Novi zakon o igrama na sreću

Javna preduzeća u BiH duguju preko 8 milijardu KM. To je rezultat postavljanje na rukovodeće pozcije podobnih a ne sposobnih i zapošljavanja stranačke vojske u iste. I šta je odgovr Republike Srpske na to? Zakon koji stvara monopol javnome preduzeću!

bimbo15 / 11. Mart 2019

Danas je rasprava o novome zakonu o igrama na sreću.  Ne želim širiti, dužiti i iznositi nevažne informacije nego konrketno. Od sada ćete u kaldionicama moći igrati samo tikete, sve ostale igre idu pod monopol Lutrije RS. Što znači samo ćete u njenim poslovnicama moći igrati bingo, kerove i slične stvari. Ovo je školski primjer zakona koji diskriminiše sve preduzetnike i daje pravo monopola nad konkurencijom povlaštenome preduzeću. Više i ne stagniramo nego idemo unazad!
Šta je opravdanje za uvođenjem ovoga novog zakona? Izjava premijera da će novac ići direktno u budžet i da će se naplatiti 64 miliona KM više. Direktno od igara na sreću, vjerovatno ali gdje je sav negativni efekat ovog zakona. To naravno nije uzeto u obizr. Ovaj ekonomski zaključak kako će to donijeti 64 miliona KM više je nego smiješan. Prije svega, da bi se ostvario promet koji imaju sadašnje kladionice to će zahtijevati otvaranje ogromnog broja poslovnica, zapošljavanje novih radnika (naravno to otvara prostor za novi vid stranačkog zapošljavanja) itd itd. A to će sve ići iz budžeta! Stvoriće se novi prihod ali i novi rashod. Tako da to nikako neće biti 64 miliona, nego mnogo manje. Pitanje je da li tu uopšte ima pozitivne računice osim potencijalnih novih radnih mjesta za stranačku vojsku.

Mnogo je bolji način prikupljanja novih prihoda od kladionica (što u potpunosti podržavam) uvesti dodatni porez, uvesti određenu akcizu (svrsati u luksuz) u saradnji sa lokalnim zajendicama uvesti vid oporezivanja na poslovnice (pozitivan primjer Zenice) itd itd. Ovaj ekonomski benefit zakona oslikava ko nam vodi ekonomiju i zašto smo pred kolapsom. Koliko je neozbiljna sama priprema ovoga zagona govori i to da će se uvesti porez od 10% na isplate po tiketima preko 100KM a do 100KM kao i do sada neoporezovano. Da u vladi rade sposobni a ne podobni možda su mogli naići na podatak da je oko 80% svih isplata kladiopnica do 100KM i da će to donijeti minimalan novi prihod za budžet.
 

Druga stvar je šta će ovo značiti za poslovnu atmosferu i šta će poručiti ostalim privatnicima. Ovim se uspostavlja monopol!  Povlašteni položaj određenog preduzeća naspram konkurencije! To je nevjerovatno. Ovo otvara vrata svim ovakvim zakonima! Da li će sutra Republika Srpska zabraniti svima u državi da prodaju voće i povrće, osim na primjer Konzumu? Da li će sutra Republika Srpska zabraniti svima da prodaju meso, osim npr. mesari Stanković? Ovo vraća RS u 18 vijek kada je Evropa imala problem sa monopolima na tržistu!

Završiću  sa nečim što mladi trebaju posebno da zapamte a sada su se i uvjerili  politika je sve oko vas! Ko neće da se bavi politikom, politika se bavi njime! Ovo vam je najbolji primjer!  Politika je čak i to u kojoj ćete kladionici moći i šta igrati! 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.