Nije te majka rodila da ćutiš!

Kažu, ne valja se miješati u tuđe odnose. Kažu, gledaj svoja posla. Kažu, danas je „normalno“ da se ljudi svađaju i vrijeđaju jer su vremena teška, kokuzna, baksuzna. Meni je zaista teško pojmiti takvu vrstu „normalnosti“. I zato neću da ćutim!

lazukiceva / 06. Decembar 2018

Često se na Balkanu može čuti „je*em ti mater, ti si kriva!“. Ma nemoj! Za šta? Što se gospodin On nije na vrijeme liječio i što prebacuje komplekse svoje krivice na Nju i čitav “grešni” ženski rod. To što neko biološki ima mu*a, ne znači da ga uvijek čine čovjekom! I to što neko komentariše dužinu ženske suknje bolje da se momentalno reinkarnira u seosku lopatu – biće korisnije.

Žena nije ničija robinja ni kupljena stvar. Ni mašina za brojanje šamara, pranje gaća, podgrijavanje ručka i rađanje djece. Zlostavljanje nije privatna stvar već problem društva koje je većinski “oguglalo” na takve pojave, a ne bi smjelo jer se nikad ne zna čija drugarica, kćerka, unuka, komšinica, poznanica može doći na “dnevni red”. I dosta neumjesne “sprdnje” sa senzacionalističkim naslovima na račun unakaženih, prebijenih, iskasapljenih, zlostavljanih i mrtvih žena. Jadno je takvo privlačenje pažnje!

Bilo kakvo primoravanje, uslovljavanje, iživljavanje nema opravdanje! Ni verbalno ni emocionalno ni ekonomsko ni fizičko ni psihičko nasilje nema opravdanje! Zakonski je kažnjivo. Iako zakon svaki put ne nudi adekvatan zaklon, svijest o problemu mora postojati, a mi žene dodatno osnaživati i solidarisati kroz vjeru u sebe i samostalnost. Što svojim rukama napraviš niko ti ne uze, pa makar to bio papirni ukras.

Ni mene, ni tebe koju ovo čitaš, majka nije rodila da ćutiš i trpiš! Ni da brojiš modrice i udovoljavaš nekom tamo “nazovimačo” tipu. Ništa te ne veže za njega, osim tebe same, a uvijek imaš pravo na SEBE i SVOJE.

Imaš pravo da budeš slobodna i nezavisna! Da radiš šta želiš i ostvaruješ snove! Da budeš uspješna i jaka! Imaš pravo da zarađuješ svoje pare i da ih trošiš po želji! Imaš pravo da nosiš najveću potpeticu i najkraću suknju, ako ti se oblači! Imaš pravo da voliš i budeš mažena, pažena, čuvana kao kap vode na dlanu! Ti biraš kad ćeš, kako ćeš, hoćeš li i s kim, ti biraš i roditi i ljubav voditi. Ti biraš hoćeš li ostati u paklu ili nećeš. Možeš voziti helikopter, traktor, dizati tegove, popravljati auta, pjevati, plesati, pisati, krojiti, šiti, možeš šta god poželiš! Baš te briga šta će drugi reći, ne odugovlači već živi!

Ti, koja si u stanju da kreiraš svoj život, budi uvijek život i bori se za svoj život!

U ime borbe protiv nasilja nad ženama, amin!

Autorica teksta: Nataša Lazukić

 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.