Uguših se u Sarajevu!!

Možda ste čuli da su otkazani svi letovi sa aerodroma u Sarajevu pretohodnih par dana. Razlog čuvena sarajvska magla i sve ono što sarajlije ubacuju u nju...

bimbo15 / 04. Decembar 2018

Slušao sam priču prije nekoliko sedmica kako je percepcija demokratije, izbornog procesa I davanje povjerenja svojim glasom nekoj paritji u Evropi potpuno surpotnost onome što se dešava u našoj maloj tužnoj državi. O čemu je riječ? Na lokalnim izborima u Briselu pobjedila je parija zelenih jer su obećali da će riješiti problem zagađenosti vazdha u Briselu. U trenutku kada ja ovo pišem zagađenost grada Brisela ima indeks 38. A indeks moga lijepog grada Sarajeva je 378. Juče smo se čak popeli i na krov svijeta kao najzagađeniji grad na svijetu i ostavili iza sebe Šangaj, Peking, Mubai, Njudelhi itd.
Ja volim sanjariti pa pokušavam zamisliti kako bi prošla jedna zelena partija u Sarajevu na lokalnim izborima. Smiješno mi čak i zamisliti tako nešto. Nepovezivo! Sada opet pokušavam zamisliti da neka druga stranka forsira u predizbornoj kampanji program koji se zasniva na mjerama, rješenjima da se ovaj gorući problem grada Sarajeva ali i grada Istočnog Sarajeva, kojeg ja lično shvatam kao predgrađem glavnog nam grada države, riješi. I pretpostavljam da s tom politikom ne bi prešli cenzus, čak sta vise ubjeđen sam u to! Tu se postavlja dalje pitanje do koga je onda? Da li građanima odogovara da udišu otrovne čestice čitav život, ubijaju sami sebe, da li oni to ne smatraju problemom? Jer vodim se logikom ako smatrate nešto problemom i to problemom koji vas ubija pa valjda ćete se boriti protiv toga. U Sarajevu te borbe nema. U Istočnom još i manje, mi čak i ne smatramo da smo zagađeni moji sugrađani to doživljavajukao kao „njihov“ problem. Jer mi preko entiteske granice ne udišemo to, ne nikoko... Svake zime baš u ova doba se digne mala halabuka, inače ovo je doba kada Sarajevo upliva u dimnu zavjesu iz koje ne izlazi do marta, i posle te halabuke ništa.


Jedino što daje određenu vjeru da će se ovaj problem riješiti je to što je napokon formirana nova vlast na području kanotna.  Vlast koja obećava u svim pogledima pa i ovome, samo da ne ostane na tim obećanima. A dok se ne krenu preduzimati neki konkretni pomaci nama sarajalijama i onim iz Istočnog Sarajeva za koje je to uvreda, preosatje da vikendom bježimo na obližnje planine. Međutim ni to više nije lako na Jahorni naplaćuju ulaz na planinu, na Igmanu nema vc u koji možete otići. Bjelašnica je namjenjena isključivo za skijaše bez šetačkih zona, jedino preostaje Trebević i kafa od 3KM što i nije velika cijena za kiseonik koji ćete udahnuti. Pozdrav iz maglovitog Sarajeva.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.