supstrat za kaktuse ili da sami napravimo supstrat od zemlje i pijeska. Kaktusi ne vole zbijen supstrat, ilovasto zemlište.

Prilikom sadnje na dno saksije obavezno je staviti drenašni sloj: šljunak, komadiće cigle ili lomljene keramičke saksije. I pored toga što ne vole suvišnu vodu kaktuse tokom toplijeg perioda godine treba redovno zalijevati u skladu sa vremenskim prilikama.

Obavezno zimsko mirovanje kaktusa

Za kaktuse je obavezno zimsko mirovanje. Kaktusi koji nisu spremljeni na zimsko mirovanje neće cvjetati. Period zimskog mirovanja započinje u oktobru, a završava do marta. Optimalna temperatura tokom zimskog mirovanja je do 10°C za najveći broj vrsta kaktusa. Mjesto koje smo odabrali za zimsko mirovanje kaktusa treba biti dobro svjetljeno. Ukoliko nema dodatnog osvjetljena kaktuse smjestiti pored prozora. Tokom zimskog mirovanja kaktusi se ne zalijevaju.

Kaktusi koji ne prođu zimsko mirovanje neće cvjetati.

I pored toga što potiču iz područja sa siromašnim zemljištem kaktusi dobro reaguju na đubrenje. Kada se u proljeće završi zimsko mirovanje kaktuse je potrebno prvo zaliti vodom, a zatim i pođubriti. Tokom ljeta kaktusi se redovno đubre, da bi tokom jeseni prestali sa đubrenjem i pripremili kaktuse za zimovanje. Najbolje ih je đubriti namjenskim đubrivom za kaktuse.

Gospođa Desanka uzgajanje kaktusa obavlja u plasteniku sa grijanjem, jer oni zahtjevaju najviše pažnje. Od sukulenata najviše uzgaja razne krasule, agave i čuvarkuće.

Uzgaja cvijeće i povrće

Pored kaktusa uzgaja i druge biljne vrste: cvijeće i povrće.

U  negrijanim plastenicima organizovala je proizvodnju rasad povrća i cvijeća, organsku zelenu salatu, bijeli i crveni luk, blitvu, špinat i rotkvice. U planu je proširenje organske proizvodnje. Za sad je u planu proizvodnja organske crvena paprika. Kao što ima bogatu kolekciju kaktusa gospođa Desanka ima i bogatu kolekciju cvijeća: ciklame, petunije, kućnu srećicu, begonije, petonije, kadifice, pelargonije i mnoge druge vrste.

Od povrća uzgaja rasad paprike, paradajza, lubenice, dinje.

 

Njene kaktuse, sukulente možemo vidjeti na brojnim sajmovima gdje privlače pažnju svojim oblicima, bojama, cvjetovima.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.