Kliše kampanje protiv govora mržnje

"Nije mene dušo ubio ustaljeni obrazac ponašanja. Ubili su me ljigavost i imbecilnost iza njega."

haruncilic_ / 16. Novembar 2020

Vjerovatno se pitate o porijeklu citata iz opisa, da li zbog analogije sa sličnim tekstom, da li zbog modaliteta istog. Učinit ću Vam uslugu i otkriti  da je izmišljen, preformulisan zbog lične svrhe. Koja je to lična svrha? - otkrit ćete u nastavku.
Prethodno je rečeno da je citat izmišljen, odnosno preformulisan, no i takav je zahtijevao puno više umnog zalaganja od pukog stereotipnog prikaza transformacije i razvoja animalnog kompleta (govor mržnje, ksenofobija i antipatija) u čisti nadljudski karakter: solidarnost, tolerancija, širenje ljubavi, velikodušnost i suosjećanje...


Pokušajte se sjetiti klasika američke/holivudske kinematografije (što vjerujem da je teško) poput Rambo trilogije, gdje jedan ratni veteran vrši iznimnu destrukciju grada uprkos dvjesto pripadnika Nacionalne garde. Da ovo prebacimo u naš odabrani format: klasična tipologizacija Afroamerikanaca umnogome povezana sa rasnim pitanjem, predrasudama i umijećem govora mržnje. U redu, izraz "Afroamerikanci" je čak više rasistički od izraza "crnac".  Kroz samo stvaranje filma se uvijek provuče sitni tendenciozni pokušaj omalovažavanja negroidne/tamnopute rase od strane samih režisera i scenarista. Nastavivši sa gradacijom, stižemo do fabule koja je toliko izlizana da je zaista pravo čudo kako neko može pokrenuti sami projekt sa toliko repetitivnom radnjom. Razvojem iste, najčešće osoba svijetlije puti upoznava osobu tamne puti i gle čuda, zagovara toleranciju i ljubav spram njegove rase. Ovo je zaista jedan jasan primjer pozitivističkog posmatranja svijeta. 

Lažem, ovo je najprostiji primjer ljigavog pristupa riješenju rasizma, seksizma i drugih devijacija kao i naravno njihovog temelja: govora mržnje. Situacija sa migrantima i odnos prema njima je egzaktan pokazatelj ksenofobskog djelovanja. Kao i uvjetno rečeno patronskog odnosa spram njih. Obasuti smo porukama tolerancije. Šta je tolerancija? Tolerancija je kada pijete čaj a oko Vas se nalaze muhe. Svjesni ste njihovog postojanja i dopuštate im da žive u Vašoj okolini. Izgleda lijepo i jednostavno zar ne? Upravo je ovaj primjer metafora odnosa sa migrantima. Tolerancija je najveći stepen govora mržnje! Tolerancijom pokazujete koliko ste nadmeni i pokvareni. Indirektno kazujete da nećete ubiti tog "drugačijeg" čovjeka dok Vi direktno ne ispaštate zbog toga. Dodajte tome uvažavanje različitosti i možete oformiti dobru šalu. Da zaključim, ovakvim pristupom problemu govora mržnje samo kontrolišete njegovu ekspresiju, a omogućavate učahuren život tom gorućem problemu. 

Prokomentarisat ćemo nakratko egalitarnost, slobodno društvo i slobodu govora. Nakon kritike klišeizacije iznešene u prethodnim navodima, stigao je na red i famozni manifest: "liberté, égalité, fraternité". Kakve su njegove tekovine? Evo društvo u kojem živimo, nažalost. U praksi, kroz statistiku se pokazalo da je u državama sa najvećom stopom jednakosti ujedno i najveća različitost. Naročito kroz rodne konotacije. I samom jednakošću postižete plodno tlo za govor mržnje. Očigledno je problem i u ovome pristupu. Dok vladajuće strukture uzaludno pokušavaju kontrolisati govor i rezultate interakcija, određene skupine su se sjetile da "podignu svijest" o govoru mržnje u javnom a i intimnom prostoru komunikacije postičući samokontrolu. Ali, samokontrola je već zasebna priča...


Hoću reći, atmosfera govora mržnje je ono što ga razdjeljuje od rasizma, seksizma, diskriminacije, itd. Tako ću Vam predstaviti govor mržnje u benignom obliku kroz pošalicu:
"Svi vi Bošnjaci, Srbi i  Hrvati ste isti."

Da zaključimo, običan insan je obasut tekovinama slobode govora i iskrivljenom paradigmom jednakosti rezultata, dok s druge strane biva podvrgnut uzaludnim pokušajima kontrole.
Ne preostaje mu ništa drugo do slanja onih koji ga bombardiraju time u:...

Za konkurs.
Autor: Harun Čilić


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.