Prodajem maglu - vrlo povoljno

Norvežani prićaju o siromaštvu i punom stomaku a mi...Simulacija, postavlja pitanje razlike između „istinitog“ i „lažnog“, „stvarnog“ i „imaginarnog“. (J.B) Jesu li svi Srbi pravoslavni, Hrvati katolici, Bošnjaci muslimani…

BAF / 01. Januar 2020

Gledam kako politčari prodaju maglu i vidim da je unosan posao.

Zato odluči da vam prodam maglu. Da bi to bilo legalno i legitimno proveo sam i organizirao glasanje: da li je zemlja okrugla ili ravna ploča. Da li zbog glasača ili brojača rezultat je 80 procenata glasača je reklo da je zemlja ravna ploča. Zato je zadatak ove legitimne i legalne moje vlasti da realizuje izborne rezultate.

U tom cilju preduzeli smo neke mjere. Svi Srbi su pravoslavni, svi Hrvati su katolici a muslimani Bošnjaci. Mogu ih predstavljati samo oni koji su započeli rat u realizaciji tih ideja. Ne mogu se postavljati pitanja kao npr. Jesu li svi Srbi pravoslavni, Hrvati katolici, Bošnjaci muslimani… a o ateistima i drugim, demokratski rečeno, nije dozvoljeno govoriti. Bolje rečeno,poželjno je šutiti.

Ali, kao što svako pravilo ima izuzetak, može se govoriti o gradžanskoj državi ali to pravo ima samo naš Željko. Jer njegova teorija, pokazana na primjeru Sarajeva, sadrži vrlo opipljive gradžanske elemente. Npr. bez programa i samo u trci za fotelje naprvaite novu kolaiciju koju treba nazvati probosanska, ili probošnjačka zavisni od količine magle . Kao borac protiv korupcije i kriminala stavljate u prvi plan gradžanina, a gradžanin je predsjednik i njegova stranka a vi ste ostali. Logikom magle, napadnete druge i ponudite im, npr kao Vučić što nudi palte u 2025 od 900 eura, ćlanstvo u NATO, kao i da ćete riještiti izborni zakon. U medjuvremenu budžet će se potrošit, a mi kao pošteni, za razliku od korumpiranih, sve pravilno rasporedit jer imamo 3 milijarde razloga da to učinimo. Tako nam Alije, misim Sirotanovića, koji je imao veliku lopatu. Mi više radimo pa su nam lopate velike.Npr kao toranj, ili kao zatne kašike ili kao priča o gradžanskoj državi.

Pogledajmo druge primjere. U srbiji kažu „Vučičev put“ Vučič ih izgradio u  BiH  stranka SDA izgradila puteve ili Mile izgradio itd.

Ja vam nudim maglenu  priču da ste vi izgradili puteve svojim plačanjem poreza. A ,možda je i to providna magla, ali neprihvatljiva, jer se zaboravljaju krediti koje će vaša djeca vračat. Onda se može reći da su puteve izgradila naša ili vaša  ili bolje rečeno nadolazeća djeca.     

Sljedeći momenta je strah koji je naš najveći neprijatelj. Pošto su dosadašnji neprijatelji iskorišteni sada vam nudim kao neprijatelje vas same sebi. Vi ste izdajnici,vi ste nesposobni da se izborite za svoja prav pa ćemo se mi izborit i za izborni zakon koji vama, odgovara. A mi som vi, dakle, dakle kako vama, to jest nama odgovara.

Priliko komuniciranja nephodno je svesti riječnik na što manje pojmova i što apstraktnijih bez njihovog obrazlaganja. Zato vam neki pojam simuacija nije dozvoljen za upotrebu. Jer stvara zabunu. Pogledajte kako je maglovit: Simulacija, postavlja pitanje razlike između „istinitog“ i „lažnog“, „stvarnog“ i „imaginarnog“. (J.B) Ovo na kraju je ime Žaba Bordijera ili bolje prevedite "J*bga sad komplikuješ"

Šta bi se desilo sa nama, kada bi ukinuli imaginarno, pa se bavili stvarnim. Prvo mi nemožemo ukinuti imaginarno jer živimo u imaginarnom svijetu a stvarnost je relativan pojam. Šta bi se desilo kad bi razgovarli na temu siromaštva kao npr u Norveškoj. Oni smatraju da imaju dio siromašne djece koja ne mogu priuštiti sebi slobodne aktivnosti. Oni za potrebe paralamneta imaju manje avtomobila nego naša opština. Eto vidite koliko su siromašni. A mi smo strašno bogati. Svaki naš političar ima i avtomobil i šofera. Posmatrao sam primanja naših političara u parlamentu i u Norveškoj i gledam koliko su siromašni. Naši dole u BiH imaju veča primanja. Norvežani su toliko nesposobni da je država dužna, ako nisi sposban da si obezbjediš egzistenciju, dužna je država da ti obezbjedi stan,hranu i nešto džeparca. Mi som pametni i bogati i nema potrebenama da dražava brine o nama. Pa mi som ratovali za državu,vjeru, naciju itd. Dakle mi smo ti koji brinu o svemu. 

A gdje smo ono stali. Kod magle. U Norveškoje neće da kupe maglu pa bih je radi izvezao u BiH. Jer ovdje vjeruju u priču o punom stomaku. A kod nas, o hrabrosti, herojsvui, žrtvovanje za neke ciljeve itd.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.