Nećemo više da se lažemo

Kad se podvuče crta, a vaše karijere odu na deponiju sa koje nema reciklaže, ostaće ta laž. Zauvijek nevidljivo utisnuta na čelo, prefiks uz vaše ime i prvi sinonim kad ugledam vaš lik. 

Dr Hauz / 01. Februar 2020

Iskrenost

Za mene je iskrenost osnova svakog međuljudskog odnosa. I ne volim da me neko laže, pogotovo ne volim kad me neko pravi budalom zarad svojih interesa. Iskrenost mi je isto bitna kad je u pitanju moja djevojka, kolega sa posla, šef ili neka javna ličnost koja mi se obraća preko medija. U pitanju je međuljudski odnos, samo je relacija drugačija. Slažemo se da laž nikad nije bila osnova ničega osim prevare, skrivenih ciljeva, lične koristi ili iskorištavanja. Ako me neko laže indirektno mi govori da nema nikakvog poštovanja prema meni i da me gleda kao objekat koji služi svrsi a ne kao čovjeka koji ima svoju karakternu ličnost. Iskrenost  je temelj na koji se sve drugo naslanja u međuljudskom odnosu, u prvom redu povjerenje i poštovanje. Kuća se gradi tek kad se napravi temelj. A ova naša kuća od države se ne gradi uopšte kako stvari stoje. Izgleda da za nju još nisu temelji spremni, a to je pokazatelj ozbiljnih problema na relaciji izmeđju građana i javnih ličnosti iz svijeta politike. Postavlja se pitanje ko koga tu laže, šta je motiv i način? 

Motiv=profit

Ne treba biti previše pametan pa zaključiti da se u Bosni svako bavi politkom radi ostvarivanja ličnog profita. Kad se u svom zanimanju ili grani privrede dodje do kapka što bi rekli ljudi, onda mora da se kombinuje pozicija sa stečenim kapitalom kako bi se taj kapital još uvećao. To je kapitalizam na Bosanski način. U drugim zemljama preduzetnik svoj kapital uvećava tako šte svoju prisutnost širi na druga tržišta.  Politika u Bosni je samo biznis i put za pristup novcu koji su stvorili gradjani i koji treba da bude potrošen na način da donese boljitak društvu. Međutim nekako taj novac uvijek završi u dzepovima male grupe ljudi, na ovaj ili onaj način. Preplaćivanje javnih nabavki, svjesno upropaštavanje javnih preduzeća , namješteni tenderi, favorizovanje privatnih preduzeća itd. Sva taj novac se sliva u jedan lijevak.

Motiv je jedna od glavnih laži sa kojom se susrećem kad je u pitanju moj odnos sa javnim ličnostima iz političkog života. Niko od vas nije ovdje da bi razumio običnog čovjeka i shvatio nejgove potrebe jer vi sa milionima na računima(uglavnom tajnim) ne vodite uopšte život običnog čovjeka. Nekad mi je bilo krivo, al sad vas uopšte ne krivim što ne razumijete šta je to 500KM maječne plate. Sad mi to, zašto me lažete zašto ste tu gdje jeste. 

Način=obmana. 

Politički program je svaki isti, ja pa ja i niko drugi. Ja kad dodjem, biće sve drugačije. Izvini Anstajne nisam te prepozno. Zaboravimo na to, nećemo više da se lažemo. Npr predstave koje se prave u NSRS kad je po rasporedu prenos uživo pokazuju dosta toga. Nisam nešto posebno obraćao pažnju na te prenose ali mi posle 10ak minuta jednog prenosta bilo sve jasno. Niko tamo ne vodi rječ o problemima sa kojima se susreće naš entitet, niti predlaže rješenja niti o tome raspravlja. Savršeno mi je jasno žašto mi tapkamo u mjestu 25 godina. Sve se svodi na lične obračune, partijske igrice i jeftine predstave. Otac i sin, ili sin i otac na vlasti, meni je skroz svejedno. Neće dobit dobit glas nijedna opcija koja zna samo da ponavlja, ja pa ja i niko drugi. Dobiće glas ona opcija koja donese na USB prezentaciju, ovo su problemi a ovo su rješenja, ovo su planovi a ovo su gotovi projekti za relalizaciju. 

Gledaj ovamo, mene ne možete da prevarite. Ja sam još mlad, pa mogu da odem odavde lagano na Novi Zeland i da dole šišam ovce čitav život ako mi se tako ćefne. Možete da prevarite svojom pričom starije ljude, ne zato što vam je priča uvjerljiva nego zato što oni nemaju izbora nego da vjeruju u to. Oni su prestari da sad promjene državu i da opet krenu život ispočetka. Prema tome sve šta im je ostalo je to da vjeruju u neko bolje sutra. U ovom tamnom vilajetu nikako da svane to bolje sutra obasjano tim boljim suncem. Ako ga još tražite, eto vam odgovora zašto ljudi odlaze. Boli ih uvo da slušaju laprdanje na TV-u i da se nadaju. Gledaju svoje roditelje koji se čitav život nadaju Jednostavno neće da njih njihova djeca tako gledaju jednog dana. 

Laž

Opet kažem nećemo više da se lažemo. Sistem je građen 25 godina u pravcu koji odgovara onome ko je na poziciji i on je odličan dok si tu na vrhu piramide. Ovi što su dole u opoziciji, njima ne pada na pamet da mjenjaju sistem od dna prema vrhu. A ne ne, gospoda kidišu samo na vodeće ličnosti. Nije njihov cilj ništa promjeniti osim glava na vrhu piramide. Naravno da je cilj, preuzeti sistem koji već postoji i nastaviti tamo gdje su prethodnici stali posle ovih 25 godina. Opet vam kažem, ne možete mene da lažete. Potomci ste takve kaste, koja je došla do kapka. Sad kad više nema gdje, ulazi u politiku jer taj materijalizam i nezasitost izjeda čovjeka iznutra. Nije dovoljno imati luksuz, pa je potrebna i moć. Istom tom žestinom ali i isto tako teatralno branit ćete svoju vlast kao što napadate tuđu. Kad se podvuče crta, a vaše karijere odu na deponiju sa koje nema reciklaže, ostaće ta laž. Zauvijek nevidljivo utisnuta na čelo, prefiks uz vaše ime i prvi sinonim kad ugledam vaš lik. 

 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.