Aleksej Kišjuhas


Kolumne

04.11.2019

КОЛУМНА / Чему докторат?

Aleksej Kišjuhas

Зашто би неко уопште желео да – докторира?

Kolumne

07.10.2019

Колумна / Алексеј Кишјухас: „То бих и ја умео“?

Aleksej Kišjuhas

Србији се догодила Марина Абрамовић, а затим и изнова – народ. Попут дупета, свако је имао мишљење на задату тему, као и став о модерној и савременој уметности.

Kolumne

21.01.2019

КОЛУМНА / Шта је почело?

Aleksej Kišjuhas

Почело је, веле демонстранти са протеста суботама. А, по свему судећи, оно што је пре недељу дана заиста почело само је већ виђено утркивање у патриотизму са препонама.

Kolumne

21.05.2018

Колумна / Дани пораза

Aleksej Kišjuhas

Треба бити баш посебно талентован да се нешто као што је Дан победе претвори у дан кукавичлука, полтронства и пораза. Јер, на јефтиној и бледој копији марша тзв. „Бесмртног пука“ из Москве, у Београду је организована накарадна парада рускоколонаштва, те како професионалних, тако и аматерских путинољубаца.

Kolumne

04.02.2018

Колумна / Зло није банално

Aleksej Kišjuhas

Април је 1961. године и у судницу у Јерусалиму најзад улази Адолф Ајхман.

Kolumne

21.08.2017

Колумна / Да ли бисте обукли Вучићев џемпер?

Aleksej Kišjuhas

Запитајмо се следећу ствар: да ли бисмо обукли и носили џемпер Адолфа Хитлера? Дакле, свеже опран, хемијски очишћен и уредно испеглан џемпер који је некада носио Адолф Хитлер?

Kolumne

24.10.2016

/ Нови Сад: престоница чега?

Aleksej Kišjuhas

Овај колумниста и социолог је рођени Новосађанин. Ту је и одрастао (иако не и нарочито порастао), као и махом проводио своје време на планети, све до ове некако исусовске 33. године живота.

Kolumne

12.09.2016

/ Мита и Слоба

Aleksej Kišjuhas

"Албанска села, из којих су мушки благовремено избегли, беху претворена у згаришта. То беху у исто време варварски крематоријуми у којима је сагорело стотинама живих жена и деце (...) Српска солдатеска није штедела ни албанску децу, жене и болесне."

Kolumne

10.06.2015

/ Предавати данас филозофију у Србији је зајебан посао

Aleksej Kisjuhas

А предавати филозофију у данашње доба и данашњој студентарији је јебен посао. И притом не мислим на јурњаву за младим момцима и девојкама по филозофским школама и гозбама античке Грчке док се слави Ерос у теорији и у пракси. Већ на хронично незнање, самозадовољну умишљеност и акутну незаинтересованост са којом се долази по високошколску диплому, као да је у питању 250 грама бурека. За овде или за понети, колега?

Kolumne

24.05.2015

Историја / АЛЕКСЕЈ КИШЈУХАС: Вратиће се партизани и јебаће вам матер.

ALEKSEJ KIŠJUHAS

Какав је осећај пљунути чињеницама у лице? Својој држави, историји и наслеђу? Скупити секрет пљувачних жлезда и упутити га у правцу сопствених родитеља и/или њихових родитеља? Као и ка образу свих осталих бораца за слободу - људи којих смо и индивидуално и колективно недостојни?

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.