VOLONTERI KONJICA PODRŠKA KULTURNOM DOGAĐAJU EVROPE U KONJICU 2011.

blackbelt / 20. Mart 2011

Konjic, BiH – 19.3.2011. godine.


NGG “Volonteri i prijatelji Konjica” aktivno će učestvovati u pripremi i implementaciji aktivnosti koje će se odvijati u narednom periodu u okviru priprema za Bijenale savremene umjetnosti D-0 Ark Underground – Time Machine- „No Network!“ koje će se održati 27. maja 2011. godine u Titovom Atomskom skloništu u Konjicu, odlučeno je na današnjem sastanku kojem su ispred Glavnog odbora NGG VIPK Konjic učestvovali Adis Muhibić, Mustafa Kurtić, Zuhra Omerović, i odgovorne osobe Tim projekta Edo Hozić, direktor Bijenale D-O ARK zajedno sa Ninom Veberom, Sandrom Hozić i grupom umjetnika.


U pripremi Bijenala sudjeluju brojne značajne institucije i umjetnička udruženja iz BiH i okruženja, Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke, OKC Abrašević iz Mostara i Galerija Collegium artisticum iz Sarajeva.


“Konjički volonteri samoinicijativno su pristali da budu dio velikog događaja za općinu Konjic, državu BiH i EU, jer imaju znanje, kompetenciju, iskustvo i autoritet da budu podrška u realizaciji ovog velikog međunarodnog umjetničkog projekta. U tom pravcu u narednom period slijedi javni poziv i regrutacija od strane NGG VIPK Konjic mladih i odraslih sugrađana Konjica, članova NVO sektora i civilnog društva koji će u svojstvu volontera biti na usluzi i pomoći brojnim umjetnicima iz cijelog svijeta”, rekao je Adis Muhibić, glavni koordinator.


Značajnu podršku projektu pruža i općina Konjic. Ministarstvo obrane BiH izdalo je suglasnost da se ovaj objekt ustupi na jednokratno korištenje organizatorima Bijenala. Najavljeno je da će Konjic biti mjesto uzbudljivog dijaloga domaćih umjetnika i umjetnika iz čitavog svijeta, koji će u bunkeru na dubini od 385 metara ispod zemlje u izvanrednim uvjetima stvarati i izlagati svoja umjetnička djela. Na Bijenalu će biti održani i okrugli stolovi, predavanja, performanse i neobavezni susreti na kojima će sudjelovati domaći i strani umjetnici, kustosi, kritičari, teoretičari i historičari umjetnosti i kulture i ljubitelji umjetnosti.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.