Kokosovo ulje u službi lepote

Mr No / 22. April 2017

Kokosova palma je biljka koja raste u tropskim krajevima, najviše na obalama i ostrvima Tihog i Indijskog okeana. Kokosov orah se može upotrebiti na različite načine. Od njega se dobija brašno, ulje, mleko. Najširu primenu ima kokosovo ulje. Ono je u upotrebi u ishrani, veoma je zdravo, sadrži dosta vitamina, minerala, nezasićene masne kiseline, ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Od davnina je korišćeno i kao lek, a i kao  hrana. Njegova korisna svojstva su dokazana u mnogobrojnim  naučnim studijama, te je upotreba ovog ulja poslednjih godina doživela pravu ekspanziju u čitavom svetu, pa i kod nas. Značajnu primenu ima i u kozmetici.

Kosa

Ono što krasi svaku ženu je svakako njena kosa. Lepa i negovana kosa čini da se osećamo dobro u svojoj koži i da imamo samopouzdanje. Na tržištu postoje mnogi preparati za negu kose koji sadrže upravo kokosovo ulje. Ono je više nego korisno za kosu: oporavlja oštećene vlasi, zaustavlja opadanje i pojavu sedih. Deluje kao regenerator, obnavlja ispucale vrhove, daje sjaj i zdrav izgled kosi. Pomaže i u sprečavanju i lečenju peruti.

Lice i koža

Mnogi kozmetčki tretmani, kreme i maske sadrže baš ovaj sastojak. Ulje  može da se koristi i samostalno, ali možemo i sami da pripremimo maske u domaćoj režiji. Koristi se za večernje skidanje šminke, za negu predela ispod očiju. Visok sadržaj vitamina E pomaže u borbi protiv starenja i nastanka bora. Njegovo pozitivno dejstvo je naročito izraženo kod suve i ispucale kože, jer daje vlažnost koži i hidrira je, po mišljenju mnogih stručnjaka, bolje nego skupe kreme i drugi preparati. Odlično je za masažu celog tela, ne ostavlja mrlje, koža ga brzo i lako upija i prijatnog je mirisa. Deluje umirujuće na sva čula. Ima antibakterijsko dejstvo i veoma dobre rezultate daje kod lečenja infekcija. Pomaže kod opekotina i kao zaštita od sunca i njegovog štetnog delovanja, ublažava ožiljke. Obnavlja zaštitni sloj koji biva oštećen upotrebom raznih hemijskih preparata, pa i sapuna.

Nokti

Sjajni i zdravi nokti su nešto čemu teži svaka žena. Utrljavanjem ulja po noktima i zanokticama rešava se problem pucanja i lomljenja noktiju. Ono će dodati vlagu i ojačati ih, pa će i rasti brže nego ranije. Takođe, ukoliko su nokti zaraženi gljivicama ovo čudesno ulje će ih izlečiti.

Zubi i usta

Zahvaljujući antibakterijskom i antigljivičnom dejstvu, vaša usta će biti očišćena od bakterija, dah svežiji, zubi belji i zdravije desni. Usne možete tretirati, takođe, kokosovim uljem, naročito po hladnom vremenu. One će biti negovane i hidrirane, a vaš osmeh očaraće okolinu.

Mršavljenje

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da konzumiranje ove namirnice doprinosi mršavljenju. Upotreba kokosovog ulja u ishrani dovodi do smanjenja apetita i ubrzavanja metabolizma i bržeg topljenja kilograma. Naročito je efikasno kod skidanja masnih naslaga u predelu stomaka. Uz kombinovanje zdravog načina života i kokosovog ulja moguće je dostići zadovoljavajuću liniju.

Ostalo

Blagodeti kokosovog ulja su višestruke, a njihov spisak podugačak. Trebalo bi ga uvesti i u ishranu, ali i kao sredstvo za negu tela kako bi efekat njegovog korišćenja bio bolji. Naravno, ne treba zaboraviti na zdravu ishranu i fizičku aktivnost kao osnovne preduslove kvalitetnog života, koji se odražavaju na naš celokupan izgled.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.