:::::::::::Ne vidimo šumu od stabla::::::::::

Neko napravi kako je bilo i prije. Neko kako mu džep dozvoli.

Denim Plum / 13. Mart 2019

Prije par dan neki memo je odlučio da malo sredi fasadu. Tačnije dio fasade koja je ispred njegovog poslovnog prostora. Zgrada je stara, nacionalni spomenik, možda i nije. Iako se zove Halid dvor, tamo ne živi ni jedan od Halida.
Stigle su osude sa svih strana. Vandalizam. Kao što i jeste. I to nam je zasmetalo svima. Svi smo skočili da to osudimo. Kažemo upropastio je fasadu. I jeste. Možemo se zezati, kao- Haj bar je htio u zelenu.
Ne znam šta je bilo poslije, sad ne prolazim tim dijelom ulice kad idem biciklom. Igrom slučaja, iz tramvaja, sam bio jedan od očevidaca kad su molerski poslovi bili u toku. Meni je bilo čudno što se fasada navlači valjkom. Ali opet kontao sam da možda ja nemam pojma, možda se to tako radi. Pošto sam mislio da obnavljaju fasadu bilo mi je čudno što su krenuli odozdo umjesto odozgo. Hajde opet kontam nemam ja pojma. Nisam ni građevinac ni moler. Jednom sam sobu krečio. Bolja je bila prije krečenja.
I uglavnom svima nam je zasmetalo što taj neko ko je naručio radove ili ih je sam već izvodio na objektu, upropaštava fasadu.
Te nije izabrao boju koja odgovara, te ne radi se o pravom izboru materijala za fasadu. Uglavnom frajer je kao uništio fasadu.
E pa dragi moj ta fasada je uništena već prije. Ona odavno nije autentična. Prvo što odmah upada u oči što također uništava pravi izgled te fasade su dvije kutije od klime na tom istom zidu. Koji sprat više ima i par satelitskih antena. One također kvare izgled zgrade. I nisu autentične, a niti mogu biti. Jer ih nije ni bilo kad je zgrada napravljena. Svi poslovni prostori i sa te, i sa druge strane Dvora su nejednaki. Reklamnih tabli ko u priči. Pa ako će pošteno ni ona spomen ploča Valteru nije trebala biti baš na fasadi. Ali dobro Valter je to zaslužio i nek mu bude!
Da se mene pita ja bih tražio da se uklone i satelitske antene sa svih fasada na zgradama, klime, odnosno vanjske kutije i ostali ventili također. To kvari izgled zgrade. Pogotovo ta groblja nekadašnjih satelitski antena, ti zahrđali tanjuri. Klime se mog prebaciti na stubišta. Oni silni odvodi koji kapaju sa tih kutija trebali bi teči direktno u kanalizacione sisteme u stanovima a ne po pločniku ili da se slijevaju po fasadi.
Jedna stvar me posebno nervira. To je ono takozvano ustakljivanje balkona. To je sranje i to treba biti kažnjivo. Da su ti balkoni trebali biti ustakljeni, valjda bi ih ustaklio projektant zgrade. Drugo ružno izgleda kad su neki ustakljeni a neki nisu. I ovi što su ustakljeni isto su međusobno nejednaki. Znači ili čitava zgrada ili niko.
U zadnje vrijeme postalo moderno da se mijenja drvenarija na prozorima. Ovo drvenarija izgleda smiješno jer svi većinom stavljamo PVC sad. Opet svi kako nam se ćefne. Sto različitih stilova na jednoj zgradi. Ko kako nađe majstora tako i napravi. Neko napravi kako je bilo i prije. Neko kako mu džep dozvoli. Pa imamo roletni ovakvih i onakvih. Imamo prozora koji odudaraju od ostatka zgrade svojim dimenzijama. To što je neko vlasnik stana ne mora značiti da smije uništiti ili urediti fasadu kako se njemu ćefne. Mora se poštovati originalni projekt.
Ko želi egzibicije izvoditi neko brate napravi kuću i neka sve prozore postavi različite. Neka na svaki prozor postavi klimu i satelitsku antenu. Neka nema nikako balkona. Neka mu zidovi budu stakleni. I nek radi što god hoće na svom. Ali fasada na zgradi je zajednička i ne može svako mijenjati po svom ćejfu. Ne mere!

( Kad bolje razmislim, od kud ja znam da u tom dvoru ipak ne stanuje neki Halid. E to bi već bila šminka!)

 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.