Youtube: Industrija zabave u sprezi sa marketingom

Danas je zabava na internetu ozbiljana industrija a youtube je najpoznatiji servis za njenu distribuciju do korisninka. Sadržaj koji se najviše pretražuje na youtubu i koji se najviše gleda je zabavnog karaktera.

Dr Hauz / 20. Juli 2020

Radio je zamjenila televizija, a televiziju će da zamjeni youtube. Radio je pružio zvuk, televizija sliku i zvuk, a youtube kao servis svom korisniku pruža sliku, zvuk i sadržaj koji on hoće u bilo kom trenutku. Od kad je tehnologija napredovala dovoljno da izvrsi distribuciju multimedijalnog sadžaja u domove sirom svijeta, zabava je dobila poseban smisao. Danas je zabava na internetu ozbiljana industrija a youtube je najpoznatiji servis za njenu distribuciju do korisninka. Sadržaj koji se najviše pretražuje na youtubu i koji se najviše gleda je zabavnog karaktera. U taj sadržaj spada mnogo toga, preko 70% ukupno uploadovanog sadržaja. Interesantno je to da  preko 60% sadržaja na youtubu sadrži neke elemente prema kojima se on moze svrstati kao sadržaj za djecu.

Uspon youtubu je konstantan od njegovog osnivanja 2005 godine, a ozbiljan uspon biljezi 2008 godine. Na primjer ukupna zarada 2008 godine bila je 200 miliona dolara, 2013 godine vec 5.6 milijardi.  Može se zaključiti da je razvoj tehnologije doprinjeo razvoju youtuba. Razvoj tehnologije omogućio je običnim ljudima da stvore  ogromnu količinu multimedijalnog sadržaja koji se počeo objavljivati na youtubu, a takođe porasla je i gledanost. Po istraživanjima u Americi 2012 godine, prosječan korisnik je dnevno gledao youtube 15 minuta, a 2017 godine istraživanje je pokazalo da prosječan korisnik dnevno potroši malo više od sat vremena na gledanje youtuba. Ove 2020 godine, brojke su sigurno probile plafon, a samim time i zarada je porasla.

Učestalo pitanje u vezi youtuba je kako doći do zarade? Da bi vaš kanal bio monetizovan potrebno je skupiti 1000 pretplatnika i 4000 sati gledanja vaseg sadrzaja u toku godine. Gledanost je jako značajan parametar. Vise se cijeni broj minuta nego broj pregleda, po istrazivanjima to je pravi pokazatelj koliko je sadrzaj zanimljiv. Zarade globalno popularnih youtubera se mjere u milionima. Oni u 90% slučajeva snimaju sadržaj zabavnog karaktera a publiku im uglavnom čine djeca ispod 16 godina. Mnogi sami sebe nazivaju zabavljačima, iako sadržaj koji prave često nije primjeren to uzrastu a često ni zabavan, bar ne u smislu koji je meni zabavan. Ovo je pogotovo tačan podatak kada je u pitanju domaća youtube scena.

Marketing je jako bitna stvar na youtube. Marketing se vodi na dva nivoa, na nivou kanala i autora video klipova. Popularni kanali dosežu veliku gledanost i oni otvaraju put marketingu. Reklame i sponzori donose najveću zaradu vlasnicima kanala. Zaradu od reklame djele youtube i autor video klipa na koji je „zakačena“ reklama. Sponzor često utiče na sadržaj video klipa. Autor snima video klip u kojem direktno ili indirektno pomoviše neku video igru, modnu marku, proizvod, nekog drugog izvođača iz svijeta show biznisa ili nesto skroz peto. Najmanja  zarada je od samih pregleda video klipova. Tako da marketing, osigurava zaradu i za youtube i za autora video klipa.

Kada je u pitanju marketing na nivou autora, autor teži ka tome da stvori svoj „fanbase“ odnosno svoje fanove, koji redovno prate njegov sadržaj.  Ovdje nije bitan samo sadržaj koji autor nudi, nego i neke lične karakteristike kao što su izgled, ponašanje i govor. Uopsteno sve ono što može da ostavi suvjektivan osjećaj dal vam se neko svidja ili ne.  Autori često koriste svoj fanbase kako bi naštetili konkurentnom autoru i njegovom kanalu, repotovanjem video klipova, dislajkovanjem, negativnim komentarima i sl. Fanbase je i jedan od eksternih izvora prihoda koji nisu direktno povezani sa youtubom. Kao što je npr prodaja majica i slično.


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.