Zaboravite kulturu - ona je mrtva

Ja se onda pitam. Šta treba da uradimo da promijenimo naše stanje? Tko se to usuđuje govoriti o kulturi u zemlji koja svjesno uništava arheološke lokalitete kao što je sudbina Butmira, nalazišta koje je staro oko 6000 godina.

Amar Tufo / 21. Juli 2020

Čitam nedavno na jednom našem portalu koji otvoreno kritikuje  Semira Osmanagića, nazivajući ga pri tom ublehašom, koji je sebi dao za pravo da kopa tobože, tunele, koji Bosnu ismijava svojim utopijskim pričama o piramidama, jer Semir je problem, Semir je problem jer je doveo uticajne ljude koji su posjetili Visočke piramide. 

 

Doveo je jednog Đokovića, čovjeka koji svojim reketama zgrće milijone, a čovjek je odlučio posjetiti Visočke piramide, popiti kafu sa čovjekom koji je mnogim ljudima dao hljep u ruke. Isti taj Đoković, svojim dolaskom, je poslao poziv svim uticajnim i popularnim ljudima, da treba da svrate do Semira i njegovih Visočkih piramida, popiju kafu, prošetaju tunelima, obiću cio kompleks. S druge strane, ovi naši nikako da nauče, da dolazak jednog Đokovića u Visočki kompleks, dovešće i privuć još hiljade takvih, koji će ispričati unikatnu priču o ovoj maloj zemlji. 

 

Molim Vas lijepo. Dolazak Noleta u Visočki kompleks, na društvenim mrežama je ispraćen sa takvom dozom glupih komentara tipa: 'Sad će Semir Noletu dati energiju i ispričati mu o vanzemaljcima'. Čak sam kasnije naišao i na komentar Srđana Puhala, čovjeka koji je jako aktivan politički kritičar, kako bismo trebali stećke da promoviramo, jer to je naša historija. 

 

Sada da vas ja pitam. Više od 200, 000 stećaka u našoj zemlji postoji. Mnoge nekropole stećaka su zapuštene, druge ih općine svjesno uništavaju, stećci se koriste kao građevinski materijal prilikom izgradnje štala i drugih objekata, imamo komisiju za zaštitu nacionalnih spomenika koja ne radi ništa po tom pitanju. Stećke niko ne obilazi niti se o njima iko brine, i onda Vam je Semir Osmanagić kriv. 

 

Imamo Zemaljski muzej u BiH koji je već nekoliko godina unazad, najveći dužnik među kulturnim institucijama, muzej koji nema nikakvu strategiju da privuće posjetioce, nego iz godine u godinu krive vlast za svoj nerad, i opet, opet nam je Semir Osmanagić kriv. Kriv nam je čovjek koji je napravio od Visokog i Bosne i Hercegovine, turističku atrakciju koju godišnje posjeti preko 30, 000 ljudi. Kriv nam je čovjek čija fondacija godišnje angažuje preko desetine volontera i čiji radnici imaju posla cijelu godinu.

 

Ja se onda pitam. Šta treba da uradimo da promijenimo naše stanje? Tko se to usuđuje govoriti o kulturi u zemlji koja svjesno uništava arheološke lokalitete kao što je sudbina Butmira, nalazišta koje je staro oko 6000 godina. Odakle pravo nekome da drži lekciju iz kulture dok se pred našim očima uništavaju nekropole stećaka kao što je situacija nekropole Rogin Potok kod Tarčina, koju mašine izmještaju a svi šute. 

 

Ali ne. Opet će nam problem biti Semir Osmanagić i jedan Nole, čovjek ljudina koji je posjetio Visoko a nije posjetio Zemaljski muzej u Sarajevu, jel to možda trebao? Jel to krivica Semira i Noleta, teniske legende koja je posjetila Visočke piramide a nije došla da posjeti Hagadu u Zemaljskom muzeju ili odjel na kojemu se čuva čuveni knez sa Ilijaka (za one koji ne znaju - VI vijek prije Krista ili starije Željezno doba - aka Halštat). 

 

Da vam ja kažem jasno na kraju. Zaboravite kulturu, kultura je mrtva. . . . 


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.