SUMRAK SAGA MEDIJA U BANJA LUCI

Buka / 17. Juni 2011

Ovaj post će biti experiment koji će pokazati dali je u Banjaluci već duži vremenski period na djelu cenzura svih oblika.
Jeste li kad pokušali ,kao slobodan građanin, pa još mlad i visokoobrazovan, revoltiran ovim ili onim, odreagovati prema nekom od "slobodnih i hormonima demokratije" napucanih medija u Banjaluci i šire. I...?????? Koliko god zdravorazumno postupili i istinu napisali, 99,9999% vam to neće objaviti. Tako jednom, dvaput, triput. pa se zapitate jeli sa vama sve u redu.
Prije godinu dana mladi čovjek iz Banja Luke pobjedi na Microsoft-ovom konkursu za inovacije u nastavi u BiH. Predstavi RS na Evropskom prvenstvu u Berlinu više nego uspješno. Zatreba mu malo medijskog prostora da zatraži širu (finansijsku) podršku svom projektu, svrati na ATV, uzeše mu broj telefona i nikad ne pozvaše. Ma nije čovjek nikog silovao, ubio,opljačkao....nije bio zanimljiv "najgledanijem" i "najnezavisnijem mediju u B.L. Prije nekoliko dana moja dobra drugarica Nataši Kelečević(Tešanović), proslavljajući 15 godina svoje medijske vilidž-imperije, nakiti onako svojski kako promovišu pozitivne vrijednosti, mlade, promjene...bla...bla. E moja Nato, pucaš na nove prostorije garant, u štrumfogradu.
Prje tri večeri u Boriku grupa dozlaboga isprepadanih i decibelima izbombardovanih građana, napisa mejl Glasu Srpske( Ej! Srpske) vapijući za pomoć. Noćima nespavajući zbog ultraglasne muzike iz obližnjeg kafića, zvali policiju, komunalnu policiju, boga oca i ništa. Pa onako građanski dlučiše da se posluže sajber prostorom kao jedinom nadom da će i neko čuti.  Šipak. Administrator urednik nije smatrao zanimljivo pismo grupe građana. Ma ko još spava po noći, možda u Lijevču ,ali u B.L.....
Primjera je milion. Sa kim može danas čovjek podjeliti i ramjeniti pokoju misao i stav. Izgleda sam sa sobom. Jer administrator je ono što je nekad bio "usrednik".
Tako će i ovaj post završiti u recycle Bin jer je pomenuta vlasnica ATV-a a ona zaboga buci daje medijski prostor. Na sreću imam dobrog druga u BGD, lakog na misli,brzog na peru, a i ne boji se da objavi sve ono što je normalno. Za razliku od naših medija.  E, da, umalo da zaboravim. Prije desetak dana ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić primi 30-tak mladih ljudi iz RS koji su dobili priznanja na nedavno održanom INOST-u. Ne dođe ni jedan medij. Na sajtu Vlade samo njegova izjava. Tako je to. A mora li tako?
Uskoro sledi Eclipse.....


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.